Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Opinie, tanie studyjne lampy błyskowe z allegro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta

Dwie lampy przy jednej parasolce daly taki maly wzrost ?
    tak i szczerze sam jestem zdziwiony, wzrost o 1EV jest zawsze niewazne od konfiguracji, przy parasolce odbijajacej z dyfuzorem (softbox) tez tylko 1EV dostajemy

podobnie jest przy HSS
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wiec chyba potwierdza sie to ze zwiekszenie mocy 2-krotnie, daje przyrost swiatla o pierwiastek z 2 czyli 1,41x Wiec mozna chyba przyjac ze lampa 600Ws w stosunku do 300Ws pod wzgledem ekspozycji - bedzie mocniejsza tylko o 1,41x

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Wiec chyba potwierdza sie to ze zwiekszenie mocy 2-krotnie, daje przyrost swiatla o pierwiastek z 2 czyli 1,41x Wiec mozna chyba przyjac ze lampa 600Ws w stosunku do 300Ws pod wzgledem ekspozycji - bedzie mocniejsza tylko o 1,41x
    dokladnie tak to wyglada... a wiec ze wczesniejszych testow lampy 100Ws i mojej 580EX II wynika ze owa 580EX II ma.... 200Ws...
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I tu Cie lekko jednak zbije z tego toru myslenia Moja lampa nie miala ani lustra, ani zadnej miski Za palnikiem podczas tych testow, poniewaz byla podczas testow Wiec 50% swiatla szlo w przod, a 50% swiatla w tyl - jak ktos tu wspomnial W ex jest odblysnik kierujacy prawie 100% swiatla w przod Jak bede mial jakas kase to kupie metalowa miche w zoologicznym (dla psa na zarcie) i zamontuje jako odblysnik Wtedy powinno byc juz duuuzo lepiej przy moich 101Ws w stosunku do 2x580 ExII Jak widzisz - w odblysniku jest pies pogrzebany

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja ustawiłem zoom na 24mm, wiec tez sporo swiatla ucieka bokiem, jak Ty zamocujesz miske to ja dam zoom 50mm i wtedy zobaczymy ;-)

szkoda ze nie masz parasolki odbijajacej, tam kat padania swiatla praktycznie nie ma znaczenia,

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mozemy ustalic jakas zasade np:

- lampy bez modyfikatorow - gole palniki - nie biorac pod uwage odblysnikow
    - lampy w odleglosci 2 metry od "modela" - cos co oboje mamy
    - Model zajmujacy caly kadr z bialym tlem
    - ogniskowa np 50mm
    - swiatlo skupione - lekko wychodzace poza kadr

Ty masz zoom, ja dobiore jakas miche pod palnik zeby dawal taki kąt Bedzie chyba fair w miare Nie bedzie problemu z tym ze Ty masz mocniej rozpraszajaca parasolke, a ja np mniej - lub cos w tym stylu

Taki maly Battle na moc Moje 101Ws vs Twoja 580 exII vs Twoje 2x 580 exII

Uzależniony

Domyślnie

580 nie ma 200Ws, daleko jej do tego
    teraz robilem zdjecia z softboxem 40x40, odleglosc okolo 1m, do uzyskania przyslony f8 przy iso 100 musialem walic na polowe mocy, przy lampie 180 mam wiekszy zapas.

Domyślnie

Wtrącę się do waszej dyskusji. Mam 2 lampy 580EX zamierzam dokupić 2 lampy Quantuum PT300. Tu pojawia się moje pytanie. Jak lampy reporterskie współpracują ze studyjnymi i jak wszystkie 4 wyzwalać na raz? Kabel synchro i reszta na fotocele czy może wszystkie 4 jakąś radiówką? Jak to jest z akcesoriami do Quantumów? Poczytałem trochę wcześniejszych tematów i pojawiają się informacje, że do quantumów są drogie modyfikatory bo trzeba stosować oryginalne. Dlaczego? Przecież lampy mają niby mocowanie bowens wiec wszelkie zamienniki powinny pasować.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

beda pasowac wszystkie zamienniki,
    wspolprace najlepiej zrobic przez radio,

Domyślnie

a sama współpraca lamp będzie ok? Wyczytałem, że różnica temperatury barwnej może być problemem

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów