Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Opinie, tanie studyjne lampy błyskowe z allegro.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tylko, ze przeciez lampa blyska jak juz pierwsza lamelka odsloni cala matryce

a) pierwsza kurtyna odslania cala matrycę
    b) nastepuje błysk
    c) druga kurtyna zaslania migawke

wedlug tego co pisalismy wyzej blysk trwa jednak dluzej i trwa podczas przebiegu drugiej lamelki, ktora zakrywa od gory matryce wiec dol matrycy jest dluzej wystawiony na swiatlo blyskowe
    Nie :-D Popatrz na rysunek, Czas blysku jest krotszy, wiec:

1. Pierwsza kurtyna odslania matryce - nie ma blysku
    2. Nastepuje blysk PO odslonieniu matrycy - naswietla cala matryce rowno
    3. Druga kurtyna zamyka matryce - nie ma blysku

I teraz sa dwa przypadki:

1 - Lampa blyska odrazu po otworzeniu sie pierwszej lamelki - blysk na pierwsza kurtyne
    2 - Lampa blyska chwile przed zamykaniem sie drugiej lamelki - blysk na druga kurtyne

Przy szybkich czasach - rzeczywiscie nastepuje podzielenie mocy - blysk rzeczywiscie trwa dluzej niz czas otwarcia migawki - przez caly przebieg szczeliny obu kurtyn. Dlatego w trybie HSS jest mniejsza teoretyczna moc

ps. wiadomo ze sa lampy strobo w ktorych błysk trwa nawet 1/2000s - uzywane sa takie lampy miedzy innymi do fotografii sportowej, jednak jest to dosc droga zabawa
    Nie tylko do sportowej - sa lampy gdzie blysk trwa np. 1/10000s i sa wyzwalane dzwiekiem - np do rejestracji lecacych pociskow, do rejestracji rozbijanego szkla przez pocisk itp Jednak to sa koszta.

jakie masz lampy? ciekawi mnie przy jakiej przyslonie (ISO 100) przy max mocy masz poprawinie naswietlone zdjecie w studio, przy softboxie powiedzmy 90x90cm
    Jakie mam lampy - w sumie malo tego mam bo zamiast skupiac sie na ilosci - ide w jakosc i caly czas udoskonalam jedna. A druga czeka spokojnie na przerobki. Niestety ostatnio koszta mnie ograniczaja w tym kierunku

Jak narazie doszedlem do mocy 101Ws z plynna regulacja w 100 krokach, czyli z dokladnoscia co do 1Ws

Softboxa sie nie dorobilem - jest dla mnie zbyt nieporeczny - na poczatek postawilem na parasolke 110cm dyfuzyjna. Przy odleglosci 2 metry od osoby wychodza takie parametry:

Iso: 200 (100 - dla F5,6)
    Przyslona: F8
    Czas: 1/200

Manipulowanie czasem daje bardzo male zmiany w ekspozycji. Wiec schodzac z F8 na F5,6 otrzymasz iso 100. W planie jest znalezc dobre kondensatory, dojsc z moca do 300Ws (regulacja co 3Ws) - przeliczyc koszty i pomyslec co dalej udoskonalic - a to pewnie bedzie walka z obudowa zeby byla jak 1Dynki, czyli nie do zajechania
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 05-03-2010 o 19:37

Uprawnienia umieszczania postów