Nie :-D Popatrz na rysunek, Czas blysku jest krotszy, wiec:
1. Pierwsza kurtyna odslania matryce - nie ma blysku
2. Nastepuje blysk PO odslonieniu matrycy - naswietla cala matryce rowno
3. Druga kurtyna zamyka matryce - nie ma blysku
I teraz sa dwa przypadki:
1 - Lampa blyska odrazu po otworzeniu sie pierwszej lamelki - blysk na pierwsza kurtyne
2 - Lampa blyska chwile przed zamykaniem sie drugiej lamelki - blysk na druga kurtyne
Przy szybkich czasach - rzeczywiscie nastepuje podzielenie mocy - blysk rzeczywiscie trwa dluzej niz czas otwarcia migawki - przez caly przebieg szczeliny obu kurtyn. Dlatego w trybie HSS jest mniejsza teoretyczna moc
Nie tylko do sportowej - sa lampy gdzie blysk trwa np. 1/10000s i sa wyzwalane dzwiekiem - np do rejestracji lecacych pociskow, do rejestracji rozbijanego szkla przez pocisk itpJednak to sa koszta.
Jakie mam lampy - w sumie malo tego mam bo zamiast skupiac sie na ilosci - ide w jakosc i caly czas udoskonalam jedna. A druga czeka spokojnie na przerobki. Niestety ostatnio koszta mnie ograniczaja w tym kierunku![]()
Jak narazie doszedlem do mocy 101Ws z plynna regulacja w 100 krokach, czyli z dokladnoscia co do 1Ws
Softboxa sie nie dorobilem - jest dla mnie zbyt nieporeczny - na poczatek postawilem na parasolke 110cm dyfuzyjna. Przy odleglosci 2 metry od osoby wychodza takie parametry:
Iso: 200 (100 - dla F5,6)
Przyslona: F8
Czas: 1/200
Manipulowanie czasem daje bardzo male zmiany w ekspozycji. Wiec schodzac z F8 na F5,6 otrzymasz iso 100. W planie jest znalezc dobre kondensatory, dojsc z moca do 300Ws (regulacja co 3Ws) - przeliczyc koszty i pomyslec co dalej udoskonalic - a to pewnie bedzie walka z obudowa zeby byla jak 1Dynki, czyli nie do zajechania![]()