Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Opinie, tanie studyjne lampy błyskowe z allegro.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wlasnie to z tymi lampami odpalanymi przez hss to jest dla mnie osobiscie zagadka. Sam stworzylem lampe ktora na starym 300D ma x-sync 1/320. A nie jak podaje producent 1/200 dla korpusow xxxD. Najwieksze znaczenie ma czas odpalenia lampy chyba. Popatrz na ten rysunek co zrobilem. Z tego co kiedys zrozumialem to do tego x-sync migawka najpierw sie otwiera, a pozniej druga kurtyna ja zaslania. Przy szybszych czasach niz x-sync obie czesci migawki leca praktycznie razem tworzac szczeline. Wiec jesli lampa odpali w takim przypadku o kilka ms za pozno, to bedzie wlasnie na poczatku ten pasek nienaswietlony Z drugiej strony, jesli czas blysku bedzie trwal 0,1ms, a szczelina migawki bedzie przesuwac sie na matrycy przez 1ms to tylko poczatek powinien byc naswietlony. Musze znalezc ten film gdzie byly pokazane migawki roznych aparatow na roznych czasach i przestudiowac jeszcze raz Naprawde, na to pytanie nie potrafie Ci odpowiedziec ale dzieki, moze wkoncu dowiem sie jak zrobic studyjniaka z wbudowanym pseudo hss'em

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja dokładnie wiem jak to działa, w trybie HSS lampa błyskowa zaczyna błyskać na "zerową migawkę" - gdzies to okreslenie wyczytalem i wydaje sie rozsadne.

Znaczy to mniej wiecej tyle ze blysk wyzwalany jest kiedy pierwsza lamelka zaczyna ruch po matrycy.

Normalnie mamy mozliwość wyzwolić lampę na pierwszą kurtyne - czyli wtedy kiedy pierwsza lamelka otworzy sie calkowicie i na druga kurtyne, kiedy druga zaczyna sie zamykac.
    Wprowadzenie w body możliwości wyzwalania na "zerową kurtyne" pozwolilo by bez kombinacji z HSS wyzwalac lampy studyjne z kazdym czasem.

Jeśli w takim wypadku ustawimy czas w body 1/320s i lampa studyjna wyzwolona jest przez HSS to błysk lampy trwa przez cały przebieg migawki, wiec dosc dlugo. Dłuzej niż czas synchronizacji. Podobnie z innymi czasami, nawet 1/8000s. Zresztą przebieg kurtyn bez względu na czas jest zawsze taki sam, jedynie szczelina jest mniejsza.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Masz racje, wlasnie o to mi chodzilo. Ze powyzej x-sync - migawka dalej leci z taka sama predkoscia jak przy kazdym innym czasie - tylko ze czas jest regulowany szczelina pomiedzy lamelkami Czyli cala tajemnizca wyzwalania z lampy z hss jest predkosc swiatla. Swiatlo odpali taka lampe wczesniej niz wyzwalacz na falach radiowych.

Czyli podsumowujac. Migawka otwiera sie i zamyka z predkoscia 5ms.

- Przy czasach dluzszych niz x-sync - pierwsza lamelka otwiera sie w ciagu 5ms - nastepuje naswietlanie zdjecia np przez 1/200s - i druga lamelka zamyka sie w ciagu 5ms. Przez 5ms cala matryca jest odslonieta, wiec opoznienie blysku ktory trwa 1ms jest nie wazne. Lampa moze odpalic nawet po 4ms od otwarcia migawki - wtedy bedzie blysk na druga kurtyne.

- Przy czasach krotszych od x-sync - pierwsza lamelka zaczyna odslaniac matryce, i jednoczesnie druga juz zaczyna zamykac matryce - W tym wypadku opoznienie blysku musi byc prawie zerowe, poniewaz kazde opoznienie bedzie konczyc sie tym ze druga lamelka bedzie juz zaslaniac czesc matrycy podczas blysku - stad te zaciemnienia na matrycy

Teraz jeszcze troche jakis tam obliczen dziwnych (nie wiem czy poprawnych :P - ostrzegam)

Przy czasie 1/200 czas w ktorym widac kazdy mm matrycy to 5ms (czas otwarcia pierwszej lamelki). Kazdy mm matrycy zostal naswietlony i zaczyna zamykac sie druga lamelka.

Teraz wezmy np czas 1/4000 - gdy pierwsza lamelka zaczyna odslaniac matryce, druga po 0,25ms musi juz zaslaniac ta czesc.

Wiec zeby nie bylo czarnego paska na zdjeciu - lampa musi odpalic szybciej niz 0,25ms w stosunku do aparatu. Tanie nadajniki radiowe raczej dzialaja na syfnych falach ktore tak szybko tego nie zrealizuja, ale swiatlo tak
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 05-03-2010 o 04:41

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

no i powoli wychodzimy OT i robi się http://canon-board.info/showthread.php?t=42775
    Pewnik jest jeden - jeśli otrzymujemy poprawnie naświetlone klatki - czas "trwania" błysku jest dłuższy niż czas otwarcia i zamknięcia migawki
    może ktoś kiedyś napisze pracę dyplomową - jak zachowuje się lampa studyjna, gdy fotocela jest bombardowana impulsami z lampy systemowej pracującej w trybie HSS?
    Bo jeśli chodzi tylko o długi czas trwania błysku w lampie studyjnej, to przy wyzwoleniu lampą systemową w trybie standardowym i czasie na aparacie np. 1/8000s otrzymamy poprawnie naświetloną połowę klatki - to łatwo sprawdzić

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

bombardowanie blyskami stroboskopowymi w trybie HSS nie ma znaczenie, liczy sie tylko pierwszy blysk

oczywiscie jesli nasze zalozenie sa prawidlowe, a nie sa to tylko nasze zalozenia bo juz dawno sporo osob o tym pisze, i w zasadzie musza byc one prawidlowe to...

... w normalnym trybie blyskania jak ustawimy czas 1/125s powinnismy miec dolna czesc zdjecia nieco jasniejsza od górnej, efekt bedzie sie nasilal ze zmniejszaniem czasu, na 1/200s mimo calej naswietlonej klatki efekt gradientu z jasniejsza dolna czescia zdjecia i ciemniejsza gorna powinien byc juz dosc widoczny, czy tak jest?

no i wracajac do tematu, sam chce zakupić jakaś chińską tanią lampe 300Ws, chociaż mam dylemat czy nie kupic czegos mocniejszego, bo 300Ws do studia i wnetrz spokojnie starcza ale byc moze uzywal bym jej tez w plenerze a tu chyba 600Ws to minimum

z drugiej strony ostatnio błyskałem 2x580EX w plenerze na czasach 1/8000s i mocy starczylo... a to niby tylko ~150Ws
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ...
    ... w normalnym trybie blyskania jak ustawimy czas 1/125s powinnismy miec dolna czesc zdjecia nieco jasniejsza od górnej, efekt bedzie sie nasilal ze zmniejszaniem czasu, na 1/200s mimo calej naswietlonej klatki efekt gradientu z jasniejsza dolna czescia zdjecia i ciemniejsza gorna powinien byc juz dosc widoczny, czy tak jest?
    Dlaczego ma sie tak stac ? Skoro jedna lamelka odslania matryce od dajmy na to dolu w czasie 5ms, to dolna czesc powinna byc naswietlona mocniej, bo dluzej byla wystawiona na swiatlo. Ale w tym momencie zaczyna jechac druga lamelka od dolu, ktora zaczyna w takim samym czasie zaslaniac - powodujac wyrownanie naswietlania - dluzej naswietlona pozostaje gora (ktora przy otwieraniu byla najkrocej widoczna). Wiec wszystko jest rowno naswietlone

Czyli, odpalamy jakis program do grafiki, otwieramy nowy dokument, tworzymy 3 warstwy:

1(najnizej) - jakis obrazek
    2(srodek) - gradient czarno-bialy od dolu
    3(najwyzej) - gradien czarno-bialy od gory

I teraz dla obu gradientow ustawiamy tryb krycia - np. rozjasnianie liniowe

Co otrzymalismy ? Caly bialy obrazek. Czyli rowno naswietlone zdjecie.

no i wracajac do tematu, sam chce zakupić jakaś chińską tanią lampe 300Ws, chociaż mam dylemat czy nie kupic czegos mocniejszego, bo 300Ws do studia i wnetrz spokojnie starcza ale byc moze uzywal bym jej tez w plenerze a tu chyba 600Ws to minimum

z drugiej strony ostatnio błyskałem 2x580EX w plenerze na czasach 1/8000s i mocy starczylo... a to niby tylko ~150Ws
    300Ws to juz jest tak pozytywnie, ale pamietaj ze jakis softbox i kazdy inny modyfikator swiatla - raczej zabiera "moc" uzyteczna. Jesli stac Cie na 600Ws - kupuj 600-setki, pod warunkiem ze maja duza regulacje mocy. Tanie 600-setki czesto cierpia na niemozliwosc ustawienia malej mocy. A to czasami moze sie okazac za duzo w studio jesli chcesz uzyskac mala glebie ostrosci na malych przyslonach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Dlaczego ma sie tak stac ? Skoro jedna lamelka odslania matryce od dajmy na to dolu w czasie 5ms, to dolna czesc powinna byc naswietlona mocniej, bo dluzej byla wystawiona na swiatlo.
    tylko, ze przeciez lampa blyska jak juz pierwsza lamelka odsloni cala matryce

a) pierwsza kurtyna odslania cala matrycę
    b) nastepuje błysk
    c) druga kurtyna zaslania migawke

wedlug tego co pisalismy wyzej blysk trwa jednak dluzej i trwa podczas przebiegu drugiej lamelki, ktora zakrywa od gory matryce wiec dol matrycy jest dluzej wystawiony na swiatlo blyskowe

ps. wiadomo ze sa lampy strobo w ktorych błysk trwa nawet 1/2000s - uzywane sa takie lampy miedzy innymi do fotografii sportowej, jednak jest to dosc droga zabawa

300Ws to juz jest tak pozytywnie, ale pamietaj ze jakis softbox i kazdy inny modyfikator swiatla - raczej zabiera "moc" uzyteczna. Jesli stac Cie na 600Ws - kupuj 600-setki, pod warunkiem ze maja duza regulacje mocy. Tanie 600-setki czesto cierpia na niemozliwosc ustawienia malej mocy. A to czasami moze sie okazac za duzo w studio jesli chcesz uzyskac mala glebie ostrosci na malych przyslonach

jakie masz lampy? ciekawi mnie przy jakiej przyslonie (ISO 100) przy max mocy masz poprawinie naswietlone zdjecie w studio, przy softboxie powiedzmy 90x90cm
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 05-03-2010 o 19:07 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

tylko, ze przeciez lampa blyska jak juz pierwsza lamelka odsloni cala matryce

a) pierwsza kurtyna odslania cala matrycę
    b) nastepuje błysk
    c) druga kurtyna zaslania migawke

wedlug tego co pisalismy wyzej blysk trwa jednak dluzej i trwa podczas przebiegu drugiej lamelki, ktora zakrywa od gory matryce wiec dol matrycy jest dluzej wystawiony na swiatlo blyskowe
    Nie :-D Popatrz na rysunek, Czas blysku jest krotszy, wiec:

1. Pierwsza kurtyna odslania matryce - nie ma blysku
    2. Nastepuje blysk PO odslonieniu matrycy - naswietla cala matryce rowno
    3. Druga kurtyna zamyka matryce - nie ma blysku

I teraz sa dwa przypadki:

1 - Lampa blyska odrazu po otworzeniu sie pierwszej lamelki - blysk na pierwsza kurtyne
    2 - Lampa blyska chwile przed zamykaniem sie drugiej lamelki - blysk na druga kurtyne

Przy szybkich czasach - rzeczywiscie nastepuje podzielenie mocy - blysk rzeczywiscie trwa dluzej niz czas otwarcia migawki - przez caly przebieg szczeliny obu kurtyn. Dlatego w trybie HSS jest mniejsza teoretyczna moc

ps. wiadomo ze sa lampy strobo w ktorych błysk trwa nawet 1/2000s - uzywane sa takie lampy miedzy innymi do fotografii sportowej, jednak jest to dosc droga zabawa
    Nie tylko do sportowej - sa lampy gdzie blysk trwa np. 1/10000s i sa wyzwalane dzwiekiem - np do rejestracji lecacych pociskow, do rejestracji rozbijanego szkla przez pocisk itp Jednak to sa koszta.

jakie masz lampy? ciekawi mnie przy jakiej przyslonie (ISO 100) przy max mocy masz poprawinie naswietlone zdjecie w studio, przy softboxie powiedzmy 90x90cm
    Jakie mam lampy - w sumie malo tego mam bo zamiast skupiac sie na ilosci - ide w jakosc i caly czas udoskonalam jedna. A druga czeka spokojnie na przerobki. Niestety ostatnio koszta mnie ograniczaja w tym kierunku

Jak narazie doszedlem do mocy 101Ws z plynna regulacja w 100 krokach, czyli z dokladnoscia co do 1Ws

Softboxa sie nie dorobilem - jest dla mnie zbyt nieporeczny - na poczatek postawilem na parasolke 110cm dyfuzyjna. Przy odleglosci 2 metry od osoby wychodza takie parametry:

Iso: 200 (100 - dla F5,6)
    Przyslona: F8
    Czas: 1/200

Manipulowanie czasem daje bardzo male zmiany w ekspozycji. Wiec schodzac z F8 na F5,6 otrzymasz iso 100. W planie jest znalezc dobre kondensatory, dojsc z moca do 300Ws (regulacja co 3Ws) - przeliczyc koszty i pomyslec co dalej udoskonalic - a to pewnie bedzie walka z obudowa zeby byla jak 1Dynki, czyli nie do zajechania
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 05-03-2010 o 19:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie :-D Popatrz na rysunek, Czas blysku jest krotszy, wiec:

1. Pierwsza kurtyna odslania matryce - nie ma blysku
    2. Nastepuje blysk PO odslonieniu matrycy - naswietla cala matryce rowno
    3. Druga kurtyna zamyka matryce - nie ma blysku
    tak działaja lampy systemowe w ktorych czas błysku jest bardzo krótki... i to jest jasne

ale przecież wczesniej doszliśmy do wniosku, że skoro lampa studyjna wyzwalana przez HSS mimo czasu nawet 1/8000s pokrywa cały kadr to błysk musi trwać przynajmniej tyle ile czas synchronizacji, czyli 1/250s

wiec jesli odpalana jest normalnie przy czasie 1/200s to błysk trwa w trakcie porusznia sie drugiej kurtyny, przy czasie 1/125s nie bedzie to prawie wodoczne ale juz przy 1/160 i 1/200 bedzie to sporo widoczne

Softboxa sie nie dorobilem - jest dla mnie zbyt nieporeczny - na poczatek postawilem na parasolke 110cm dyfuzyjna. Przy odleglosci 2 metry od osoby wychodza takie parametry:

Iso: 200 (100 - dla F5,6)
    Przyslona: F8
    no to już możemy coś obliczyć, bo na jednej 580EX II przy parasolce dyfuzyjnej 110cm przy modelu oddalonym o 2 metry od parasolki poprawnie naświetlone zdjecie uzyskuje przy:

Iso: 100
    Przysłona: F/8

przy dwóch 580EX II:

Przyslłona: F/11

więc jak widać mały jest wzrost mocy po połączeniu dwóch lamp... zaledwie 1EV wiecej mocy
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 05-03-2010 o 20:13 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

tak działaja lampy systemowe w ktorych czas błysku jest bardzo krótki... i to jest jasne

ale przecież wczesniej doszliśmy do wniosku, że skoro lampa studyjna wyzwalana przez HSS mimo czasu nawet 1/8000s pokrywa cały kadr to błysk musi trwać przynajmniej tyle ile czas synchronizacji, czyli 1/250s

wiec jesli odpalana jest normalnie przy czasie 1/200s to błysk trwa w trakcie porusznia sie drugiej kurtyny, przy czasie 1/125s nie bedzie to prawie wodoczne ale juz przy 1/160 i 1/200 bedzie to sporo widoczne
    No ja mam fotki pokazujace start drugiej kurtyny przy 1/320s albo 1/400s - zdjecie na dole jest ciemniejsze doslownie w paru mm kadru - Czyli lampa zostala wyzwolona ZA POZNO. Pewnie producent zrobil to tak ze dopiero przy 1/250 albo 1/320 kurtyny zaczynaja poruszac sie rowno - tworzac szczeline. A w danych podaje o jeden czas wolniejszy zeby wlasnie nie bylo takich problemow w razie opoznien tanich lamp

Chyba bede musial stworzyc jakas animacje pokazujaca to dokladnie. Ale to potrwa, w animacji nigdy nie bylem dobry :P

no to już możemy coś obliczyć, bo na jednej 580EX II przy parasolce dyfuzyjnej 110cm przy modelu oddalonym o 2 metry od parasolki poprawnie naświetlone zdjecie uzyskuje przy:

Przysłona: F/8

przy dwóch 580EX II:

Przyslłona: F/11

więc jak widać mały jest wzrost mocy po połączeniu dwóch lamp... zaledwie 1EV wiecej mocy
    Dwie lampy przy jednej parasolce daly taki maly wzrost ?

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów