Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Instrukcja obsługi do Sigmy 70-300 APO

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Instrukcja obsługi do Sigmy 70-300 APO

Witam
    Na Święta dostałem używany obiektyw Sigma 70-300 APO i nie dostałem niestety instrukcji a bardzo bym jest potrzebował. Nie znalazłem niestety jej w googlach ??: . Jeżeli ktoś też nie znajdzie instrukcji w necie to może wiecie co oznaczają cyferki (skala ? ) na obiektywie przy ostrości - nie chodzi mi o odległości ostrości !!!

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

A nie jest to przypadkiem zakres głębi ostrości dla poszczególnych przysłon? Gdy ustawiasz przysłonę na f22 to wszystko co mieści się między liczbami 22, teoretycznie będzie ostre. Czyli przy odległości ostrzenia ustawionej na 8m, głębia ostrości rozciągnie się od +/-4m do nieskończoności a przy 3m głębia sięgnie od +/-2m do +/-5m... Nie wiem od czego skrótem jest R i W, bo nie mam sigmy, ale ogólna idea tak mi wygląda ze zdjęcia tego obiektywu. Nie mam tylko bladego pojęcia dla jakiej ogniskowej jest to zakres.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 25-12-2009 o 02:27
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

mc_iek no właśnie powiedziałeś coś o co nie prosiłem. To może powiem tak chodzi mi o liczby jakie są na "wysuwanej części obiektywu" tam jest chyba skala bo pisze np. 1:12, 1:6, 1:2 i tak dalej

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    mc_iek no właśnie powiedziałeś coś o co nie prosiłem. To może powiem tak chodzi mi o liczby jakie są na "wysuwanej części obiektywu" tam jest chyba skala bo pisze np. 1:12, 1:6, 1:2 i tak dalej
    To są powiększenia "macro" - max to właśnie 1:2 uzyskiwane przy 300mm w trybie macro.

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    mc_iekchodzi mi o liczby jakie są na "wysuwanej części obiektywu" tam jest chyba skala bo pisze np. 1:12, 1:6, 1:2 i tak dalej
    Tego doprecyzowania zabrakło w pytaniu...

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

KMV10 ale coś mi nie teges bo wtedy macro ma max powiększenie 1:2 czyli dwukrotnie ( czy coś mieszam ) a mniejsze ogniskowe mają np. 1:16.5 czyli większe powiększenie, no ale to jest logiczne że tak nie jest. Cz ja źle rozumuje tą skalę ?

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

1:2 to odwzorowanie o połowę mniejsze niż oryginał. Gdyby było tak jak piszesz, to mapa 1:25000 była by 25000 razy większa niż obszar przez nią pokazywany...

Bywalec Awatar gregorio1972
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

jak będziesz chciał przełączyć w tryb makro to musisz wysunąć poza zakres 300mm a jak go wyłączyć to również musi się sam schować poniżej 300 mm to ważne żeby go nie uszkodzić poza tym jak pamiętam w instrukcji nic nie ma ciekawego. Jeżeli pilnie potrzebujesz to najprościej zobacz na nią w sklepie

Domyślnie

Ta Sigma nie da sie wysunac poza zakres 300mm
    A tryb makro przelacza sie od 200mm...
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Uprawnienia umieszczania postów