Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Obiektywy do 350D....

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

tomurbanowicz --> Jesli czegoś szerokiego potrzebujesz tylko do krajobrazów (a zatem i tak duże GO będzie ci potrzebne) to kit będzie ok. Tamron 28-75 to generalnie bardzo dobre szkło, tylko trzeba uważać bo można trafić na kiepski egzemplarz a tych wydaje się być dosyć sporo. Jeśli chciałbyś go uzupełnić o szeroki kąt na podobnym poziomie jakościowym to wybór powinien iść w kierunku Tamron-a 17-35 F 2,8-4. To szkło jakością dorównuje słynnej Canonowskiej L-ce 17-40 F4 a kosztuje pare ładnych stówek mniej. Ostatnia sprawa to portrety. Otórz widziałem wiele portretowych zdjęć zrobionych Tamron 28-75, i o ile trafisz na porządny egzemplarz, to do portretów ten obiektyw wystarczy w zupełności, ma bardzo ładny bokeh i wyraźnie rozmywa tło (przesłony 2.8-3.2)
    Zapraszam pod link tam toczy się dyskusja o tych dwóch obiektywach: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5611
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 29-09-2005 o 13:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dziękuję, ale jak się tu poznać czy będzie to dobry egzemplarz? Wg jakich kryteriów go ocenić? Przyznam, że raczkuje w obiektywach - wcześniej robiłem G5...

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Generalnie najważniejszym kryterium jest ostrość. Jesli zrobisz nim zdjęcia to oblukaj 100% powiększenie (taka wartość lupki ustawiona np. w Adobe Photoshop). Jeśli zdjęcia zrobione przy przesłonie 2.8 są idealnie ostre w miejscu na który nastawiana była ostrość dla granicznych i środkowej ogniskowej (np. 28mm, 50mm, 75mm) to masz żylete nie obiektyw , jeśli idealna ostrość jest dla 3.2 to jest to b.dobry obiektyw. Natomiast jeśli taka prawdziwa ostrość zaczyna ci się od F4 lub dalej, to jeśli możesz powinieneś wymienić na inny egzemplarz. Ten obiektyw należy do najlepszej lini Tamrona (coś jak L u Canona) tak więc to co możesz wybaczyć kitowi, jemu wybaczać nie należy.
    Przykładowe sample zdjęć robionych przy pomocy dobrych i złych egzemplarzy znajdziesz na forum jak poszukasz w dziale Obiektywy i Lampy blyskowe (przy pomocy wyszukiwarki) hasła Tamron 28-75. Sam to ostatnio przerabiałem i niestety albo i na szczęście czytania i oglądania jest na parę ładnych godzin.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Bardzo dziękuję. A jak się sprawa ma z Canonem 50 F/1,8? Przy jakiej przesłonie dobrze ostrzy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Generalnie najważniejszym kryterium jest ostrość. Jesli zrobisz nim zdjęcia to oblukaj 100% powiększenie (taka wartość lupki ustawiona np. w Adobe Photoshop). Jeśli zdjęcia zrobione przy przesłonie 2.8 są idealnie ostre w miejscu na który nastawiana była ostrość dla granicznych i środkowej ogniskowej (np. 28mm, 50mm, 75mm) to masz żylete nie obiektyw ,
    dla mnie sprawdzanie ostrości w powiększeniu 100% nie ma większego sensu
    bo soft aparatu ingeruje w to jak zdjęcie wygląda dla plików jpg, a w rawie
    program konwertujący ten raw do jpg wyostrza.
    Ja dla uproszczenia przyjąłem że zdjęcia mają wyglądać dobrze na odbitkach 20/30cm, oraz przygotowane na strone www, resztą się nie przejmuje

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Canonem 50 F/1,8 się nie interesowałem więc tu ci nie pomogę trzeba poczekać na innych , jedyne co wiem to to że kilka osób narzekało na jego bokeh.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Co znaczy "bokeh" ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Generalnie najważniejszym kryterium jest ostrość. Jesli zrobisz nim zdjęcia to oblukaj 100% powiększenie (taka wartość lupki ustawiona np. w Adobe Photoshop).

Nie 100% a ok 33% .

100% powiekszenie na ekranie da ci ostrosc taka jakbys sie plakatowi filmowemu z 5cm przygladal = bez sensu, niezaleznie od szkla.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o ostrość 50/1,8, to oglądając fotki w 100% powiększeniu na monitorze wyraźne poprawianie się ostrości zauważałem przy przymykaniu aż do 5,6 (to znaczy 2,8 było wyraźnie lepsze niż 1,8, 4 niż 2,8 itd). Niemniej jednak obiektyw jako portretówka jest jak najbardziej akceptowalny na f2,8

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów