mam takie pytanie
co najlepiej kupić z tych trzech obiektywów:
Samyang 500mm MC f/5,6
Falcon 500 mm f/8.0
EF 50 mm f/1,8 II
mam Canona 350D
bo ja już się pogubiłam w tym wszystkim
mam takie pytanie
co najlepiej kupić z tych trzech obiektywów:
Samyang 500mm MC f/5,6
Falcon 500 mm f/8.0
EF 50 mm f/1,8 II
mam Canona 350D
bo ja już się pogubiłam w tym wszystkim
to zależy do czego... ale ogólnie to 50tke :P
ok dzieki
tzn nie chciałam konkretnie do czegoś kupić, po prostu mam tylko 450zł i chciałam jakiś obiektyw kupić, wiem że za ta cenę wyboru dużego nie ma ;p
a może sa jeszcze jakieś obiektywy w takiej cenie? i lepsze niż 50tka?
Ostatnio edytowane przez Patryszjaaa ; 23-12-2009 o 12:34
Za te pieniadze pewnie pare roznych obiektywow z drugiej reki kupisz, lecz nie beda to obiektywy dajace odpowiednie zdjecia, wybor tej 50/1.8 jest dobrym wyborem. Mozesz jeszcze sprobowac kupic 18-55IS jak nie masz.
Zacznij od 50. Z czasem dokupisz inne szkiełka. Na pewno .... ;D
Pozdrawiam
Jak nie masz żadnego obiektywu, to zacznij od 18-55IS.
nawet jako pierwszy obiektyw polecałabym 50-tkę, nauczysz się dobrze kadrować i obchodzić z ustawianiem przesłony.
Ciężkie, ogromne i ciemne 500 sobie odpuść, chyba że planujesz fotografowanie ptaków czy innej zwierzyny w wybitnie korzystnych warunkach świetlnych.
Proponuję 50mm i zbierać na jakiś przyzwoity zoom. Zoomy (używki) zaczynają się powyżej 1000 zł . Tak bym zrobił zaczynając zakup obiektywów od zera. Jeżeli teraz kupisz 50-tkę to 18-55 już później nie kupisz bo będzie to krok wstecz. A kupując teraz 18-55 to za niedługo sprzedasz go i pewnie i tak kupisz jakąś 50tkę.
Poza tym stałka na początek oznacza że nie idziesz na łatwiznę. Będzie trzeba się czasem pogimnastykować żeby coś odpowiednio wykadrować. Za to później docenisz komfort jaki daje zoom (choć nieraz za cenę jakości fotki).
mb
Moim zdaniem 50mm na początek jednak nie jest najlepszym wyborem, a szczególnie pod APS-C. Zdecydowanie za wąsko. Po przesiadce z analogowego Nikona na cyfrowego Canona 10D moim jedynym szkłem był właśnie 50/1.8. Pomimo jego wszelkich walorów - to nie jest szkło, które zabezpieczy potrzeby początkującego amatora. Dla tego rodzaju użytkownika lepszy będzie kit 18-55 IS. Gdy już taki fotoamator załapie bakcyla fotografii - 50/1.8 będzie wręcz obowiązkowym wyposażeniem, ale nie na początek.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser