stabilizacja czy warto dopłacać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kobi777e
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 18

stabilizacja czy warto dopłacać?

Witam

Jestem początkującym zapalonym fotografem.
    Miałem wiele kompaktów ,ostatnio hybrydę Fujifilm s2000hd którą po miesiącu sprzedałem za pół ceny....

Kupiłem 1000d+kit zdjęcia o niebo lepsze od tych sprzętów co wyżej opisywałem.Jestem więcej nniż zadowolony

Ale chcę się rozwijać ... i tak

Najpierw stałka 50mm 1,8 wszyscy chwalą i jest nie droga .

Chcę kupić również coś uniwersalnego"spacerowy obiektyw" jak niektórzy tutaj mówią .

Sigma 18-200 F3.5-6.3 DC bez stabilizacji 850zł
    SIGMA 18-200 f/3.5.6.3 DC OS stabilizacja 1550zł

Kasa mi się nie przelewa i ostro się zastanawiam ale też lipy nie chce kupić .

Pytanie czy warto płacić za tą stabilizacje ,czy też nie .zdjęcia to przważnie krajobrazy , zdjecia nocne (niebo) trochę makro ogólnie natura w większości ze statywu .

Ale czasami na pewno stabilizacja by się przydała, i czy zdjęcia ręki(przy takiej ogniskowej 200mm) nie bedą rozmazane .....aż takie znaczenie będzie miała ta stabilizacja ?

Ogólnie pytanie powinno brzmić (dot wszytskich obiektywów) czy stabilizacja jest aż tak istotna że obiejtyw z IS kosztuje dwa razy więcej ?

Dziękuje i pozdrawiam
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

Odłóż pieniądze za SIGMA 18-200 f/3.5.6.3 DC OS, dozbieraj 500 zł i kup używkę 70-200 f/4 L a do szerszego kąta załatwił kita z IS. Ja bym tak zrobił

Komentarz

• Pretender
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 48

Ale czasami na pewno stabilizacja by się przydała
      czasami tak, ale to już ty musisz sobie odpowiedzieć kiedy. Do tego co zamierzasz fotografować stabilizacja raczej jest zbędna. Na tą chwilę zacznij robić zdjęcia i wtedy zobaczysz co jest ci potrzebne, czy robisz zdjęcia w warunkach, które wymagają IS. Nie wiem czy już masz czy masz dopiero zamiar kupić 50 1.8 - rób tym i wtedy się okaże.

Pozdrawiam

Komentarz

• jac+
        Uzależniony
        • 2006
        • 842

Moim zdaniem: zapomnij o szkle z dziesięciokrotnym zoomem. Uniwersalność tego typu obiektywów nęci, ale jakość zdjęć będzie raczej niegodna lustrzanki. Jeśli wiesz, że dasz radę dociułać trochę gotówki - kup 70-200L. Jeśli chcesz podejść do sprawy budżetowo - weź choćby canona 55-250 IS. Zmontujesz sobie zestaw dużo lepszy i dający więcej możliwości od wspomnianych Sigm. W dodatku nie będziesz miał problemu z celnością AF. Z sigmami pod tym względem bywa delikatnie mówiąc różnie.
        Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Pchanie się w obie te sigmy nie ma sensu (jakość obrazu, af). Kup 55-250 IS, jeśli kita masz bez stabilizacji zamień na wersję IS (różnią się nie tylko tym IS).
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Dragunov
            Bywalec
            • 2006
            • 172

Zamieszczone przez MacGyver Zobacz wpis
            Pchanie się w obie te sigmy nie ma sensu (jakość obrazu, af). Kup 55-250 IS, jeśli kita masz bez stabilizacji zamień na wersję IS (różnią się nie tylko tym IS).
            Fakt 55-250 IS robi porządne foty i w tej cenie nie ma sensu kombinować. Zakres słuszny jak na cropa i jakość dobra.
            7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
            http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• mieszko_1vp
              Zablokowany
              • 2009
              • 618

dla mnie pchanie się w IS nie ma sensu-jak się robi na statywie-i tak będziesz wyłączał IS-żeby fotki były ostrzejsze.do czterdziestki dodają fajnego kita z IS-55-250-i jest tańszy od twoich propozycji

Komentarz

• Mirek517
                • 2009
                • 10

Jeśli miałbym do wyboru szkło Canona lub Sigmy o podobnych parametrach, to z pewnością kupiłbym Canona. Biorąc pod uwagę jej podobną cenę do wspomnianej przez Ciebie Sigmy ze stabilizacją, to nie wahaj się z wyborem Canona.
                Mam spacerówkę C18-200/3,5-5,6 IS i uważam, że jest całkiem fajna. Dla 200 winietuje, ale IS spisuje się całkiem nieźle.
                A na spacerach bez statywu stabilizacja przydaje się...
                Canon EOS 50D+grip | Canon 18-200/3,5-5,6 IS|Canon 10-22/3,5-4,5 | Canon 50/1,4 | Speedlite 430 EX II

Komentarz

• roshuu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1107

Zamieszczone przez MacGyver Zobacz wpis
                  alez oczywiscie! Nie kupuj Sigmy, bo za pare groszy wiecej mozesz miec w/w szkielko. Mam je i jestem mega zadowolony. Mysle, ze do kita jest to idealne drugie szklo.
                  6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• Clutch
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 35

tak jak koledzy powiedzieli wcześniej.nie polecam sigm do canona
                    facebook:
                    www.facebook.com/klaczkowski.fotografia
                    folio:
                    http://www.klaczkowski.com

Komentarz

• roshuu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1107

Sigma lepiej pracuje z Nikonem, Tamron z Canonem.
                      6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• arturro72
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 46

zrob tak jak piszą koledzy wyżej(dobrze ci radzą)
                        jak tak zrobiłem i niechciałem płacic za jakiegoś zooma ok. 2k
                        tylko dozbierałem resztęi kupiłem 70-200f4L i .....nieżałuję
                        choc to sporo kasy to uważam że niestac nas na kupowanie dwa razy
                        wracając do domu z tym obiektywem mialem moralniaka że wydałem tyle kasy,ale gdy zobaczyłem fotkę strzeloną tą elą to mi przeszło(to nie są pieniądze wyrzucone w błoto
                        pewenie że lepsze 2.8 z is ale to już inna kasa
                        pozdrawiam
                        C50d +Canon EF 17-40mm f/4 L USM+ Canon 50 mm f/1.4 EF USM
                        + Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM+Speedlite 430EX II

Komentarz

• iso
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 547

ja również polecam zestaw kit + 55-250 od canona. też myślałem o superzoomie, ale jakość/cena 55-250 to inna bajka.

Komentarz

• Loome
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1008

"stabilizacja, czy warto"..

Jest to pytanie człowieka, który zapewne bardzo luźno podchodził do życia, jednak doszedł do momentu, kiedy poznał bliską osobę i zaczął się zastanawiać nad sensem istnienia. być może okres świąteczny przyczynił się do takich myśli. Ja Ci odpowiem - WARTO !
                            Wspólne chwile spędzone z tą osobą, nie ważne jakiej płci, ważne że bliską, sprawią, że poczujesz spełnienie. Oparcie w drugiej osobie, a także zrozumienie, które daje Ci stabilizacja nie może być zastąpione przygodnymi znajomościami. Skoro zastanawiasz się nad stabilizacją, znaczy, że jest to odpowiedni moment aby podjąć tą życiową decyzję. Życzę wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia i na święta

PS. A jeżeli chodziło o stabilizacje w obiektywach canona, to fajna jest, ale więcej daje jasniejszy obiektyw moje zdanie

Komentarz

• MatusP
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 442

Zamieszczone przez Loome Zobacz wpis
                              "stabilizacja, czy warto"..

Jest to pytanie człowieka, który zapewne bardzo luźno podchodził do życia, jednak doszedł do momentu, kiedy poznał bliską osobę i zaczął się zastanawiać nad sensem istnienia. być może okres świąteczny przyczynił się do takich myśli. Ja Ci odpowiem - WARTO !
                              Wspólne chwile spędzone z tą osobą, nie ważne jakiej płci, ważne że bliską, sprawią, że poczujesz spełnienie. Oparcie w drugiej osobie, a także zrozumienie, które daje Ci stabilizacja nie może być zastąpione przygodnymi znajomościami. Skoro zastanawiasz się nad stabilizacją, znaczy, że jest to odpowiedni moment aby podjąć tą życiową decyzję. Życzę wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia i na święta
                              Genialne!

A co do IS - 55-250 rozleniwił mnie do tego stopnia, że chyba nie wymienię go na nic innego, niż 70-200/2.8 IS. A to z kolei oznacza, że prawdopodobnie wcale go nie wymienię (kasa).
                              Jak to zinterpretujesz, zależy od ciebie.
                              BLOG

Komentarz

Pracuję...
                              X