Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Wejście w system - na co zwrócić uwagę przy zakupie

heralek
    Guest

Domyślnie Wejście w system - na co zwrócić uwagę przy zakupie

Przymierzam się do zakupu 5DMII + 50 1.4 + 24-70 + 70-200 f4 IS. Sporo się naczytałem o małej powtarzalności obiektywów Canona (zwłaszcza 24-70 i 50-ki). W związku z powyższym zamierzam kupić sprzęt w necie, a odebrać osobiście z możliwością sprawdzenia na miejscu. Nie wyobrażam sobie kupowania "kota w worku" przy tak dużej sumie.

Czy ktoś może ma jakiś patent na co zwrócić uwagę podczas odbioru osobistego? Wiadomo, że trzeba mieć ze sobą laptopa i pyknąć kilka kadrów. Trochę głupio robić zdjęcia planszom testowym (to chyba w miarę wiarygodny test).

Czy rzeczywiście Canon ma problemy z powtarzalnością, czy to jest jakaś teoria ludzi kupujących sprzęt z niewiadomego źródła?

Domyślnie

Chcesz kupić nowe czy używane?
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

heralek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trzeszcz6 Zobacz posta
    Chcesz kupić nowe czy używane?
    Zapomniałem dodać - nowe.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heralek Zobacz posta
    Trochę głupio robić zdjęcia planszom testowym (to chyba w miarę wiarygodny test).
    Ja tam zawsze testowałem na moim zegarku lub literaturze w sklepie. Są równie wiarygodne jak plansza. A tak wogóle od dłuższego czasu nie testuję ... i żyję.

Domyślnie

Trochę głupio robić zdjęcia planszom testowym
    Dlaczego głupio? Wcale nie. Głupio by było, gdybyś nie sprawdził przy odbiorze, a później okazało by się, że coś jest nie tak.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

mam 50 1.8, 70-200 2.8, 85 1.8
    kupowane przez net

na 5dII 40D 400D śmigają bardzo powtarzalnie
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Uważam że wydając sporą kasę na sprzęt nie należy się specjalnie krępować ze sprawdzaniem go pzred zakupem. Z moich kupwanych "zdalnie" przez internet obiektywów bez problemu zachowują się: 70-200/2,8, 100/2,0, Tamron 17-50, za to Sigma 30/1,4 wymagała regulacji gwarancyjnej (frontfokus). Natomiast kupowana i sprawdzana osobiście w sklepie 85/1,8 działała bardzo pięknie, ale po pół roku rozregulowała się i musiałem ją wysyłać do ustawienia. Póki kupujemy nowy sprzęt, to jedynym problemem jest oczekiwanie na naprawę, gorzej kiedy gwarancja się kończy.

heralek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    Uważam że wydając sporą kasę na sprzęt nie należy się specjalnie krępować ze sprawdzaniem go pzred zakupem. Z moich kupwanych "zdalnie" przez internet obiektywów bez problemu zachowują się: 70-200/2,8, 100/2,0, Tamron 17-50, za to Sigma 30/1,4 wymagała regulacji gwarancyjnej (frontfokus). Natomiast kupowana i sprawdzana osobiście w sklepie 85/1,8 działała bardzo pięknie, ale po pół roku rozregulowała się i musiałem ją wysyłać do ustawienia. Póki kupujemy nowy sprzęt, to jedynym problemem jest oczekiwanie na naprawę, gorzej kiedy gwarancja się kończy.
    Hmm.... okres gwarancyjny w Canonie nie rozpieszcza... czy szkiełka często trzeba dawać do regulacji, czy są to raczej sytuacje rzadkie? Miałem obiektywy Zuiko (14-54, 50-200, 50) i przez 5 lat nic się nie rozregulowało i można rzec, że przy sprzedaży były jak nowe. Dlatego dziwi mnie, że takie sytuacje mają miejsce w szkiełka Canona. Co masz na myśli pisząc "rozregulowała się" (BF, FF, luzy).

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heralek Zobacz posta
    ... czy szkiełka często trzeba dawać do regulacji,...
    Nie spodziewaj się że wszyscy którzy nie regulowali nigdy szkiełek Canona nagle napiszą o tym w wątku ... najczęściej piszą ci co mieli problemy. Ja przez naście lat użytkowania Canona nic nigdy nie regulowałem i nie naprawiałem pewno podobnie jak 97 % innych użytkowników.

Posiadałem 4 Sigmy i też wszystko było oki, jedną mam do dzisiaj ..
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Nigdy nie regulowałem szkieł Canona Nie przebierałem ich w sklepie Nie mam BF/FF Robię zdjęcia
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów