Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
Nie wiem czy akurat Canon ale Sigma ma taką politykę ze 1x w roku i to na początku ustalają ceny obiektywów i nie ma siły żeby cena w trakcie roku się zmieniła. U nas zależy to przede wszystkim od kursu USD w momencie ustalania ceny np 70-200 w zeszłym roku kosztował 2500-2600 teraz 3000++ zobaczymy co po nowym roku
Myślę że Canon ma podobną politykę
Mylisz sie, przynajmniej w stosunku do Canona.
Przewidywana cena euro ma wynosić: w styczniu 4,00 pod koniec I kwartału 3,90 i 3,80 w połowie roku. To są prognozy, np teraz jest zawirowanie i cena skacze do 4,20, ale taka jest tendencja. Bardzo nad tym ubolewam bo 100% mojej produkcji jeździ do Holandii. Spadku euro niestety jestem prawie pewien i musi się to przełożyć na ceny sprzętu.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
No wiesz, w 2005 kupiłem Jupitera 9 za 80pln.
Rok temu sprzedałem za 200pln. A widziałem ze chodziły tez po 260pln
Większość szkieł (jeśli nie wszystkie) na m42 poszła sporo w górę.
Mysle jednak ze to bardziej wina nasycenia rynku dslr'ami - a m42 jako tania alternatywa "elektronicznych" obiektywow![]()
Nie będę więcej poruszał tego tematu, bo nie jest to forum ekonomiczne.
Technicznie na tygodniowych interwałach jest na linii trendu albo wybiło się w dół, zależy jakie średnie dobierzemy. Z drugiej strony analiza cykli Wojtka Białka albo TFE Dębowskiego, Prechtera, Neellego sugerują nadchodzące na rynkach przesilenie, a jeśli nadal będzie taka korelacja na walutach jak obecnie, to złoty się osłabi. Apogeum mogłoby nastąpić w marcu, no chyba że obecna fala hossy tylko koryguje bessę, to wtedy dłużej. Ehhh.. ciekawa tematyka.
Na pewno z dystansem musisz podchodzić do prognoz, a już na pewno w wydaniu "goldmanów i morganów", popatrz jak przejechali firmy rok temu na opcjach, grając po drugiej stronie rynku.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj