Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zapiaszczenie głowicy i reklamacja???

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zapiaszczenie głowicy i reklamacja???

Witam wszystkich zainteresowanych i mam pytanko?
    Po 10 miesiącach od zakupu - (jakieś 640 zł za głowicę kulową benro KJ-2) głowica się zblokowała i pojechała do sklepu, skąd została wysłana do dystrybutora benro... I tu zaczyna się jazda, stwierdzono... zapiaszczenie gówicy i próbują wcisnąć mi kit że jest to... uszkodzenie mechaniczne, jeszcze nie rozpętałem wojny ale nie wiem co z tym fantem zrobić, będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Skoro glowica się zapiaszczyla, to czemu miałaby to nie byc usterka mechaniczna?
    Jesli do mnie przyszłaby przekładnia lub inny element mechaniczny zatarty z powodu piasku wewnatrz, równiez z czystym sercem nie uznałbym reklamacji.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy w ogóle możliwa jest niemechaniczna usterka głowicy?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    a jak zardzewieje? :P
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ok jest zapiaszczenie, ale jeżeli głowica była użytkowana powiedzmy normalnie, a więc nikt do niej piachu nie sypał, profil głowicy podobno zapobiega osadzaniu się zanieczyszczeń, to jak tu mówić o powiedzmy świadomym uszkodzeniu mechanicznym...??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dla mnie mechaniczna usterka to uderzenie, pęknięcie itd itp, macie jakieś doświadczenie z tego typu reklamacjami???
    Ostatnio edytowane przez nex ; 22-12-2009 o 15:42 Powód: Automerged Doublepost
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nex Zobacz posta
    dla mnie mechaniczna usterka to uderzenie, pęknięcie itd itp, macie jakieś doświadczenie z tego typu reklamacjami???
    Przyjąłbym strategię upierania się, że głowica ze swej natury jest elementem wyłącznie mechanicznym, w związku z czym wszelkie uszkodzenia są zawsze mechaniczne, zatem wyłączanie ich z zakresu gwarancji jest niezgodne z prawem. Bo niby co miałoby podlegać gwarancji? Elektronika? Software?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Przyjąłbym strategię upierania się, że głowica ze swej natury jest elementem wyłącznie mechanicznym, w związku z czym wszelkie uszkodzenia są zawsze mechaniczne, zatem wyłączanie ich z zakresu gwarancji jest niezgodne z prawem. Bo niby co miałoby podlegać gwarancji? Elektronika? Software?
    Nie no nie popadajmy w relatywizm doskonały, bo staniemy sie n-tym stanem USA, gdzie jak pies pierdnie komus na trawnik, mozna własciciela sądzic o milionowe odszkodowania.
    Uszkodzenie mechaniczne to takie, kiedy zadziałały siły, czynniki mechaniczne, które nie mają charakteru "naturalnej eksploatacji". W tym przypadku, piasek dostał się tam gdzie sie nie miał dostać w sposób nienaturalny.
    głowica była użytkowana powiedzmy normalnie
    W takim przypadku odpowiem tak: "powiedzmy, że słowo "normalnie" ma nieskonczoną liczbe znaczeń".
    Generalnie, żeby móc dochodzić ew. praw z tytułu gwarancji, musisz wykazać, ze ponad wszelka wątpliwość, ani Twoje dzialanie, ani warunki w jakich uzytkowałeś sprzęt nie wpłyneły na usterkę. Jeśli wewnątrz znaleziono piasek etc., nie bedzie Ci łatwo. Własciwie, od dobrej woli serwisu zależy teraz, czy uznaja to jako wadę, czy jako uszkodzenie mechaniczne.

Jeśli masz cos na sumieniu, to przyjmij z honorem rachunek za serwis i odpuść zadymę. Tak jest uczciwiej... Trudno wymagac od producenta opon terenowych, żeby uznał gwarancje, bo pękla na ostrej skale w czasie rajdu.

Jeśli rzeczywiście nic nie zawiniles, staraj sie jak najbardziej logicznie przedstawić swoje racje. Jeśli nie odniesie to skutku, napisz wyczerpujace i LOGICZNE pismo bez pogróżek, do wyższej instancji (czyt. zarząd dystrybutora)
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 22-12-2009 o 16:10
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Chyba nie kupiłeś tego piachu razem z głowicą? Robiłeś jakieś foty na plaży, albo np. na rajdzie samochodowym, motocrossie itp?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doleslav Zobacz posta
    Chyba nie kupiłeś tego piachu razem z głowicą? Robiłeś jakieś foty na plaży, albo np. na rajdzie samochodowym, motocrossie itp?
    Fotografuję przyrodę, ptaki i takie tam, stąd piach to normalka...
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał

Domyślnie

Sam fakt uszkodzenia mechanicznego nie wyłącza gwarancji, a luż na pewno odpowiedzialności sprzedawcy. Jest tylko kwestia używania zgodnego z przeznaczeniem. To tak jak pęknięcie widełek rowerowych. Jechałeś po asfalcie i ważysz 70kg - gwarancja działa. Zjeżdżałeś z Ornaka i ważysz 140kg - nie bardzo...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów