Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Dlaczego Canon 50mm f/1.8 II nie ma IS?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NawaShibari Zobacz posta
    Może dla tego, że kosztuje niecałe 500 zł
    A 18-55 IS to niby ile kosztuje ? :-P
    może dla tego, że to rzecz moim zdaniem zbędna dla początkującego...
    No raczej na odwrót, wprawny fotograf (lub fotoamator z dłuższą praktyką) przy 50mm na cropie utrzyma zdjęcie naświetlając 1/40 a niektórzy to i 1/30 s, początkujący nie bardzo, chyba że jest mistrzem jogi :-)
    ...(podobnie jak funkcja szukaj w canon board).
    A właściwie jej łatka...
    http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
    http://maciejko.net/cbsearch/
    ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    linxwho, a czy np. obiektyw C.18-55 IS juz masz, jak tak to kupuj ta C.50/1.8, nie mart sie sprzedawca, da Ci on sporo nowych doswiadczen w fotografowaniu. Natomiast jak nie posiadasz jakiegos uniwersalnego obiektywu(nie drogiego) moze warto sie zastanowic nad tym kitem.
    Mam Canona 1000D + EF-S 18-55 Kit ale bez IS.
    Przy dłuższych czasach naświetlania niz 1/40 wychodzą mi zdjęcia rozmazane, dlatego zacząłem się zastanawiać, czy jak kupię tego 50/1.8, to przypadkiem nie będzie podobnie (wiem że rozwiązaniem jest statyw, ale nie zawsze jest to wygodne). Więc zacząłem szukać informacji na temat tego, czy Canon przypadkiem nie wydał stałki w wersji z IS i bez IS, ale natknąłem się na same bez IS. I tak powstało moje pytanie, na które tak tłumnie odpowiedzieliście.
    Wiem że obiektyw 50/1.8 jest chwalony za dobrą optykę i za niewielką cenę, ale cały czas zastanawiałem się nad tym IS (być może uległem medialnej propagandzie). :-x

A co do sprzedawcy... no cóż, nie każdy nie jest tak dobroduszny i pomocny jak forumowicze na Canon-Board. :wink:

Domyślnie

Pytanie, czy wychodzily Ci rozmazane, bo np obiekt sie zaczal ruszac, czy wychodzily rozmazane, bo poruszyles reka/lustro za mocno klepnelo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez usef Zobacz posta
    Dla mnie super sprawą była Minolta D7D oczywiście z włączoną stabilizacją + 50/1.4 z łapy robiłem fotki np. w ciemnej knajpie o 03:00 w nocy bez dodatkowego dopalacza.
    To wszyscy chyba juz spali, albo fociłeś kieliszki na stole. Chyba, że chciałeś osiągnąć efekt smug na tle nieporuszonego tła. Ja tak miałem , kiedy używałem Pentaxa z 50/1.7. Stabilizacja w takich przypadkach (np. poruszający się ludzie) jest bezużyteczna. Musisz mieć czas min. ok. 1/60 lub mniej. A tu po co stabilizacja?
    Cytat Zamieszczone przez linxwho Zobacz posta
    Mam Canona 1000D + EF-S 18-55 Kit ale bez IS.
    Przy dłuższych czasach naświetlania niz 1/40 wychodzą mi zdjęcia rozmazane, dlatego zacząłem się zastanawiać, czy jak kupię tego 50/1.8, to przypadkiem nie będzie podobnie
    Podobnie będzie. Z tym, że światło jakie ma ta stałka pozwoli Ci fotografować na krótkich czasach tam gdzie 18-55 już się nadaje na statyw (nawet z IS). Pod tym względem różnica ogromna.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 22-12-2009 o 19:56

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Smile

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    O proszę - o łatce nie wiedziałem dzięki wielkie

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez linxwho Zobacz posta
    Przy dłuższych czasach naświetlania niz 1/40 wychodzą mi zdjęcia rozmazane
    To nic dziwnego, a raczej to normalne, gdy nie ma sie wprawy(tego mozna sie nauczyc) lub z natury pewnej reki to najczesciej przy takich czasach zdjecia bywaja poruszone.
    C.50/1.8 pozwoli Ci robic zdjecia z dluzszymi czasami. Mozna jeszcze pomyslec o rozwiazaniu zamiany Twojego C.18-55 na takiego z IS lub moze C.17-85 IS mimo ze nie jest ten obiektyw specjalnie cenionym ale do nauki fotografowania moim zdaniem bardzo dobrze sie nadaje.(i mozna czasami bardzo tanio go kupic)
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 22-12-2009 o 20:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    To nic dziwnego, a raczej to normalne, gdy nie ma sie wprawy(tego mozna sie nauczyc) lub z natury pewnej reki to najczesciej przy takich czasach zdjecia bywaja poruszone.
    C.50/1.8 pozwoli Ci robic zdjecia z dluzszymi czasami.
    A niby jak? Jeżeli nie utrzyma 1/40 to jak niby utrzyma dłuższy czas? Jakiegokolwiek by użył obiektywu 50mm canona.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 22-12-2009 o 20:47

Miasto
    Rąbień k/Łodzi

Domyślnie

Drogi autorze wątku, skoro jesteś początkującym, to nabierz nawyków focenia ze statywem choć, jak sam zaznaczyłeś, nie jest to wygodne. Nie na darmo piszą, że statyw jest najostrzejszym obiektywem. Od czasu kiedy przekonałem się do tego ciężkiego i nieporęcznego urządzenia, jestem bardziej zadowolony z moich fotek. Na statywie funkcję IS oczywiście wyłączam.
    Niedługo kupuję C50/1,4 i wcale mi nie przeszkadza tam brak IS

Odnośnie stabilizacji w korpusie, to sądzę, że Canon raczej tego rozwiazania nie zrobi, bo słusznie uznał, że drga lufa a nie rekojeść, zatem skutecznie jest walczyć z drganiami tam, gdzie one faktycznie występują.

Pozdrawiam z życzeniami kupna dobrego statywu (im wcześniej, tym ostrzej).

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

"C.50/1.8 pozwoli Ci robic zdjecia z dluzszymi czasami." Przejezyczenie chodzilo mi oczywiscie ze przy jasniejszym obiektywie moga byc krotsze czasy.
    ps.dziekuje za uwage, mimo ze przejezyczenie widac z kontekstu.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wszystko w sumie zostalo napisane, ja tylko dam moze maly przyklad, bo zdaje sie ze to powinno przesadzic o kupnie 50tki pomimo braku stabilizacji

linxwho, napisales ze masz kita i ze "Przy dłuższych czasach naświetlania niz 1/40 wychodzą mi zdjęcia rozmazane" - rozumiem ze na ogniskowej 55mm ?

To teraz moze postaram sie to zobrazowac jakos.

Masz te 55mm (ktory ma f5,6) i 1/30 jest granica. 50-tka ma f1,8 wiec przy tym samym iso, tych samych warunkach swietlnych, pozwoli na czas w granicach 1/250. No i tu zaczna sie schody Nie bede opisywal wszystkiego bardzo dokladnie z wielka dokladnoscia

Przyjmijmy ze uzywajac kita - 55mm f5,6 - ustawiales iso 800 i miales czas 1/30
    Masz stalke - 50mm f1,8 (przymkniety do 2.0) - ustawienie iso 800 i czas 1/250

Ale, ale. Tobie przeciez moze wystarczyc 1/125 albo 1/60 ? To mozesz zjechac na iso 400 przy 1/125 lub iso200 przy 1/60. I teraz zobaczmy na plusy Nie dosc ze masz czas dwa razy krotszy - co pozwoli utrzymac i nie rozmyc, ale takze mamy duzo mniejsze iso - mniej szumu

Nadal sie zastanawiasz nad stabilizacja ? Stabilizacja Ci obiektu w czaso-przestrzeni nie zatrzyma, krotki czas dzieki jasnemu obiektywowi - tak

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów