Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Dlaczego Canon 50mm f/1.8 II nie ma IS?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Zmień sklep.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Pan w sklepie albo nie ma pojęcia czym handluje, albo nie do konca uczciwie zabiera się za klienta. Na tym forum znajdziesz naprawdę ogromne ilości informacji dotyczącej sprzętu i warto przed pójsciem do sklepu poczytać na temat konkretnego szkła, korpusu czy jakiegoś akcesorium, by nie paść w sklepie ofiarą nieporozumienia, braku wiedzy lub jakiejś nieuczciwej praktyki sprzedawcy.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

linxwho, a czy np. obiektyw C.18-55 IS juz masz, jak tak to kupuj ta C.50/1.8, nie mart sie sprzedawca, da Ci on sporo nowych doswiadczen w fotografowaniu. Natomiast jak nie posiadasz jakiegos uniwersalnego obiektywu(nie drogiego) moze warto sie zastanowic nad tym kitem.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    oczywiście masz racje ale niedawno wyszedł 24L II i Canon chyba nawet przez moment nie pomyslal aby wsadzac do niego IS i pewnie przez nastepne 19 lat tak bedzie,
    To jest jednak szkło dla innego klienta, który dokładnie wie czego potrzebuje (a przynajmniej powinien) i nie da się złapać na marketingowe chwyty rodem z "entry level". Ponadto, w tym akurat szkle, przy jego ogromnych i ciężkich soczewkach, stabilizacja mogła by dość znacząco podnieść cenę, a że specjalnie potrzebna nie jest, to pogorszyła by sprzedaż, zamiast ją podnieść :-)
    Cytat Zamieszczone przez linxwho Zobacz posta
    Rozjaśniliście mi całą sytuację. Pytałem, bo widzicie facet w pewnym sklepie straszył mnie, że bez tej funkcji to praktycznie nic nie zrobię.
    Są dwie opcje:
    1. Facet jest cynicznym marketoidem
    2. Jest dyletantem, nie ma pojęcia o czym mówi tylko powtarza z pamięci to co mu wbili do łba na szkoleniu
    ... albo też jedno i drugie :rolleyes:
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Albo namawiał na Sony
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Trochę z innej beczki.

Dla mnie super sprawą była Minolta D7D oczywiście z włączoną stabilizacją + 50/1.4 z łapy robiłem fotki np. w ciemnej knajpie o 03:00 w nocy bez dodatkowego dopalacza.

Brak stabilizacji w stałkach Canona to IMHO jego największa wada.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

twórco wątku, nie kupuj w fotojokerze tam stabilizacja oraz liveView i duzo pixeli to najwazniejsze parametry aparatu
    ogolnie lepiej poczytaj to forum. istnieje ono dlugo, sporo ludzi zna sie tu i nie probuja wklepac Ci takich rzeczy jak sprzedawcy
    inna sprawa - jesli wiesz po co idziesz, to w fotojokerze idzie znaleźć w miare tanio rozne rzeczy no i mozesz przetestowac ale nie pytaj sie w tego typu sklepach o porady

Cytat Zamieszczone przez usef Zobacz posta
    Trochę z innej beczki.

Dla mnie super sprawą była Minolta D7D oczywiście z włączoną stabilizacją + 50/1.4 z łapy robiłem fotki np. w ciemnej knajpie o 03:00 w nocy bez dodatkowego dopalacza.

Brak stabilizacji w stałkach Canona to IMHO jego największa wada.
    fakt- porownywalem co moge moim canonem do pentaxa 10d, ktory szumi bardziej wg testow. ale jak kumpel na stalce pentaxa ze stabilizacja robil zdjecia to w knajpie przy swieczce focił do scen statycznych stabilizacja daje rade
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 22-12-2009 o 14:50

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    do scen statycznych stabilizacja daje rade
    Właśnie, przy 1/10 s to fotografowanym osobom trzeba kazać wstrzymać oddech :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Nie rozumiem tego pytania.
    Kolega pewnie jedzie non stop na iso100.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez linxwho Zobacz posta
    Rozjaśniliście mi całą sytuację. Pytałem, bo widzicie facet w pewnym sklepie straszył mnie, że bez tej funkcji to praktycznie nic nie zrobię.
    Już tłumaczę. Sony zrobiło tak niewygodny uchwyt w swoich najtańszych lustrzankach (a te się najbardziej sprzedają), że mało kto, kto w sklepie maca ten sprzęt decyduje się na jego zakup.
    Sprzedawca, który zablokował sobie pieniążki (np. kupując 20 sztuk najtańszego modelu w hurtowni) próbuje ratować (swoją) sytuację finansową wciskając ci ciemnotę.

Wróć do sklepu i powiedz sprzedawcy, że nie chcesz dostać padaczki patrząc na niestabilizowany obraz w wizjerze Sony i poproś o jakiegoś Nikona D5000 czy Canona 1000D/500D gdzie obraz w wizjerze nie drga/pływa.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 22-12-2009 o 15:20 Powód: Automerged Doublepost
    the silence is deafening

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może dlatego, że kosztuje niecałe 500 zł
    może dlatego, że to rzecz moim zdaniem zbędna dla początkującego...
    pomyśl raczej o jakości szkła i jego plastyce, a nie o IS.
    A przede wszystkim: CZYTAJ!!!! Google Twoim przyjacielem! (podobnie jak funkcja szukaj w canon board).

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów