Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Dlaczego Canon 50mm f/1.8 II nie ma IS?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

linxwho, a czy np. obiektyw C.18-55 IS juz masz, jak tak to kupuj ta C.50/1.8, nie mart sie sprzedawca, da Ci on sporo nowych doswiadczen w fotografowaniu. Natomiast jak nie posiadasz jakiegos uniwersalnego obiektywu(nie drogiego) moze warto sie zastanowic nad tym kitem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    linxwho, a czy np. obiektyw C.18-55 IS juz masz, jak tak to kupuj ta C.50/1.8, nie mart sie sprzedawca, da Ci on sporo nowych doswiadczen w fotografowaniu. Natomiast jak nie posiadasz jakiegos uniwersalnego obiektywu(nie drogiego) moze warto sie zastanowic nad tym kitem.
    Mam Canona 1000D + EF-S 18-55 Kit ale bez IS.
    Przy dłuższych czasach naświetlania niz 1/40 wychodzą mi zdjęcia rozmazane, dlatego zacząłem się zastanawiać, czy jak kupię tego 50/1.8, to przypadkiem nie będzie podobnie (wiem że rozwiązaniem jest statyw, ale nie zawsze jest to wygodne). Więc zacząłem szukać informacji na temat tego, czy Canon przypadkiem nie wydał stałki w wersji z IS i bez IS, ale natknąłem się na same bez IS. I tak powstało moje pytanie, na które tak tłumnie odpowiedzieliście.
    Wiem że obiektyw 50/1.8 jest chwalony za dobrą optykę i za niewielką cenę, ale cały czas zastanawiałem się nad tym IS (być może uległem medialnej propagandzie). :-x

A co do sprzedawcy... no cóż, nie każdy nie jest tak dobroduszny i pomocny jak forumowicze na Canon-Board. :wink:

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez linxwho Zobacz posta
    Przy dłuższych czasach naświetlania niz 1/40 wychodzą mi zdjęcia rozmazane
    To nic dziwnego, a raczej to normalne, gdy nie ma sie wprawy(tego mozna sie nauczyc) lub z natury pewnej reki to najczesciej przy takich czasach zdjecia bywaja poruszone.
    C.50/1.8 pozwoli Ci robic zdjecia z dluzszymi czasami. Mozna jeszcze pomyslec o rozwiazaniu zamiany Twojego C.18-55 na takiego z IS lub moze C.17-85 IS mimo ze nie jest ten obiektyw specjalnie cenionym ale do nauki fotografowania moim zdaniem bardzo dobrze sie nadaje.(i mozna czasami bardzo tanio go kupic)
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 22-12-2009 o 20:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    To nic dziwnego, a raczej to normalne, gdy nie ma sie wprawy(tego mozna sie nauczyc) lub z natury pewnej reki to najczesciej przy takich czasach zdjecia bywaja poruszone.
    C.50/1.8 pozwoli Ci robic zdjecia z dluzszymi czasami.
    A niby jak? Jeżeli nie utrzyma 1/40 to jak niby utrzyma dłuższy czas? Jakiegokolwiek by użył obiektywu 50mm canona.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 22-12-2009 o 20:47

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wszystko w sumie zostalo napisane, ja tylko dam moze maly przyklad, bo zdaje sie ze to powinno przesadzic o kupnie 50tki pomimo braku stabilizacji

linxwho, napisales ze masz kita i ze "Przy dłuższych czasach naświetlania niz 1/40 wychodzą mi zdjęcia rozmazane" - rozumiem ze na ogniskowej 55mm ?

To teraz moze postaram sie to zobrazowac jakos.

Masz te 55mm (ktory ma f5,6) i 1/30 jest granica. 50-tka ma f1,8 wiec przy tym samym iso, tych samych warunkach swietlnych, pozwoli na czas w granicach 1/250. No i tu zaczna sie schody Nie bede opisywal wszystkiego bardzo dokladnie z wielka dokladnoscia

Przyjmijmy ze uzywajac kita - 55mm f5,6 - ustawiales iso 800 i miales czas 1/30
    Masz stalke - 50mm f1,8 (przymkniety do 2.0) - ustawienie iso 800 i czas 1/250

Ale, ale. Tobie przeciez moze wystarczyc 1/125 albo 1/60 ? To mozesz zjechac na iso 400 przy 1/125 lub iso200 przy 1/60. I teraz zobaczmy na plusy Nie dosc ze masz czas dwa razy krotszy - co pozwoli utrzymac i nie rozmyc, ale takze mamy duzo mniejsze iso - mniej szumu

Nadal sie zastanawiasz nad stabilizacja ? Stabilizacja Ci obiektu w czaso-przestrzeni nie zatrzyma, krotki czas dzieki jasnemu obiektywowi - tak

Uprawnienia umieszczania postów