Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: nie mieszczę się

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Zawsze jak to czytam to musze zareagowac. Robie 28-ka portrety kilkumiesiecznemu dziecku, czesto z odleglosci 50-60 cm. Ja zadnej deformacji tego typu nie zauwazam. Nie zapominajcie, ze to crop, nie FF, gdzie 28 mm to juz szeroko. 28 na cropie to okolice 45 mm.
    A próbowałeś robić podobne zdjęcia raz 28, a raz 50 przy zachowaniu tej samej skali odwzorowania? Wtedy różnice mogłyby być dostrzegalne (tzn. jeśli miałbyś dwie fotki do porównania). Ale przy normalnym foceniu, zwłaszcza "na żywo", a nie z modelami, raczej nie ma problemu z przerysowaniami.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Kąt widzenia 45mm na FF, bo ogniskowa dalej 28mm, ze wszelkimi tego konsekwencjami. Nie zmienia to jednak faktu że zniekształcenia szkieł szerokokątnych widoczne są głównie po bokach, a na cropie pracujemy wyłącznie środkiem.
    [...]
    Należy też zwrócić uwagę że piszemy o stałkach, które z zasady mniej krzywią obraz niż zoomy, o porównywalnej ogniskowej.
    Zgoda, z reszta portrety zazwyczaj zajmuja srodkowy zakres kadru max wchodzac w mocne punkty. Poprostu u mnie to wyszlo w praktyce, ja nie widze na cropie znieksztalcen nawet z bliskich odleglosci, gdzie nie jest zachowany mityczny metr od obiektu.

Odnosnie tego co napisales mam pytanie: kat widzenia zmienia sie na FF w stosunku do cropa?

MateusP nieprobwalem co nie zmienia faktu, ze znieksztalcen nie widac. Mam to zrobic tylko po to zeby zobaczyc ze sa wieksze?? Absurd.

Autorowi polece jak najabardziej 28 1.8, w cenie bedziesz mial sie problem zmiescic, ale jak dolozysz jeszcze ok 200-300 zl nie pozalujesz.

A fotke masz tutaj:
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 22-12-2009 o 08:58
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu

Domyślnie

Ja proponuję jednak pozosatać przy 50 i spróbować raczej bardziej popracować "zoomem w nogach". Sam mam małe mieszkanie w bloku i ostatnio do 50f1.4 dokupiłem zamias 28f1.8 inna stałkę 85f1.8 - jest trudno, ale daję radę nawet 85-tką, zależy co chcę sfotografować. Miałem też 28 z tym, że nie 1.8, ale 2.8 i jakoś ta ogniskowa, zwłaszcza do portretów wcale mi nie pasowała - jednak przerysowania dawały o sobie zanać no i bokeh też taki sobie, ale to pewnie też kwestia minimalnej przysłony 2.8 zamiast 1.8 oraz braku wprawy przy robieniu portretów szerokium obiektywem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

niestety zoom w nogach zawodzi, piszę że nie mieszczę się, na ścianę niestety nie wejdę....
    to30/1.4 czy 28/1.8 ? o sigmie slysżłam że nie zawsze łapie punkt af taki jakbyśmy chcieli, jest losowy, jak to wygląda ? w sumie cena podobna dlatego się zastanawiam między tym a tym

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

A fotke masz tutaj:
    Zdecydowanie przydał by się lekarz od oczu. Deformację na tym zdjęciu widać bardzo wyraźnie. Inna sprawa że przy portretowaniu dziecka, kiedy twarz ma trochę inne proporcje, nie przeszkadza to tak bardzo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    niestety zoom w nogach zawodzi, piszę że nie mieszczę się, na ścianę niestety nie wejdę....
    to30/1.4 czy 28/1.8 ? o sigmie slysżłam że nie zawsze łapie punkt af taki jakbyśmy chcieli, jest losowy, jak to wygląda ? w sumie cena podobna dlatego się zastanawiam między tym a tym
    Jeżeli chcesz być spokojny o AF bierz canona, z sigmami jest zawsze loteria.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 22-12-2009 o 10:32 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    rosim dal ci przyklad, ze i 85 mozna

A tak serio to oszczedze ci czytania 1000 postow na temat 30 1.4 i 28 1.8. Wyczytasz z nich mniej wiecej tyle, ze sigma jest troszke lepsza optycznie, z kolei canon ma usma. Na czym ci bardziej zalezy musisz sobie sam odpowiedziec, zdjecie z 28-ki zamiescilem ci wyzej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pank, no to rzeczywiscie musze isc do okulisty. Byc moze nie widze tego, bo ta fota ma dla mnie emocjonalny wydzwiek, a byc moze faktycznie, to kwestia dysproporcji u dziecka, ktorej nie ma dorosly.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 22-12-2009 o 10:37 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Pank, no to rzeczywiscie musze isc do okulisty.
    Nie przejmuj się, dla mnie jest to wyraźnie widoczne bo byłem dzieciństwie i młodości katowany studium twarzy m.in, jak człowiek tego trochę porysuje to trochę inaczej patrzy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Odnosnie tego co napisales mam pytanie: kat widzenia zmienia sie na FF w stosunku do cropa?
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCnik_ogniskowej
    A fotke masz tutaj:
    Popatrz na nosek i policzki malucha, naprawdę nie widzisz przerysowań ?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

rosim dal ci przyklad, ze i 85 mozna

A tak serio to oszczedze ci czytania 1000 postow na temat 30 1.4 i 28 1.8. Wyczytasz z nich mniej wiecej tyle, ze sigma jest troszke lepsza optycznie, z kolei canon ma usma.
    Sigma tez ma (usm)-HSM
    Jest to jedyna sigma ktora dotychczas kupilem i jestem z niej zadowolony, ale portrety wole robic czy innym.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCnik_ogniskowej

Popatrz na nosek i policzki malucha, naprawdę nie widzisz przerysowań ?
    Co do linka to dzieki ,wszystko jasne. Ten artykul wyprowadzil mnie tez z bledu odnosnie czasu naswietlania w stosunku do ognsikowej w celu uzyskania ostrej fotki.

Co do przerysowan, nie nie widze, badz na tyle mi to nie przeszkadza w odbiorze,zenie zauwazam tego.
    Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Sigma tez ma (usm)-HSM
    Jest to jedyna sigma ktora dotychczas kupilem i jestem z niej zadowolony, ale portrety wole robic czy innym.
    Niech sobie ma, nawet na tym forum znajdziesz conajmniej kilka osob, ktore bardzo chwala to szklo, ale o AFie wypowiadaja sie bynajmniej niepochlebnie.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów