Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: nie mieszczę się

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie nie mieszczę się

Hej, posiadam obiektyw canona 50mm/1.8 lubuję się w portretach lecz gdy robię je w domu ,może to trochę komicznie zabrzmi brakuje mi miejsca żeby się odsunąć od obiekty który fotografuję tak aby efekt był taki jak chcę więc tutaj pytanie do was a raczej prośba,,, jaki polecili byście mi obiektyw ? moja granica cenowa to do 1500 , zależy mi na ładnym bokehu, lecz wiem rówież że za taką cenę cuda mieć nie bedę, moe jak juz mi jakis polecicie to przykładowe zdjecie z tego obiektywu ? proszę o pomoc i przepraszam że tak troszkę zagmatwalam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Domyślnie

Canon 28/1.8, 35/2
    Sigma 30/1.4

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jest jeszcze Canon EF 35/2, ale podobnie jak 50/1.8 ma pięciolistkową przysłonę, więc uroda bokehu jest sprawą dyskusyjną. Mnie pasuje, ale nie wszystkim się podoba :-)
    Przykładowe zdjęcia z różnych szkieł: http://www.photozone.de/reviews

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

35/2 optycznie też leży, 28/1.8 jest ok. 30/1.4 sigma jeszcze lepiej. Ale te obiektywy będą Ci przerysowywały. Duże nosy małe uszy itp. Na cropie zmienia nam się kąt widzenia bo wycina się z pola krycia tylko jakiś fragment, ale właściwości do przerysowywania tylko trochę się zmniejszą.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

zastanawiam się poważnie nad 28/1.8 cena nawet przystępna i po zdjęciach przykladowych mi się podoba, teraz tylko modlic się żeby tylko u brata w kraju były super promocje poświąteczne tak tak obiecany prezent

Zablokowany

Domyślnie

miałem okazję dzisiaj pstrykać na cropie sigmą 30/1.4-bardzo fajne szkiełko-ja bym wybrał 1.4 kosztem 2mm ogniskowej-no i portret na 30mm będzie jakoś lepiej wyglądał niż na szerokim kącie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz posta
    35/2 optycznie też leży, 28/1.8 jest ok. 30/1.4 sigma jeszcze lepiej. Ale te obiektywy będą Ci przerysowywały. Duże nosy małe uszy itp. Na cropie zmienia nam się kąt widzenia bo wycina się z pola krycia tylko jakiś fragment, ale właściwości do przerysowywania tylko trochę się zmniejszą.
    Zawsze jak to czytam to musze zareagowac. Robie 28-ka portrety kilkumiesiecznemu dziecku, czesto z odleglosci 50-60 cm. Ja zadnej deformacji tego typu nie zauwazam. Nie zapominajcie, ze to crop, nie FF, gdzie 28 mm to juz szeroko. 28 na cropie to okolice 45 mm.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Nie zapominajcie, ze to crop, nie FF, gdzie 28 mm to juz szeroko. 28 na cropie to okolice 45 mm.
    Kąt widzenia 45mm na FF, bo ogniskowa dalej 28mm, ze wszelkimi tego konsekwencjami. Nie zmienia to jednak faktu że zniekształcenia szkieł szerokokątnych widoczne są głównie po bokach, a na cropie pracujemy wyłącznie środkiem.
    Nie trafiony jest też, moim zdaniem, argument mieszka_1vp, że 30 będzie mniej zniekształcać niż 28 - oba szla są szerokokątne a ogniskowa bardzo podobna.
    Należy też zwrócić uwagę że piszemy o stałkach, które z zasady mniej krzywią obraz niż zoomy, o porównywalnej ogniskowej.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów