Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Lampy kopia ?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Skontaktuj się z producentem/sprzedawcą lamp. Ja jak kupiłem swoje to ktoś do mnie podjechał, pogmerał w gniazdkach i zaznaczył te gdzie powinno się podłączyć lampy. Ja zaznaczam, że moja wiedza na temat elektryczności kończy się na herbacie z prądem tak, że dokładnie nie wiem o co chodziło. Nie mniej oddzielnie były lampy i kable i wtyczki i trzeba sobie było samemu to wszystko poskręcać.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja nie mowie ze sa uszkodzone , wrecz przeciwnie , dzialaja ok ( chociaz nie dawno jedna z lamp padla , ale czy to moglo byc jakkolwiek tym spowodowane nie wiem ). Elektryk byl sprawdzal to co sie da i jest ok.

Czyli generalnie mozna przyjac ze raz sie mniej elektryzuje , raz wiecej stad te niespodzianki ?

jak juz mnie 20 raz kopnie to zaczynam tracic cierpliwosc czasem ech..
    no comment...

Domyślnie

Ja zauważyłem że latem to zjawisko występuje rzadko , teraz zimą człowiek chodzi grubiej ubrany w polary , swetry itp. zdejmując czasami polarek i dotykając się do drugiej osoby w zakładzie czuję przeskok prądu. Wychodzę z założenia , że to jednak się elektryzuje od ubrań , paneli i suchego powietrza.

Domyślnie

maxon52 dobrze mówi. Wystarczy że samemu się naelektryzujemy (pocieranie ubrań) i dotkniemy uziemionej lampy która ma też jakiś potencjał. Wystarczy że dotkniemy kaloryfera i efekt zniknie (dla tego się mówi że należy się "uziemić" przed dotykaniem np. delikatnych podzespołów komputerowych)

Dopiero zaczyna Awatar hazy

Domyślnie

A już myślałem, że chinole zrobili "kopię" lampy Canona lub jakiejś studyjnej...

Michał i maxon, jeśli gniazda 230V są podpięte do jednej i tej samej fazy z 400V, to jak sami zauważyliście Panowie problem pojawia się w zimie. Aligator jest na dobrym tropie :razz:. Panele, a właściwie ich powierzchnia to przeważnie syntetyk, który często przy chodzeniu po nim (tarcie), powoduje powstawanie ładunków powierzchniowych a podczas kontaktu z przedmiotami (metalowymi) o innym potencjale - "przeskok iskry" . Postawcie Panowie w pomieszczeniu jakiś nawilżacz powietrza, doprowadźcie wilgotność do min. 40% i skończą się problemy. Teraz zapewne w pomieszczeniu macie nie więcej jak 30% wilgotności - zgadłem?

Aaa, na podłodze, przy ścianach można położyć paski miedzianej siateczki, którą trzeba "podpiąć" do rurki kaloryfera ale nawilżacz będzie raczej lepszym rozwiązaniem.
    Nie jestem akwizytorem nawilżaczy :-D

Pozdrawiam świątecznie - hazy
    Ostatnio edytowane przez hazy ; 23-12-2009 o 00:27
    ... i nie mam czasu robić zdjęć

Pełne uzależnienie

Domyślnie

MM - ktoś ci za..bał polskie znaki? Akurat "kopia", a "kopią", to spora różnica.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To może wystarczą gumowe podeszwy...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

dzialaja chyba odwrotnie tzn jestes dosc grubo/cieplo ubrany , wiec elektryzujesz a buty cie izoluja wiec jakos musisz sie "rozladowac" stad kopanie pradem , predzej trzeba by chodzi bez butow
    no comment...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    jak juz mnie 20 raz kopnie to zaczynam tracic cierpliwosc czasem ech..
    Załóż latexowe rękawiczki (takie jak z dowolnej apteczki) ... miną modelek się nie przejmuj

Albo jak jesteś PRO to jakieś pro elektroizolacyjne: http://www.dankros.pl/sklep/index.ph...talog&k_id=172

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a z kieszeni bedzie wystawac tubka z wazelina

moze ja jednak poki co kupie ten plyn do paneli...
    no comment...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów