Macałem 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Vitez
    Wszystko One-Shot i centralnym punktem.
    Ponieważ to są jpg (mam nadzieję, że nie z ACR) chciałem wiedzieć jaki ustawiłeś styl obrazka (picture style) i ostrość (sharpness).
    the silence is deafening

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez Vitez
      To dla mnie jest czyste prawie jak łza (wycinek zdjęcia pod drzewem)
      Zamieszczone przez Vitez
      Tu dwie sprawy: wystarczy posprzątać szum w PS tylko w czerwonym i jest czysto (oglądając na 100% !!!!).
      Stawiam tezę, że Frontiera nie nie takiego formatu, żeby zobaczyć te szumy

Chciało by się napisać coś śmiesznego o Nikonie. Ale to już chyba nie jest śmieszne (dla Nich). Jak tak dalej pójdzie to siostra dostanie na Xmas Eve 20-tkę i to z lampą :-)
      Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
      the silence is deafening

Komentarz

• Polaco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1135

Zamieszczone przez gietrzy
        Jak tak dalej pójdzie to siostra dostanie na Xmas Eve 20-tkę i to z lampą :-)
        Fajne prezenty rozdajesz, brata jakiegos nie chcesz ?
        Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
        Troche moich knotow

Komentarz

• sail0r
          Bywalec
          • 2005
          • 198

Zamieszczone przez Vitez
          Bylo juz pare watkow na ten temat z ktorych i ja skorzystalem by zresetowac numeracje gdy jakas karta z 10D podbila mi licznik nowiutkiej 20tki.
          mozesz podac linki do tych watkow? bo nie moge znalezc mimo ze mocno sie staralem ;-)
          S45 user

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez sail0r
            mozesz podac linki do tych watkow? bo nie moge znalezc mimo ze mocno sie staralem ;-)
            W "tym samym czasie" oskarkowy i Vitez napisali swoje wrażenia z macania 5D. Vitez jako Mode zrobił porządek (posklejał obydwa).
            the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Moje szybkie testy w RAWach są na:
              83.142.72.2
              login: fotki
              pass: fotki@cf.
              Pliki otworzycie choćby za pomocą nowego ZoomBrowser EX.
              Światła już za bardzo nie było, ale myślę, że rozeznacie się w temacie.
              Jarek

Komentarz

• mjastrzebski
                Początki nałogu
                • 2005
                • 450

[QUOTE=Vitez]I kolejne 3 zdjecia:

http://vitez.ceron.pl/IMG_6587.JPG - 17-35 @ iso100 17mm 2.8

Uuuu,
                No to juz widze jaka ucieche koledzy z zaprzyjaznionego forum beda mieli.
                Bo na ich "cudownych maszynach 1.5x przy szklach typu 10-20 to takiej jazdy nie ma" I ciezko sie bedzie spierac. :-( Jesli Canon nie zrobi szybko 16-35 i 17-40 MKII (vel telecentricity free), to bedzie kupa.
                Ja chce zobaczyc jak 24-70 sobie radzi. Dla mnie 17mm nie potrzebne. Ale jesli z 24-70@24@malo bedzie tak samo, hmm, to ja nie jestem zainteresowany jeszcze.
                Czy ktos ma pojecie jak takie 17-35@2.8 sobie radzi na 1dsMKII?? Czy tez az tak kiepsko??

Marcin
                Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

Zamieszczone przez mjastrzebski
                  Czy ktos ma pojecie jak takie 17-35@2.8 sobie radzi na 1dsMKII?? Czy tez az tak kiepsko??

Marcin
                  Na 1dsmkI radzi sobie b.kiepsko.
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• mjastrzebski
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 450

Zamieszczone przez Arkan
                    Na 1dsmkI radzi sobie b.kiepsko.
                    :-(
                    Moze jakas zbiorowa petycja do Canona?? Ze puszek juz chwacit poki co, teraz moze cos z szerokim katem czego nie trzeba by sie wstydzic??

Marcin
                    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• oskarkowy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2513

[QUOTE=mjastrzebski]
                      Zamieszczone przez Vitez
                      Ja chce zobaczyc jak 24-70 sobie radzi. Dla mnie 17mm nie potrzebne. Ale jesli z 24-70@24@malo bedzie tak samo, hmm, to ja nie jestem zainteresowany jeszcze.
                      Marcin
                      Wyżej podałem linka do rawów. Tam masz też 24-70 na najwredniejszej konfiguracji - 24mm przy f/2.8 i f/4.
                      Z braku czasu sam jeszcze nie widziałem jak to chodzi.
                      Jarek

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez minek
                        patrząc tak na te sample.... tragedia, panie.
                        17-35 L??? Robiłem trochę 17-40L f/4 na analogu, nic takiego przy f4 nie zaobserwowałem. To co się na brzegach dzieje, ten brak czegokolwiek to wina matrycy jak mniemam ... ?
                        I matrycy i szkla po trosze tez (a bez filtra robilem wiec winietka 'naturalna'). Testy wykazuja ze to starszy i gorszy brat 16-35 2.8 L . Zachowalem je sobie bo lepsze niz moj felerny egzemplarz 17-40 4L ale coraz bardziej mysle nad poszukaniem dobrej 17-40 4L bo temu 17-35 2.8 nie moge ufac. F4 wystarczy a do zastosowan specjalnych dokupie Sigme 20 1.8 .
                        Na 20D ten 17-35 jeszcze w miare znosnie sie zachowuje.

[OT] Vitez: chyba robiłeś 17-35 analogiem... masz jakieś skany z tego? Bardzo poproszę... [/OT]

Skany prosto z KodakCD, niczym nie ruszane.
                        Murek to chyba wlasnie na 17mm @f2.8 robione, filtr UV na szkle. Dopiero nalozenie polara powodowalo winietke na 17mm ( @f5.6 chyba - nie notowalem):

A teraz pytanie, do tych co patrzyli przez wizjer.
                        Czy przypomina to co jest np w eos30/33 czy jaśniej, wjęcej?
                        Mi bardzo przypomina EOS5 (ten sam na ktorym robilem tym 17-35 2.8, pozyczony od oskarkowego 8) ), przez 30/33 nie patrzylem.

Zamieszczone przez gietrzy
                        Ponieważ to są jpg (mam nadzieję, że nie z ACR) chciałem wiedzieć jaki ustawiłeś styl obrazka (picture style) i ostrość (sharpness).
                        To sa JPG prosto z aparatu, nie RAW z ACR. Nie wiem jakie byly ustawienia picture style czy ostrosci - nie chcialem wlascicielowi grzebac po menu.
                        Ale watpie by Corwin podbijal ostro te parametry. W Exifie nic nie moge znalezc odnosnie tych parametrow (ani Breeze ani ACR, sciagam jeszcze najnowszego ZoomBrowsera).

Zamieszczone przez sail0r
                        mozesz podac linki do tych watkow? bo nie moge znalezc mimo ze mocno sie staralem
                        Wystarczy wpisac "numerowanie" w wyszukiwarce.
                        Tu masz przyklad: http://canon-board.info/showthread.php?t=1943

Zamieszczone przez mjastrzebski
                        Jesli Corwin bedzie tak mily to byc moze bede mial do potestowania 1DsMkII na weekend to sprawdze. Podejrzewam ze bedzie tak samo jednak

Zastanawia mnie jak Sigma 12-24 radzi sobie na dSLR fullframe (Arkan? wiesz cos o tym?) . Bylaby milym uzupelnieniem do 24-105 4L .

Komentarz

• Arkan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1401

Zamieszczone przez Vitez
                          Zastanawia mnie jak Sigma 12-24 radzi sobie na dSLR fullframe (Arkan? wiesz cos o tym?) . Bylaby milym uzupelnieniem do 24-105 4L .
                          Na FF to baaaardzo trudne szkło - mnie przerosło. Ma tylko jedno zastosowanie - architektura i w tym jest rewelacyjne (brak dystorsji). Do krajobrazu sie nie nadaje z kilku powodów:
                          1. fatalny kontrast
                          2. niemożność użycia szarej połówki (przy 12-15mm ew. cokin X-Pro trzymany w ręku, ale nie jestem pewien czy nie bedzie widać palców). Przy tak szerokim kącie niebo zawsze wejdzie w kadr, więc można robić tylko rankiem i o zmierzchu, czyli wtedy kiedy jest w miarę wyrównana ekspozycja.
                          3. dość słaba rozdzielczość (nie mierzyłem, ale takie miałem wrażenie)

Z plusów moge powiedzieć, że jest świetnie wykonany, ma HSM, brak CA i całkiem znośną ostrość. No i to, za co najbardziej cenią to szkło - kompletny brak dystorsji.

Tak jak napisałem - dla mnie to za trudne szkło i o za słabym kontraście. Oddałem i zamówiłem Tokinę 17/3.5. Polecam do architektury, do innych zastosowań zdecydowanie odradzam.
                          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Amber
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 133

Gietrzy,
                            Sharpness w 5D Corwina była ustawiona na 4. Info z exifa w EOS Viewer Utility przy jpg wstawionych przez Viteza. Co nie jest zachęcające.
                            Z wnioskami jednak poczekam na więcej sampli.

Pozdrawiam
                            Ostatnio edytowany przez Amber; 339.
                            Wind i ...ciągłe wydatki...

Komentarz

• Corwin
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 36

Witam,

Styl ustawiony na Landscape.. Co do przykładów to postaram się zrobić kilka sampli na moich szkłach ale nie wiem jak będę stał z czasem w najbliższym czasie.

Corwin
                              2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Komentarz

• Krakers
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 467

Zamieszczone przez Corwin
                                Witam,

Styl ustawiony na Landscape.. Co do przykładów to postaram się zrobić kilka sampli na moich szkłach ale nie wiem jak będę stał z czasem w najbliższym czasie.

Corwin
                                Corrwin czym ty sie zajmujesz ze masz taki dostep do sprzetu?
                                1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Komentarz

Pracuję...
                                X