Silent gra muza , bardzo dobrze ze sie wypowiadaszZamieszczone przez Silent Planet
Silent gra muza , bardzo dobrze ze sie wypowiadaszZamieszczone przez Silent Planet
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
IMHO może. Vitez pisze o nieostrościach w rogach (nie musi pisać, widać na samplachZamieszczone przez Jurek Plieth
). A to może być skutek braku telecentryczności, który nie przeszkadza w analogu.
Sigma 12-24 i Canon 16-35 zakręcone na 5D
16-35 delikatnie mówiąc nie zachwyca, ale Sigma to ... brrr
http://www.pbase.com/joubert/canon5d
the silence is deafening
http://www.pbase.com/joubert/image/49992810 hmm nie wime jakos dla mnie wyglada jak poruszone:/
no to policzmy.Zamieszczone przez Silent Planet
niektóre firmy podają rozdzielczość negatywu, oczywiście dotyczy to tych lepszych tylko. mam dane filmu AGFA 50 Portrait (produkują to jeszcze?) - można powiedzieć, że jest to (był?) dobry negatyw kolorowy - i producent podaje: 160 linii na mm.
załóżmy, że w pionie i w poziomie rozdzielczość jest taka sama: 160 punktów na mm.
daje to przy klatce 24x36mm: 3840 x 5760 pix czyli 22118400 pix czyli dokładnie 21 Mpix.
czyli spoksik, na razie cyfrówki odstają, ale oczywiście mówimy o teorii i dobrych materiałach w analogu. poza tym i tak wiadomo, że wygrana cyfrówek to tylko kwestia czasu.
przy okazji: dla tych samych danych negatyw 6x9 cm daje 132 Mpix![]()
pozdro.,
m.
??He. To Ty chyba mieszasz. Vitez napisal, ze to szklo jest ostre na analogu. W 5D na 17mm dopiero przy F8 robi sie dobrze. To nie jest problem zadnego AF, tylko wspolpracy tego szkla z matryca a Ty zes sie uparl na problem AF. Przy 17mm nawet na F2.8 glebia jest spora. To zaden AF. Patrzyles na to zdjecie wogole??Zamieszczone przez Silent Planet
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
A wytłumacz mi szefie jak dwulatkowi - jak szkło współpracuje z matrycą, a jak z błoną?
Bo to zagadnienie to chyba coś, do czego jak widać jeszcze nie dorosłem...
Poza tym - gwoli ścisłości - nie jesteśmy na "Ty".
A tak w ogóle - jak już pisałem - mam to w pompie.
Dla mnie EOT, nie mam dziś ochoty na trzaskanie się łopatkami po głowach.
Wbijam w to.
Pozdrawiam...
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Pan raczy żartować proszę Pana.Zamieszczone przez Silent Planet
ROTFL
the silence is deafening
Nie.
To było całkowicie poważnie.
A miało na celu tylko i wyłącznie wyprowadzenie delikwenta z równowagi.
Wiem, że zaraz mi się od modów za to oberwie.
Ale ten pan na mnie trochę bezpodstawnie naskakuje, bo o czymś po drodze zapomniał.
Więc ze mnie też cham wyłazi, a co.
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
http://canon-board.info/showthread.p...&page=11&pp=10Zamieszczone przez Silent Planet
Post nr 103, autor Kubaman![]()