Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Uszkodzony 28-70 2.8-4L

Dopiero zaczyna

Domyślnie Uszkodzony 28-70 2.8-4L

Niestety w moim zacnym obiektywie padl autofocus. Wysylalem go na Zytnia i niestety nie udalo im sie naprawic sterowania autofocusu z powodu braku czesci. Szkoda mi tego obiektywu Moze ktos zna jakiego magika ktory mialby jakies mozliwosci zeby naprawic ten obiektyw. Pozdrawiam i licze na pomoc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiscie chodzi o 28-80 2.8-4L moja pomylka
    Ostatnio edytowane przez romciop ; 21-12-2009 o 09:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Na cud bym nie liczył, w końcu to dość leciwy sprzęt.
    Podzwoń po serwisach i popytaj, tu masz kilka przykładowych:
    fototechnik.pl
    http://www.fototronik.com.pl/
    http://www.fotoserwis.krakow.pl/
    http://www.foto-naprawa.com/

Początki nałogu

Domyślnie

Tak swoja droga, to troche przykro ze sprzet ktory niby ma byc na lata - gdy tylko staje sie stary, to nagle w pewnej chwili gdy cos zawiedzie - nie mozna go naprawic. Mnostwo tu watkow z uszkodzonymi 80-200L, 17-35L.. a mialy sluzyc dziesiatki lat.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Tak swoja droga, to troche przykro ze sprzet ktory niby ma byc na lata - gdy tylko staje sie stary, to nagle w pewnej chwili gdy cos zawiedzie - nie mozna go naprawic. Mnostwo tu watkow z uszkodzonymi 80-200L, 17-35L.. a mialy sluzyc dziesiatki lat.
    No i służył 2 dziesiątki lat? Nie sądzisz że jak na obiektyw gdzie jest elektronika, części mechaniczne to wszystko się starzeje a szczególnie że to nie jest jakaś kosmicznie nowa technologia.
    I chyba nie przyniose Ci dobrych wiadomości, dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Sprobuj od czasu do czasu poszukac taka czesc na ebay-u , lub taki obiektyw na czesci gdzie AF sprawny. Niech Ci go jakis foto fachowiec rozkreci aby sie dowiedziec co dokladnie sie zepsulo. Moze tylko jakas tasm przewodzaca sie przetarla.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Taśmy to myślę że na Żytniej mają na metry...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Owszem, pewnie maja ale z mojego doswiadczenia wynika, ze jak element jest z nia polaczony na stale to wymieniaja calosc. Prosciej, bardziej sie oplaci ale mysle tez ze wynik takiej naprawy daje lepsze rezultaty dzialania sprzetu.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz posta
    No i służył 2 dziesiątki lat? Nie sądzisz że jak na obiektyw gdzie jest elektronika, części mechaniczne to wszystko się starzeje a szczególnie że to nie jest jakaś kosmicznie nowa technologia.
    I chyba nie przyniose Ci dobrych wiadomości, dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!
    Jasne, tylko ze tak jak sam piszesz - to nie jest technologia kosmiczna. Prosty silniczek nie-USM, w elektronice poza zawilgoceniem, wymiana kondensatorow - jesli cos takiego w ogole moze w obiektywach wystepowac, naprawieniem tasiemek nic wiecej dziac sie nie powinno. Przeslona moze wymagac przesmarowania. Fakt, ktos bez wiedzy sobie nie poradzi, ale nie powinni od razu z gory odsylac kogos z kwitkiem, gdy przychodzi z ICH uszkodzonym obiektywem. Moze sie okazac, ze problem jest blahy i nawet bez czesci zamiennych mozliwy do naprawienia.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Prosty silniczek nie-USM.
    Właśnie, że już USM. Jeden z pierwszych, ale USM.

Z tego, co mi wiadomo, największe szanse na naprawienie są w serwisach w USA, oni zdaje się mają tam jeszcze zapasy starych części.
    Ostatnio edytowane przez lynx ; 21-12-2009 o 21:32
    5DMKII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do mojego 28-80L mechanicznie dziala bez zarzutu niestety padlo sterowanie (elektroniczne) autofocusu. Dzwonilem do kilku innych serwisow niz Zytnia i tylko potwierdzili ze nie ma szans juz naprawic tej usterki Strasznie szkoda mi tego obiektywu bo do tej pory nigdy mnie nie zawiodl a foty robil przednie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów