Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pllot radiowy Hahnel HW 433 C80 - problem...

Awatar emjott
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Pllot radiowy Hahnel HW 433 C80 - problem...

Po podłączeniu go do 50D okazało się, że...
    Problem polega na tym że pilot który kupiłem (Hahnel HW 433 C80) nie działa zgodnie z opisem podanym przez producenta. Po naciśnięciu przycisku wyzwalania migawki do połowy (na pilocie lub na odbiorniku) zapala się zielona dioda i ustawiana jest ostrość (zgodnie z instrukcją), ale potem bez wciśnięcia przycisku do końca natychmiast wykonywane jest zdjęcie.
    No a takie działanie już nie jest zgodne z opisem, no i nie bardzo ma sens, np. zwolnienie przycisku po wciśnięciu do połowy (co miało tylko ustawić ostrość) nie spowoduje rezygnacji z wykonania zdjęcia.
    A pytanie brzmi: "ten typ tak ma" czy ja dostalem ferelny egzemplarz i jest szansa że inny będzie działał poprawnie??????
    >>>> Kto pyta, mniej błądzi.....

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Z twojego opisu wynika, że przycisk reaguje jak wciśnięty do końca, a nie do połowy. Jesteś pewien że nie wciskasz za mocno ?

Awatar emjott
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jestem pewien, niestety...
    Zresztą dla sprawdzenia producent przewidział diody sygnalizacyjne.
    Wcisnięcie do połowy (ustawienie ostrości) zapala diode zieloną, do końca - czerwoną (zwolnienie migawki). Niestety wciśnięcie przycisku do polowy ustawia ostrość i zapala diode zieloną i w ułamku sekundy bez dociśnięcia przycisku do końca zapala się dioda czerwona i następuje zwolnienie migawki.
    Używa ktoś może tego pilota?

Domyślnie

Właśnie zastanawiałem się nad ew. zakupem. Czy wyjaśniłeś może coś z dostawcą ?

Awatar emjott
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jeszcze nie. Chciałem go po prostu odesłać, ale przegapiłem termin zwrotu i teraz pozostała tylko ewentualna reklamacja. Tylko nie bardzo wierzę że to coś da, myślę że "ten typ tak ma". A taki sposób działania tego pilota zupełnie mi nie odpowiada. Najlepiej jest jednak takie rzeczy wypróbować w sklepie, o ile oczywiście ma się taką możliwość. Pytanie o takie rzeczy sprzedających na ogół nie ma sensu, powiedzą to co jest napisane w opisie produktu i co samemu można przeczytać w internecie. No ale w muszę znaleźć chwilę i go reklamować, wiosna idzie..... może kiedyś..... w końcu!

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emjott Zobacz posta
    Jeszcze nie. Chciałem go po prostu odesłać, ale przegapiłem termin zwrotu i teraz pozostała tylko ewentualna reklamacja. Tylko nie bardzo wierzę że to coś da, myślę że "ten typ tak ma"...
    Wybacz emjott, ale IMHO ten typ tak mieć nie może.
    Dwustopniowy spust pilota ma działać dokładnie tak samo jak spust w aparacie.
    Jeśli tak nie jest, to działanie pilota jest wadliwe i to daje ci podstawę do reklamacji i ew. zwrotu,
    jeśli pozostałe egzemplarze będą działały tak samo.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uprawnienia umieszczania postów