Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: jest 5D na allegro

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    nawet jak sie tam znany sprzedawca wystawia.
    Jak sie znany i polecany wystawca wystawia to masz pewnosc ze sobie pomacasz w domu i ewentualna reklamacje (np nieudany egzemplarz szkla) zalatwi ci bez problemow .

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Dokładnie.
    Jeśli wiesz co chcesz kupić to znaczy, że znasz ten sprzęt teoretycznie - a często i praktycznie.
    Dlatego potem źródłem może być nawet allegro - jeśli sprzedawca jest pewny to masz tak, jakbyś kupił w sklepie za rogiem*. A czasem kilka stówek w kieszeni.

Ja wiem, że wszystko to iluzja - koleś mający 10000 komentarzy może być takim samym niepewniakiem jak koleś, co ma ich 6 ( vide: komputery00 z allegro ).
    Ale generalnie przed zakupem trzeba pomyśleć.
    Sam na allegro kupuję foto-zabawki od mniej więcej dwóch lat.
    Jeszcze się nie naciąłem, ale nie kupowałem od każdego jak leci.

Pozdrawiam...

* depending on Poczta Polska S.A. :wink:

Edit:
    Z resztą właśnie czekam na szkło... ciekawe co przyjdzie - obiektyw czy cegła?
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

[QUOTE=Simon]Chyba jestescie na tyle powazni, by kupowac taki sprzet w normalnych sklepach, a nie na Allegro, eBayu czy innych takich szemranych zrodlach :/
    QUOTE]

w jakim swiecie Ty zyjesz? bardzo duzo ludzi kupuje sprzet foto na allegro (w tym ja) i sie nigdy nie nacieli. Ja zawsze napwet place z gory przelewem i jescze nie oszukano mnie. Jak sie umie kupowac to nie ma problemow
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555
    w jakim swiecie Ty zyjesz? bardzo duzo ludzi kupuje sprzet foto na allegro (w tym ja) i sie nigdy nie nacieli. Ja zawsze napwet place z gory przelewem i jescze nie oszukano mnie. Jak sie umie kupowac to nie ma problemow
    ja także... nie macie zaufania do rodaków :rolleyes:
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

bez przesady żeby odrazu przedpłatę robić, ale osobiście także wszystko przez allegro kupowałem, z tymże zawsze wybieram firmu, bądź tipów co do których jestem pewien w 100%.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Ja kiedy kupowalem 20D a Arcpolusa zlozylem zamowienie otrzymalem sprzeciecho z kwitkiem do banku , dopiero potem zaplacilem , mile sie zaskoczylem tym faktem ze wczesniej sprzet do domu przyszedl niz moja wplata do banku
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

A jak dowiedziałem się od gościa z Canona w jako sposób pozyskiwana jest większość sprzętu do obrotu internetowego, to na Allegro nawet nie zaględam. Chyba że po stare książki.

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    A jak dowiedziałem się od gościa z Canona w jako sposób pozyskiwana jest większość sprzętu do obrotu internetowego, to na Allegro nawet nie zaględam. Chyba że po stare książki.
    No to podziel sie tymi sposobami
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    A co ma taki gość z Canona powiedzieć jak mu sprzedaż spada z powodu Allegro Brednie piszesz i tyle.

Krakers - właśńie zauważyłem Twój podpis - gdzie pierwsze wrażenia ?!

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Może nie tak szybko oskarżaj o pisanie bredni.

Oto kilka sposobów:
    1. wadliwa partia, powyżej 10% bubli w serii - upust ~70%
    2. wszystkie powypadkowe - np.: uszkodzenia w transporcie, pożary, powodzie itp... tam gdzie zadziałało ubezpieczenia - upust ~50%
    3. pochodzące z przestępstwa na szkodę dużych magazynów - tu naturalnie bez upustu.
    4. poświąteczne zwroty sprzętu w USA - upust 25 - 50%
    5. wszystkie zwroty reklamacyjne - upust negocjowany
    I niestety całe to barachło pojawia się w sieci.

Ale są też sposoby dobre.
    Wielcy sprzedawcy internetowi mogą kupować bezpośrednio w fabrykach. Tam upust dochodzi do 50% przy dużych seriach, pod warunkiem, że bierze się sprzęt jak leci. I bez prawa do zwrotu. Więc jakiś procent bubli trzeba opchnąć. Wielcy sprzedawcy załatwiają sobie własne układy z serwisami.

Ale w sumie nie jest tak źle. Po prostu w sprzedaży internetowej jest tylko wyższy procent sprzętu wadliwego i trudniejsz procedura wymiany na nowy.

Może słynne problemy z obiektywami EF 24-70/2,8L, czy też FF/BF wynikają właśnie z tego?
    Ale to tylko przypuszczenie.
    Ostatnio edytowane przez kocis ; 09-10-2005 o 09:19

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów