Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: jest 5D na allegro

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Może nie tak szybko oskarżaj o pisanie bredni.

Oto kilka sposobów:
    1. wadliwa partia, powyżej 10% bubli w serii - upust ~70%
    2. wszystkie powypadkowe - np.: uszkodzenia w transporcie, pożary, powodzie itp... tam gdzie zadziałało ubezpieczenia - upust ~50%
    3. pochodzące z przestępstwa na szkodę dużych magazynów - tu naturalnie bez upustu.
    4. poświąteczne zwroty sprzętu w USA - upust 25 - 50%
    5. wszystkie zwroty reklamacyjne - upust negocjowany
    I niestety całe to barachło pojawia się w sieci.

Ale są też sposoby dobre.
    Wielcy sprzedawcy internetowi mogą kupować bezpośrednio w fabrykach. Tam upust dochodzi do 50% przy dużych seriach, pod warunkiem, że bierze się sprzęt jak leci. I bez prawa do zwrotu. Więc jakiś procent bubli trzeba opchnąć. Wielcy sprzedawcy załatwiają sobie własne układy z serwisami.

Ale w sumie nie jest tak źle. Po prostu w sprzedaży internetowej jest tylko wyższy procent sprzętu wadliwego i trudniejsz procedura wymiany na nowy.

Może słynne problemy z obiektywami EF 24-70/2,8L, czy też FF/BF wynikają właśnie z tego?
    Ale to tylko przypuszczenie.
    Niestety ze swoich (nie pytać, NIE PODAM) źródeł wiem, że kocis ma niestety rację :-(
    Dlatego sprzęt kupuje w bhphoto.com
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-10-2005 o 09:44
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    A co ma taki gość z Canona powiedzieć jak mu sprzedaż spada z powodu Allegro Brednie piszesz i tyle.

Krakers - właśńie zauważyłem Twój podpis - gdzie pierwsze wrażenia ?!
    Pod postami ,,macalem 5D,,chyba tam
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Ja nie napisałem, że cały sprzęt... itd...
    Nie dotyczy to wszystkich sprzedawców internetowych, chodzi jedynie o znacząco wyższy odsetek "faków", i o nic więcej!
    A co do wyrazu BREDNIE. Poczekam cierpliwie na odpowiednio rozpaczliwy temacik na forum. Coś mi mówi, że nie będę musiał długo czekać.

Domyślnie

Napisał kocis
    Może nie tak szybko oskarżaj o pisanie bredni.

Oto kilka sposobów:
    1. wadliwa partia, powyżej 10% bubli w serii - upust ~70%
    2. wszystkie powypadkowe - np.: uszkodzenia w transporcie, pożary, powodzie itp... tam gdzie zadziałało ubezpieczenia - upust ~50%
    3. pochodzące z przestępstwa na szkodę dużych magazynów - tu naturalnie bez upustu.
    4. poświąteczne zwroty sprzętu w USA - upust 25 - 50%
    5. wszystkie zwroty reklamacyjne - upust negocjowany
    I niestety całe to barachło pojawia się w sieci.
    Naprawde dawno nie widzialem takich (sorry za slowo) bzdur !
    O ile caly ten wywówd w 1 czesci jest kompletną głupotą, a szczegolnie zdanie kończące, ze to sie pojawia w sieci (w domysle u nas), o tyle sprzet uszkodzony jest wysprzedawany lokalnie i jest to promil albo mniej.

Generalizowanie takich spraw to szczyt fantasmagorii

Poniewaz sam kupuje sprzet ze zrodel poza dystrybutorami oficjalnymi (za granica) wiec doskonale wiem, ze te brednie nie maja zadnego pokrycia w rzeczywistosci. Sprzet kupowany (szczegolnie w Azji) pochodzi przede wszystkim z wilkeich hurtowni lub nawet fabryk producentow i nie ma to nic wspolnego z wadliwymi partiami!
    Drobni (!!! sprzdaja tak za 100.000usd miesiecznie ) hurotwnicy, ktorzy oglaszaj sie na eBay lub nawet nie, maja umowy z tymi fabrykami (lub specjalnymi dzialami) i nie ma tutaj mowy o zadnym przekrecie.
    Jest to pelnowartosciowy sprzet, na ktory te "misie" maja faktury i gwarancje fabryczne. Tylko ze nie maja oni mozliwosci ich podbicia !? I dlatego miedzy innymi sprzet jest tanszy.

Jesli kotokolwiek sledzi rynek wschodni i zachodni to zauwazyl ze na przestrzeni ostatnich 3-4 miesiecy ceny sie wyrownaly, a nawet w Azji jest trudniej kupic taniej niez w BH !! Tego wczesnieuj nie bylo.
    To akurat jest powod przewagi popytu nad podaza i nic sie nie zmieni dopoiki firmy beda bombardowac nas z taka czestotliwoscia nowym sprzetem. Ale to ich strategia.

Dostawcy z Azji placza, bo juz nie oplaca sie kupic u nich 70-200VR za 1300usd, bo po porstu nie ma tego w fabrykach i ceny poszly w gore

Opusztoszaly stocki na 24-70, 28-70 a nawet 70-200 (nonIS) jest praktycznie niedostepny.

Nie mowie juz o ptromocjach, ktore nie istnieja obecnie.

Tak wiec z łaski swojej prosze nie wprowadzac ludzi w blad i nie wciskac im kitu, ze wiekszosc sprzetu, ktory kupuja u TIP to sprzet popowodziowy!! i zwrot z Chrismas Przeciez to smieszne!

Tyle, bo szkoda gadac...

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

iczek - doskonała puenta

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Dobra jest. Piszę sobie bzdury wyssane z palca.
    Przecie każdy i tak kupuje gdzie mu wygodniej.
    Wolność jest.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobra jest. Piszę sobie bzdury wyssane z palca.
    Przecie każdy i tak kupuje gdzie mu wygodniej.
    Wolność jest.
    Z psychologicznozlosliwego punktu widzenia - kupiles (przeplacajac) u polskiego dystrybutora i jakos probujesz wytlumaczyc sobie czemu drozej
    Rozumiemy 8)

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Vitez, muszę powiedzieć, że przekonałeś mnie tym "psychologicznozłośliwym" punktem widzenia. Nie bez znaczenia jest fakt, że zaczynam kumać znaczenie uśmieszków.
    Przy zakupach sprzętu i tak odliczam VAT i podatek dochodowy. Więc mam taniej niż w najtańszym e-sklepie. No i jakoś tak sympatyczniej się od człowieka "realnego" kupuje. Starej daty chyba jestem, albo co?

A jak to wszystko przemyślałem sobie, to jednak wolę nie mieć racji. I tak zakupy przez internet będą się rozwijały i jakość tych usług będzie rosła. Chyba nie ma innej drogi. Takie czasy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy zakupach sprzętu i tak odliczam VAT i podatek dochodowy. Więc mam taniej niż w najtańszym e-sklepie.
    Tu masz racje i sporo osob moze ci pozazdroscic.

No i jakoś tak sympatyczniej się od człowieka "realnego" kupuje. Starej daty chyba jestem, albo co? (...) I tak zakupy przez internet będą się rozwijały i jakość tych usług będzie rosła.
    A np ja kupuje (zamawiam) przez Internet ale odbieram najczesciej osobiscie - co ty na taki mariaż ?

Zakupy przez internet nie oznaczaja jednoczesnie koniecznosci wysylki a przez to ryzyka.
    Jednoczesnie zakupy osobiste nie oznaczaja jednoczesnie wyzszych cen niz internetowe - bo mozna zamowic w sklepie/u sprzedawcy internetowego po cenie internetowej a odebrac w sklepie fizycznym/od osoby fizycznej.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów