Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 116

Wątek: Canon 1000D czy 450D

Dopiero zaczyna Awatar kobi777e
    Miasto
    Żory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    A tak wybrali Japończycy w 2009 r.:
    http://www.optyczne.pl/2511-nowość-S...2009_roku.html
    Nie żyjemy w Japonii................. i chodzi przede wszystkim o zdjęcia(nie filmy w HD) i sprzęt dla początkujących .

A Japonia to dziwny kraj..........

cytat..........

Japonia zajmuje jedno z czołowych miejsc na świecie pod względem popełnionych samobójstw około 30 tys. rocznie

......... i może potrzeba uwiecznienia tego faktu
    (trudności z synchronizacją z samowyzwalaczem ) wymaga nie foto a dobrego HD.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kobi777e ; 29-12-2009 o 09:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Nic dziwnego patrząc na podpis to dla Ciebie 1000D będzie na głowę biła 5D. ]
    Raczej nie będę kontynuował tego tematu.
    Łopatologicznie powiem tylko że gdyby 1000D nie różnił się niczym od 450 to nie kosztowałby połowę mniej i tyle w temacie wiem co pisze zjadłem zęby na 400/450D a o tysiaku D swoje wiem.
    Hmm.
    !000d bije na głowę 5D. Takie stwierdzenie świadczy o tym, że nie czytasz tego co ja piszę, a odnosisz się nie wiem do czego. Gdzie takie coś wyczytałeś?

Pokaż gdzie znalazłeś takie ceny, że 1000d kosztuje połowę tego co 450d? Zazwyczaj jest to różnica ok. 350-400 zł.

Poza tym stwierdzenie, że "coś bije na głowę coś" jest troszkę pozamerytoryczne. Nie powiesz czym tak straszliwie 400d bije na głowę 1000d? Tylko proszę nie odpowiadaj emocjonalnymi stwierdzeniami typu "wg ciebie 1000d bije na głowę 5d". Tylko coś na temat. Chętnie poznam Twoje zdanie.

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    PSL zdaje sie miec najnizszy model w stajni Canona, ale w cale nie che przyjac do wiadomosci i swojej swiadomosci dlaczego on wlasnie jest najtanszy.
    Dlaczego? Wiem doskonale czym 1000d różni się od 450d/400d/500d. Długo zastanawiałem się, gdy zmieniałem system na canona, przed zakupem jednej z tych puszek. Jak czytałeś wątek to wiesz, że tego nie kwestionuję. Stwierdzam tylko, że różnice pomiędzy 1000d i 400/450d dla amatora mogą być spokojnie pomijalne. Ważniejsze są obiektywy. Zdjęcia wyjadą z każdej z tych puszek podobne ;-)
    A do tego przy obecnej cenie 500d nie widzę sensu kupowania 450d (różnica rzędu 350 zł). Jak już dopłacać , jeżeli 1000d komuś nie pasuje, to dopłacić jeszcze 350 zł i kupić coś co się już wiele więcej różni od 1000d niż 450d. Po prostu takie jest moje zdanie. Nie rozumiem dlaczego wzbudza ono takie poruszenie. I tutaj, jeżeli Merauder pozwolisz ;-), poruszenie u właścicieli 450d ;-)
    Ostatnio edytowane przez psl ; 29-12-2009 o 11:05

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    jako pierwszy aparat właśnie 1000D będzie bardzo dobrym wyborem - bo tańszy o kilka stów od 450D - bo na początek ta różnica robi wrażenie...początkujący "lustrzankowiec" zwłaszcza z kitem lub takim "demonem prędkości" jak 50/1.8 różnicy w działaniu AF nie zauważy.... co do jakości obudowy to wszystkie twierdzenia o jej tandetności uważam za brednie...co do argumentu o tzw. "rozwoju" itp. to też argument nietrafiony - wszyscy którzy się chcą "rozwijać" robią albo na półautomacie typu Av (rzadziej Tv) i potem na M - a te tryby 1000d ma.. programy tematyczne też.. ma RAW, a te 10mpixeli to aż nadto...wyrażę swoje zdanie jako osoba która już przez to przeszła kiedyś : na początek albo 1000D jak ktoś jeszcze nie wie czy chce dalej kasę wydawać - albo już 500D (bo duża róznica w mpix, filmy kręci i w ogóle trendy jest
    Opinia merytroryczna, poparta dioświadczeniem-bardzo mi się podoba.
    Chyba mogłaby posłużyć jako posumowanie wątku
    Też uważam, że albo 1000d albo 500d, 400d i 450d bym odpuscił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobi777e Zobacz posta
    Co za denna wypowiedz normalnie słabo się robi

Aparaty 1000D,450D,500D to sprzęt o takiej samej jakości wykonania .
    500D upchany bajerami , matryca,HD itd ale nie robi fotek lepszych od 1000D .

I niech ktoś nie wyskakuje mi tu z różnicami typu 2 punkty AF lub gumka na chwycie... 0,5 cala różnicy wyświetlacz .
    Jeśli ktoś postawiłby przed tobą nowego 1000D i używanego 450D w tej samej cenie to współczuje że wziąłeś 1000D.

Różnica w liczbie megapikseli nie przemawia za tym żeby kupować wyższy model xxxD.
    Przecież te megapiskele nadal są upchane na sensorze o tym samym rozmiarze ich więcej ich tam upakują tym w ostatecznym rozrachunku obraz będzie bardziej upchany a to nic dobrego w zdjęcie nie wnosi.

A jak widzę, że ktoś robi zdjęcia lustrzanką i używa liveview to od razu robi mi się śmieszniej na duszy do tego stopnia że bucham śmiechem w twarz tego biednego fotografa.

W studio pracujemy na 450D 50D 5D i różnica w tonalności obrazu, iso, wb, przyjemności pracy jest tym lepsza im wyższy model.

1000D to model najniższy i przyjemność w jego użytkowaniu z wielu względów również jest najniższa, jeśli ktoś nie lubi pól AF to ja chętnie kilka przygarne.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 29-12-2009 o 11:41

Domyślnie

Jeśli ktoś postawiłby przed tobą nowego 1000D i używanego 450D w tej samej cenie to współczuje że wziąłeś 1000D.
    Znowu emocjonalny komentarz. Niestety dla mnie nic nie wnosi ciekawego poza odzwierciedlaniem Twoich emocji.

A jak widzę, że ktoś robi zdjęcia lustrzanką i używa liveview to od razu robi mi się śmieszniej na duszy do tego stopnia że bucham śmiechem w twarz tego biednego fotografa.
    Po raz kolejny to samo - emocje. A na marginesie LV przydaje się w zdjęciach makro. Kiedy można sobie powiększyć obraz ułatwia to ostrzenie. Jak aparat na statywie też LV się nieraz nada. JAk robiłem fotki na otwarciu fontanny we Wrocku w tłumie ludzi to też pomyślałem, że LV bardzo by mi się przydał (wtedy miałem Pentaxa bez LV). Ale może i dla Ciebie jest to śmieszne. Każdy może się śmiać z czego chce.
    I naprawdę podchodzisz do ludzi na ulicy i buchasz śmiechem im w twarz?
    Ostatnio edytowane przez psl ; 29-12-2009 o 12:30

Dopiero zaczyna Awatar luckat
    Miasto
    Bielsko-Biała

Talking

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    No pewnie, że to niemal ten sam puszek pod względem konstrukcji (jakiś tam minimetr czy dwa różnicy) i całkiem to samo pod względem zastosowanych plastików. Sprawdź w MM. Poza przyklejonymi gumkami różnicy nie zauważysz.
    Jeżeli ten nieco większy wyświetlacz to taki rarytas to nie uważasz, że lepiej dodać te 350 zł i zamiast 450d kupić 500d (z jeszcze lepszym pod względem rozdzielczości LCD). Masz upragniony duży wyświetlacz. Do tego możliwość kręcenia filmów i faktycznie odczuwalnie lepsze wykonanie. Tu faktycznie plastiki sprawiają lepsze wrażenie.

Natomiast kupowanie 450d przy obecnych cenach 1000d i 500d? Po co? Albo oszczędzasz i kupujesz 1000d albo dopłacasz do naprawdę fajnej puszki 500d.
    i za 350 zł. masz większy szum

Początki nałogu

Domyślnie

Ja napiszę coś od siebie. Od roku mam 450D i tak jak pisałem w ktrórymś z wątków wcale nie myślę o jego zmianie. Pewnie podobnie byłoby wówczas, gdybym wtedy kupił zamiast 450D 1000D. Natomiast w ciągu tego roku miałem/mam już 8 różnych obiektywów. Puszka zupełnie mnie nie ogranicza, chociaż po przesiadce z kompaktów myślałem, że tak właśnie będzie (najpierw A75, później przesiadka na A630). Co więcej - myślę, że 450D będzie ze mną dopóki nie wysiądzie mu migawka....
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 29-12-2009 o 12:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Ja napiszę coś od siebie. Od roku mam 450D i tak jak pisałem w ktrórymś z wątków wcale nie myślę o jego zmianie. Pewnie podobnie byłoby wówczas, gdybym wtedy kupił zamiast 450D 1000D. Natomiast w ciągu tego roku miałem/mam już 8 różnych obiektywów. Puszka zupełnie mnie nie ogranicza, chociaż po przesiadce z kompaktów myślałem, że tak właśnie będzie (najpierw A75, później A630). Co więcej - myślę, że 450D będzie ze mną dopóki nie wysiądzie mu migawka....
    Zgadzam się w 100%. Sam zmianiłem system 2 razy właśnie ze względu na obiektywy (wraz z rozwojem pojawiły się potrzeby dotyczące obiektywów, które w innych systemach byłyby dla mnie znacznie kosztowniejsze). A miałem ostatnio naprawdę fajną i dobrą puszkę k200d . Jakoś dyskomfortu nie odczuwam po przejściu na 1000d.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 29-12-2009 o 13:12

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturoo Zobacz posta
    Witam!

Chciałbym zacząć zabawę z fotografią i się zastanawiam czy lepiej kupić 450D droższe o ok.400-500zł od 1000D czy te pieniądze przeznaczyć na akcesoria przy kupnie 1000D?

Z góry dzięki za odpowiedzi
    Niedawno miałem podobny dylemat i może coś poradzę. Poczytaj testy obu aparatów na optyczne.pl lub w piśmie DPV. Mi wyszło, że o ile zewnętrzne 450D jest lepszy - uszczelnienia, guma, o tyle 1000D wygrywa tym co jest wewnątrz, czyli mniej szumi, ma lepszą dynamikę.
    Kupiłem w końcu 1000D i widzę jego minusy, ale...
    Obudowa jesto pokryta jakimś plastikiem gumopodobnym, który dobrze trzyma. Miałem porównanie do 450D w sklepie i nie widziałem różnicy.

Minusy 1000D?
    Praktycznie brak trybu seryjnego w RAW, tylko w JPG owe 3kl/s coś dają.
    Balans bieli - 1000D ma balans zły łamany na fatalny. Nie można ustalić temperatury w Kelwinach, co nawet mój kompakt potrafi.
    Tu jest pewne rozwiązanie. RAW, lub ustawienie w dziwnej opcji regulującej balans - minimum koloru czerwonego. O dziwo wówczas jakoś to działa poprawnie.
    Live view - kupiłem aparat z tym czymś bo myslałem że po kompakcie się nie przestawię łatwo - bzdura. Live-view jest mało użyteczny, w każdym razie go wyłączyłem pernamentnie. W sumie to jest też plus aparatu

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    Minusy 1000D?
    Praktycznie brak trybu seryjnego w RAW, tylko w JPG owe 3kl/s coś dają.
    Spróbuj wyłączyć odszumianie na wysokim ISO - mnie to pomoglo i w RAWach mam prawdziwe 3kl/s (z tym, że na 450d, ale oprogramowanie aparatów raczej podobne).

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów