Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 116

Wątek: Canon 1000D czy 450D

Domyślnie

Dobrze Ci radze jako użytkownik modelu 400D.

Zamiast rozprawiać nad 1000D lub 450 kup używane 400D i zainwestuj w stałke 50/1.8 lub jakiś dobry zoom typu 17-85.

Jeśli jednak koniecznie chcesz kupić nowy aparat i ma to być jeden z tych dwóch to kup 450D - jest to segment amatorski.

1000D - jest to segment hmmm nawet nie amatorski to po prostu okrojona z opcji do granic możliwości 450, nie polecam tego rozwiązania jeśli zamierzasz się rozwijać w dziedzinie fotografii.

Jeśli ma to być aparat do robienia zdjęć na rodzinnych imprezach to kupuj 1000D
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 28-12-2009 o 23:27

Domyślnie

Faktycznie 400d w porównaniu do 1000d to max wypas ;-) różni się, że hej. O np. poniżej pierwsze z brzegu porównanie. Różnice są owszem. Raz jedna raz druga lepiej. Gdzie tu widzisz to "okrojenie do granic", które ogranicza w rozwijaniu się w dziedzinie fotografii?.
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=711&add1=329
    Ostatnio edytowane przez psl ; 28-12-2009 o 23:05

Domyślnie

Nic dziwnego patrząc na podpis to dla Ciebie 1000D będzie na głowę bił 5D. ]
    Raczej nie będę kontynuował tego tematu.
    Łopatologicznie powiem tylko że gdyby 1000D nie różnił się niczym od 450 to nie kosztowałby połowę mniej i tyle w temacie wiem co pisze zjadłem zęby na 400/450D a o tysiaku D swoje wiem.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 29-12-2009 o 11:31

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Nic dziwnego patrząc na podpis to dla Ciebie 1000D będzie na głowę biła 5D. ]
    Raczej nie będę kontynuował tego tematu.
    Łopatologicznie powiem tylko że gdyby 1000D nie różnił się niczym od 450 to nie kosztowałby połowę mniej i tyle w temacie wiem co pisze zjadłem zęby na 400/450D a o tysiaku D swoje wiem.
    PSL zdaje sie miec najnizszy model w stajni Canona, ale w cale nie che przyjac do wiadomosci i swojej swiadomosci dlaczego on wlasnie jest najtanszy.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

właśnie trafiłem na waszą niezwykle merytoryczną dyskusję

Zamiast rozprawiać nad 1000D lub 450 kup używane 400D i zainwestuj w stałke 50/1.8 lub jakiś dobry zoom typu 17-85.
    taa... to jak ktoś ma się "rozwijać" to ma kupić EF-s? i sprecyzuj co znaczy "dobry".. bo dla mnie np. ten zoom to można róznie nazywać - uniwersalny, na początek starczy - ale "dobry zoom".. to chyba nie - 24-105 owszem, ale ten nie..

Jeśli jednak koniecznie chcesz kupić nowy aparat i ma to być jeden z tych dwóch to kup 450D - jest to segment amatorski.
    1000D - jest to segment hmmm nawet nie amatorski to po prostu okrojona z opcji do granic możliwości 450, nie polecam tego rozwiązania jeśli zamierzasz się rozwijać w dziedzinie fotografii.
    właśnie dzisiaj w pracy kolega spytał mnie co kupić jako pierwszą lustrzankę do typowo "domowego" użytku - wymieniając przy tym nikona d5000 czy coś takiego z promocji w MM ale że wie że trochę focę to przyszedł zapytać dokładnie co mam bo jest na tyle świadomy że wie że trzeba czasem pożyczyć lampę itp. i kiedyś może "się wciągnie" ..
    i jak porównałem sobie specyfikacje i trochę poczytałem to uznałem że jako pierwszy aparat właśnie 1000D będzie bardzo dobrym wyborem - bo tańszy o kilka stów od 450D - bo na początek ta różnica robi wrażenie (na mnie już przestała ) - to w końcu jakieś 20%.. początkujący "lustrzankowiec" zwłaszcza z kitem lub takim "demonem prędkości" jak 50/1.8 różnicy w działaniu AF nie zauważy.. dodatkowe punkty AF? a po co? i tak większość celuje "tym celownikiem" w środku.. co do jakości obudowy to wszystkie twierdzenia o jej tandetności uważam za brednie - miałem wcześniej analogowego canona 300, potem używałem 300D (obie srebrne tzw. mydelniczki), potem przez ponad 2 lata 350D - i mimo wrażenia plastikowości tworzywo jest naprawdę solidne i co by nie mówić - aparat używany na żaglówce, czy w górach - generalnie nie oszczędzany (łącznie z solidnym walnięciem o ziemię podczas upadku w górach) - działa do dzisiaj bez zarzutu.. na 400D też miałem okazję robić trochę fotek..
    co do argumentu o tzw. "rozwoju" itp. to też argument nietrafiony - wszyscy którzy się chcą "rozwijać" robią albo na półautomacie typu Av (rzadziej Tv) i potem na M - a te tryby 1000d ma.. programy tematyczne też.. ma RAW, a te 10mpixeli to aż nadto - matryca chyba będzie taka jak w 40d którego też miałem - i szczerze powiem że z 350ki (8mpix) zdjęcia "z puszki" wychodziły sporo lepsze.. - bo pixele na matrycy większe i dalej od siebie.. te 2 punkty AF czy lekko większy wyświetlacz dużej różnicy nie robią
    więc pozwólcie że wyrażę swoje zdanie jako osoba która już przez to przeszła kiedyś : na początek albo 1000D jak ktoś jeszcze nie wie czy chce dalej kasę wydawać - albo już 500D (bo duża róznica w mpix, filmy kręci i w ogóle trendy jest )..
    jak się taka osoba "wkręci" w fotografię to następną puszkę wybierze już sama, a jak nie to nie będzie mieć żalu do "polecającego" że polecił coś droższego a można było tańsze kupić a różnicy nie widać bo w ogóle za dużo tych opcji a tło rozmazane wychodzi ..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 29-12-2009 o 00:45
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

masz 2x 5d więc nie powinieneś się wypowiadać niech walczą dalej fajnie się czyta szczególnie patrząc na podpisy
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    masz 2x 5d więc nie powinieneś się wypowiadać niech walczą dalej fajnie się czyta szczególnie patrząc na podpisy
    no tak.. sorry.. zapomniałem się.. ale spoko, zaraz i tak mi się dostanie..
    ale jest jeden argument PRZECIW obu tym puszkom - dla mnie dyskwalifikuje je karta SD - bo mam same CFy i 400D jest super bo też ma gniazdo CF

uff.. wybroniłem się
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Ta dyskusja dowodzi slogan "Byt okresla swiadomosc" . Powinna byc o tym gdzie kto pracuje i skad bierze pieniazki, jak sobie dorobic (albo ukrasc), jak zaoszczedzic itp. bo przeciez o to w koncu tu chodzi, a nie o jakies dzielenie wlosa na piecioro w puszkach ktore fotograficznie sa prawie identyczne.

Tyle piany o kilkaset PLN?

Ja np. chetnie bym doplacil do 500D pareset _$_ za luksusy, (np. skora, tylko dobra) zamiast gumy, ladniejszy plastyk, lepsze filmy, szybszy live view (i na pelnym otworze szkla, a nie 2.8xx); a jeszcze gdyby skurczyli i odchudzili go troche ale zrobili ksztalt uchwytu bardziej okragly jak Nikon (albo w ogole skasowali ten cienki cherlawy uchwyt, zreszta podobny ksztaltem we wszystkich Canonach) dalbym tyle na ile 7D dzisiaj sie ceni. No i jeszcze "ulepszony" AF --- zawsze bezcenny.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-12-2009 o 01:38

Dopiero zaczyna Awatar kobi777e
    Miasto
    Żory

Domyślnie

Jeśli ma to być aparat do robienia zdjęć na rodzinnych imprezach to kupuj 1000D
    Co za denna wypowiedz normalnie słabo się robi

Aparaty 1000D,450D,500D to sprzęt o takiej samej jakości wykonania .
    500D upchany bajerami , matryca,HD itd ale nie robi fotek lepszych od 1000D .

I niech ktoś nie wyskakuje mi tu z różnicami typu 2 punkty AF lub gumka na chwycie... 0,5 cala różnicy wyświetlacz .

Początki nałogu

Domyślnie

A tak wybrali Japończycy w 2009 r.:
    http://www.optyczne.pl/2511-nowość-S...2009_roku.html

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów