Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 116

Wątek: Canon 1000D czy 450D

Domyślnie

Rady:
    1. Zdjęcia z obydwu korpusów z podpiętym tym samym obiektywem będą raczej nie do odróżniena.
    2. Większą różnicę w możliwościach fotograficznych i efektach zdjęciowych daje dostęp do jasnego lub dłuższego od kit'a obiektywu (tele) niż zmiana jednego korpusu na drugi.
    3. Jedyną rzeczą która daje poważniejszą przewagę 450-tce jest lepszy (nieco bardziej czuły i precyzyjniejszy w ciemnych warunkach) autofokus.
    Zatem wg. mnie:
    -jeżeli nie zamierzasz w najbliższym czasie wydawać więcej pieniędzy na sprzęt, kwota jest ograniczona i nie ma perspektyw na dalszą kasę- kup 1000D z kit'em, a potem/wraz z nim za zaoszczędzone pieniądze kup coś w rodzaju 50/1,8 do portretów, lub używane 70-300. Nie musisz dokonywać zakupu od razu- pofotografuj trochę kit'em i zorientuj się czego Ci potrzeba.
    - jeżeli w perspektywie będą pieniądze na dalsze zakupy- tu dodam: fotografia to raczej drogie hobby- kup 450 z kit'em licząc na ewentualne dalsze zakupy, bo niestety obiektyw kitowy nie jest ósmym cudem świata i ciężko z niego wycisnąć wszystkie zalety lustrzanki.

Domyślnie

Ja nie zachwalam 450D tylko uważam że jest lepszym aparatem od 1000d a gdybym miał się decydować na zakup to na pewno żadnego z nich nie wybiorę. Wolałbym zakupić 40D lub tańszy 400D. W przeciwieństwie do innych nie potrzebuje robić filmów bo chyba nie po to kupuje się lustrzankę cyfrową. Nie potrzebuje także funkcji podglądu na żywo Live View z której i tak się nie korzysta w większym stopniu choć zdaje sobie sprawę że czasami jest przydatna.. Model 500d jest dla mnie nieudany tak samo jak 1000d.....Gdybym miał zakupić sobie lustrzankę i stawiać pierwsze kroki to uważam że dla początkującego 400D jest dobrym wyborem i tak jak kolega wyżej napisał dokupić lepsze szkło i za 2 tys można mieć fajny zestaw.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubi78 Zobacz posta
    Model 500d jest dla mnie nieudany tak samo jak 1000d.....Gdybym miał zakupić sobie lustrzankę i stawiać pierwsze kroki to uważam że dla początkującego 400D jest dobrym wyborem i tak jak kolega wyżej napisał dokupić lepsze szkło i za 2 tys można mieć fajny zestaw.
    Pomijając cenę, czemu 400d jest wg Ciebie dla kupującego obecnie taki dobry, a 500d taki "nieudany" Co w 500d jest "gorszego" niż w 400d

Domyślnie

Nie powiedziałem że 500D jest gorszym aparatem jedynie że jest to badziewie w mojej ocenie. Tak jak wspomniałeś
    1 Cena
    2 konstrukcja 500D jest strasznie licha. jest bardzo plastikowy tak jak 1000d

Cena nie jest proporcjonalna do wykonania to tak jakbym trzymał w ręku chiński aparat.
    Gdybym chciał robić filmy to kupiłbym kamerę
    Powiedz mi po co początkującemu aparat 500D który jest bardziej zaawansowany i o wiele droższy?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie widzę powodu dla którego początkujący miałby kupować aparat najprostszy albo taki, którego produkcja się już zakończyła. Niech kupuje najepszą puszkę i najlepsze szkła na jakie go stać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubi78 Zobacz posta
    2 konstrukcja 500D jest strasznie licha. jest bardzo plastikowy tak jak 1000d
    Co masz na myśli, że jest licha? Miałem juz Pk200d, d40 i olka e410. Teraz mam c1000d. Nie widzę, aby jego konstrukcja była licha w porównaniu do wymienionych wcześniej (no moze poza k200d, ale tu bardziej pasuje porównanie z k-m/k-x, które są równie plastikowe). Jedyne co to plastik w dotyku jest gładki i może sprawiać wrażenie lichego (ale np. e410 trzeszczał jak go mocniej ścisnąć, a nikt nie mówi że jest lichy). Konstrukcja jednak jest typowa dla wszystkich EL. Podstawa to fakt możliwości podpięcia obiektywów Canona - puszka to sprawa drugoplanowa.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 27-12-2009 o 18:42

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    [...]
    Natomiast fakt, że różnica w cenie między 1000d i 450d jest równa wartości obiektywu 50/1.8 był dla mnie przesądzający. [...]
    Jesli planujesz zostac przy takim zestawie przez kolejne dwa lata to ok, jesli nie to powod jak cholera.

Co do innych roznic (majacych w pewnych sytuacjach dosc spore znaczenie) nie wypowiadam sie, bo zdazylem juz to zrobic wczesniej.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 27-12-2009 o 18:44
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jesli planujesz zostac przy takim zestawie przez kolejne dwa lata to ok, jesli nie to powod jak cholera.
    Powód jak każdy inny. Ja akurat wole mieć na dzień dobry 50/1.8 niż minimalnie większy wyświetlacz czy nawet lepszy układ AF (bo gumkach nie wspominam nawet). Jak będę miał potrzebę wymienić puszkę to podejrzewam, że nie na prawie taką samą.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Powód jak każdy inny. Ja akurat wole mieć na dzień dobry 50/1.8 niż minimalnie większy wyświetlacz czy nawet lepszy układ AF (bo gumkach nie wspominam nawet). Jak będę miał potrzebę wymienić puszkę to podejrzewam, że nie na prawie taką samą.
    "Prawie" robi wielka roznice.

A o wszystkich roznicach mozesz poczytac w jednym z wczesniejszych moich postow, bez umniejszania ich ze wzgledu na fakt, ze wybrales gorsza puszke.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wszyscy piszą o ograniczeniach finansowych i przyszłych inwestycjach, fotografia to cholernie drogie hobby i czy to będzie 1000D czy 450D, pierwszy zakup przy "lepszym wagowo" szkle Canona i tak będzie grip. I tak wydatki zawsze rosną w stosunku prawie geometrycznym do poprzedniego zakupu.

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów