Na tym forum naprawde zuwazam przewrazliwenie, jezeli zmienie zdanie na ignorujesz roznice, a nie, ze jestes ignorantem, wtedy nie bede robil prywatnych wycieczek? Sens bedzie ten sam.
No tak, ale z tego co kojarze, to kolega psl taki mcalkiem poczatkujacym nie jest, skoro o ile mnie pamiec nie myli to juz druga zmiana systemu. Tym bardziej dziwi jego postawa.
No dlatego musi to byc swiadomy wybor. Nawet poczatkujacy czytajac fora wywnioskuje, ze np. owy LV bedzie mu potrzebny, bo chce robic makro.
Doprawdy uwazasz taki tok rozumowania za sluszny? Idac ta droga mozna dojsc do aparatow, ktore robily zdjecia 100 lat temu i tez powiedziec, ze fotki robily.
A skoro ten poczatkujacy nie wie co to znaczy lepszy (nie przezyl tego sam) to znaczy, ze ma tylko z tego powodu wybrac ten gorszy? No sorry, jak wiesz, ze cos jest lepsze to wybierasz to gorsze, bo nie wiesz co lepsze znaczy?
Zgoda w pewnym stopniu, tylko tak naprawde jesli ktos sie wkreci to ile to swiadome wybranie bocznego punktu zajmnie? Bo ja nie sadze, zeby ten czas przekroczyl rok.
No widzisz, a ja np przesiadajac sie z FZ50 mialem juz mozliwosc wyboru pewnych punktow,a raczej obszarow AF. W zwiazku z powyzszym dosc szybko, zeby nie powiedziec od razu zaczalem uzywac bocznych punktow AFa. Tak sie sklada, ze do tej pory dosc czesto uzywam bocznych punktow. Owe 9 pkt to dla mnie malo, dopiero w 7D robi sie ciekawie, a w 1000D mamy jeszcze dwa mniej.
Co do zmiany to perspektywa roku (wzgledy finansowe).
Co do tego co napisales o AFie 450D to roznie na to mozna patrzec, Ty patrzysz na AF 450D jako na szklanke do polowy pusta. Ja z kolei patrzac na AF w 450D w kontekscie 1000D patrze na szklanke w polowie pelna. Skoro w ciemnosciach w 450D nie jest za rozow, to skoro w 1000D jest jeszcze gorzej to juz masakra.
Dokladnie okreslajac, o co mi chodzi z AFem 450-tki powiem tak: w warunkach zewnetrznych oraz w domu, gdzie swiatlo czasem jest juz slabe radzi sobie ok. Ale w warunkach np koscielnych, dodajac do tego wieksze odleglosci i szkla f<2.0 nie jest juz tak rozowo.