Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116

Wątek: Canon 1000D czy 450D

Domyślnie

Dla mnie 1000d to jest badziewie. Konstrukcja jak i materiały z którego jest wykonany pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chodzi o 450D to także jego konstrukcja jest mizerna. Duży plus za duży wyświetlacz który w tym modelu jest bardzo dobry. Na pewno wyświetlacz jest o wiele lepszy niż w 40D w którym to znowu konstrukcja jest o wiele lepsza.......Jak widać każdy ma jakieś minusy ale gdybym miał się zastanowić nad zakupem w cenie do 1500zł wybrałbym 400D lub 450D W pierwszym przemawia dobra konstrukcja, w drugim natomiast wyświetlacz, funkcja podglądu na żywo z której i tak się prawie nie korzysta, no i 12 mln pikseli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Ja gdybym miał wybierać teraz z tych dwóch to ponownie wybrałbym 450D. Dla amatora, który myśli o dalszym rozwoju jest w sam raz
    A ja gdybym miał wybierać terz z tych dwóch to ponownie wybrałbym 1000d. Dla amatora, który myśli o dalszym rozwoju jest w sam raz.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    A ja gdybym miał wybierać terz z tych dwóch to ponownie wybrałbym 1000d. Dla amatora, który myśli o dalszym rozwoju jest w sam raz.
    No to gratuluję wyboru. Każdy ma oczywiscie prawo do własnego zdania. A kupujący i tak musi podjąć dezycje sam...
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    No to gratuluję wyboru. Każdy ma oczywiscie prawo do własnego zdania. A kupujący i tak musi podjąć dezycje sam...
    Ja również gratuluje wyboru ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

450d w porównainu do 1000d jest o niebo lepszy, co prawda nigdy nie trzymałem 1000d w rękach ale klienci sklepów internetowych piszą ( 90% ) że obudowa 1000d się po prostu rozwala i nie jest trwała. Jak wiadomo lustrzanek często używa się w niecodziennych warunkach i dobra obudowa musi być. Te 2 pola AF mogą Ci się naprawdę przydać, ekran w obu modelach może być czasami nietrafny, dlatego dopóki nie zrzucę zdjęcia na komputer to go nie wyrzucam. W sumie to trudno określić jaka puszka byłaby lepsza. Też miałem na początku ten dylemat, ale bez wahania wziąłem 450D i myślę że się opłaciło.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    klienci sklepów internetowych piszą ( 90% ) że obudowa 1000d się po prostu rozwala i nie jest trwała. Jak wiadomo lustrzanek często używa się w niecodziennych warunkach i dobra obudowa musi być.
    Możesz podać jakieś linki 90% egzemplarzy 1000d się rozwala
    Moim zdaniem do "niecodziennych warunków" d450 "nadaje się" tak samo jak 450d.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

...że obudowa 1000d się po prostu rozwala i nie jest trwała. Jak wiadomo lustrzanek często używa się w niecodziennych warunkach i dobra obudowa musi być...
    Budowa zewnetrzna nie powinna być tutaj głównym kryterium wyboru,bo pomimo nieco lepszego wykonania 450D (trochę gumy) to w sumie jest podobna. Prawda jest taka, że żaden z tych aparatów nie nadaje sie do niecodziennych i trudnych warunków (solidniejszą budowę i uszczelnienia trzeba szukać w lustrzankach wyższej klasy i ceny). Mnie o wyborze 450D przekonały inne, wymienione wczesniej cechy, których brak w 1000D: lepszy AF, większy wizjer, większy ekran LCD, czujnik pod wizjerem wyłączający ekran itd-które dają wiekszy komfort użytkowania.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

450d w porównainu do 1000d jest o niebo lepszy, co prawda nigdy nie trzymałem 1000d w rękach ale klienci sklepów internetowych piszą ( 90% ) że obudowa 1000d się po prostu rozwala i nie jest trwała. Jak wiadomo lustrzanek często używa się w niecodziennych warunkach i dobra obudowa musi być. Te 2 pola AF mogą Ci się naprawdę przydać, ekran w obu modelach może być czasami nietrafny, dlatego dopóki nie zrzucę zdjęcia na komputer to go nie wyrzucam. W sumie to trudno określić jaka puszka byłaby lepsza. Też miałem na początku ten dylemat, ale bez wahania wziąłem 450D i myślę że się opłaciło.
    To mam dla ciebie zaskakującą informację. Budowa jest dokładnie taka sama. Z tym, że 450d ma przyklejone do tej obudowy 2 kawałki gumki.
    Jeszcze nie słyszałem żeby komuś się 1000d lub 450d lub 350d rozsypał ;-). Wręcz przeciwnie są całkiem dobrze spasowane, nic nie trzeszczy ani się nie rusza. Co może przeszkadzać to plastik obudowy. Gdzie znalazłeś 90% takich komentarzy? Chociaż może jeden?

Jedyną wg mnie istotną przewagą 450d nad 1000d jest nieco lepszy układ AF ( i nie chodzi tu oczywiście o ilość pól AF ;-)). Tego się obawiałem przy współpracy 1000d plus 50/1.8. Jednak okazało się, że 1000d przy świetle 1.8 radzi sobie nadspodziewanie dobrze.
    Natomiast fakt, że różnica w cenie między 1000d i 450d jest równa wartości obiektywu 50/1.8 był dla mnie przesądzający. Jeżeli juz się zastanawiać to wg mnie między 1000d i 500d (cena wcale nie wiele większa niż 450d, a sens dopłacania uzasadniony choćby możliwością kręcenia filmów).
    Ostatnio edytowane przez psl ; 26-12-2009 o 14:15

Domyślnie

Zapomniałeś dodać że 450D ma większy i lepszy wyświetlacz. Jeśli uważasz że 1000D i 450D to ta sama konstrukcja to chyba trzeba Ci kupić okulary!!
    W jednym tylko się zgadzam że obie konstrukcje nie są zbyt dobre i trzeba poszukać w innej półce cenowej i sprzętowej a to jest 40D jeśli chcemy wejść wyżej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubi78 Zobacz posta
    Jeśli uważasz że 1000D i 450D to ta sama konstrukcja to chyba trzeba Ci kupić okulary!!
    No pewnie, że to niemal ten sam puszek pod względem konstrukcji (jakiś tam minimetr czy dwa różnicy) i całkiem to samo pod względem zastosowanych plastików. Sprawdź w MM. Poza przyklejonymi gumkami różnicy nie zauważysz.
    Jeżeli ten nieco większy wyświetlacz to taki rarytas to nie uważasz, że lepiej dodać te 350 zł i zamiast 450d kupić 500d (z jeszcze lepszym pod względem rozdzielczości LCD). Masz upragniony duży wyświetlacz. Do tego możliwość kręcenia filmów i faktycznie odczuwalnie lepsze wykonanie. Tu faktycznie plastiki sprawiają lepsze wrażenie.

Natomiast kupowanie 450d przy obecnych cenach 1000d i 500d? Po co? Albo oszczędzasz i kupujesz 1000d albo dopłacasz do naprawdę fajnej puszki 500d.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 27-12-2009 o 11:43

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów