Hmmmmmmm... Nikon wsławił się zapisem licencyjnym, że jest właścicielem wszystkich zdjęć zrobionych ich aparatem. Potem się z tego rakiem wycofywał choć, zdaje się, nie do końca się wycofał. Próby kodowania zapisu są jasne i czytelne. Pan czy Pani Adobe jak chce zaimplementować odrawiacza w swoim kombajnie to se musi kupić licencje czyli w sumie algorytm odkodowujący. Co zresztą zapewne robi ale też zapewne tylko wtedy kiedy musi.
Czyżby pracownik Microsoftu? No to tym bardziej powinieneś wiedzieć, że kopiowanie kodu to... codzienność a udowodnienie, że ktoś coś "podjumał' (jak to ładnie nazywasz) jest paskudnie trudne. Adobe najpewniej używa własnych algorytmów bo są na rynku prawie od początku. Co prawda Photoshopa kupili razem z braćmi Knoll ale potem baaaaardzo go rozwinęli. Co do innych to już taki przekonany nie jestem. Duże firmy zwykle szybko kupują licencję na takie cóś jak dcraw a potem, równie szybko, albo modyfikują i używają albo chowają głęboko do szuflady. Często kupują razem z twórcą czyli z programistą. Nigdzie nie napisałem, że ktoś coś "podjumał" - pisałem tylko, że nikt się nie przyzna z czyich algorytmów korzysta.
EDIT: Ostatnim sporym zakupem Adobe było kupno RawShootera założonego z koleji przez facetów, którzy swego czasu napisali CaptureOne i potem z niego odeszli. Adobe kupił i ich i ich pomysł na VIBRANCE co zresztą widać w ACR i CS4