Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: "odRAWiacze".

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    .....

Pomijając to, że nie rozumiem dlaczego firmy fotograficzne nie chcą ukazywać takich rzeczy do świata
    Hmmmmmmm... Nikon wsławił się zapisem licencyjnym, że jest właścicielem wszystkich zdjęć zrobionych ich aparatem. Potem się z tego rakiem wycofywał choć, zdaje się, nie do końca się wycofał. Próby kodowania zapisu są jasne i czytelne. Pan czy Pani Adobe jak chce zaimplementować odrawiacza w swoim kombajnie to se musi kupić licencje czyli w sumie algorytm odkodowujący. Co zresztą zapewne robi ale też zapewne tylko wtedy kiedy musi.

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    .. I nikt mi nie wmówi inaczej, bo pracowałem dla dwóch największych firm programistycznych na świecie (dobra, jedna chyba największa druga gdzieś w czołówce)
    Czyżby pracownik Microsoftu? No to tym bardziej powinieneś wiedzieć, że kopiowanie kodu to... codzienność a udowodnienie, że ktoś coś "podjumał' (jak to ładnie nazywasz) jest paskudnie trudne. Adobe najpewniej używa własnych algorytmów bo są na rynku prawie od początku. Co prawda Photoshopa kupili razem z braćmi Knoll ale potem baaaaardzo go rozwinęli. Co do innych to już taki przekonany nie jestem. Duże firmy zwykle szybko kupują licencję na takie cóś jak dcraw a potem, równie szybko, albo modyfikują i używają albo chowają głęboko do szuflady. Często kupują razem z twórcą czyli z programistą. Nigdzie nie napisałem, że ktoś coś "podjumał" - pisałem tylko, że nikt się nie przyzna z czyich algorytmów korzysta.

EDIT: Ostatnim sporym zakupem Adobe było kupno RawShootera założonego z koleji przez facetów, którzy swego czasu napisali CaptureOne i potem z niego odeszli. Adobe kupił i ich i ich pomysł na VIBRANCE co zresztą widać w ACR i CS4
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 21-12-2009 o 19:54

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów