Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: G11 i zdjęcia w pomieszczeniu

Mieszany widok

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Chciałbym włączyć się do dyskusji i zapytać jak wygląda sprawa opóźnienia migawki od wpół wciśniętego spustu do zrobienia zdjęcia przy użyciu wbudowanej lampy błyskowej w G11 ? Ja jestem od niedawna użytkownikiem G7 i ogólnie jestem zadowolony, ale jest jakieś 0,5 sekundy opóźnienia w opisanej wyżej sytuacji. Czy w G11 nie ma tej przypadłości ? Bardzo proszę o użytkowników G11 o wypowiedź.

Dodam, że mam także Canona A610 i tam migawka działa idealnie jednocześnie z wciśnięciem spustu (zarówno bez błysku jak i z nim). Dlatego lekko mnie tu zdziwił Canon G7. Czytałem gdzieś, że seria G (nie wiem czy cała) ma migawkę sterowaną elektronicznie. Nie wiem jak jest w A610, może tu jest mechanika. Czy to może mieć związek z opóźnieniem w G7 ?

Rafał

P.S. Jestem nowy na forum, ale nie znalazłem wątku na przywitania zatem chciałbym wszystkich tutaj pozdrowić i przywitać Postaram się czasem zabierać głos na Forum.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ralfi_79 Zobacz posta
    Chciałbym włączyć się do dyskusji i zapytać jak wygląda sprawa opóźnienia migawki od wpół wciśniętego spustu do zrobienia zdjęcia przy użyciu wbudowanej lampy błyskowej w G11 ? Ja jestem od niedawna użytkownikiem G7 i ogólnie jestem zadowolony, ale jest jakieś 0,5 sekundy opóźnienia w opisanej wyżej sytuacji. Czy w G11 nie ma tej przypadłości ? Bardzo proszę o użytkowników G11 o wypowiedź.....
    Power-On: 2.5 sek
    Shutter lag - FULL AF: 0.54 do 0.75 sek
    Shutter lag - prefocused: 0.072 sek

Shot to Shot: 2.29 sek

Continuous speed: 1.10 fps

Jak widać opóźnienie migawki jest duże TYLKO w przypadku ostrzenia - czyli wolny AF a czas ostrzenia trochę zależy od odległości stąd 0.54 do 0.75 sek

Opóźnienie migawki dla zdjęć z już ustawionym AF jest bardzo przyzwoite - tylko 0.072 sek. Zapis potem trochę trwa (wolny zapis) i stąd 2.29 sek pomiędzy kolejnymi zdjęciami.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Power-On: 2.5 sek
    Shutter lag - FULL AF: 0.54 do 0.75 sek
    Shutter lag - prefocused: 0.072 sek

Shot to Shot: 2.29 sek

Continuous speed: 1.10 fps
    Wszystko się zgadza Ale te powyższe dane też wyczytałem gdzieś w jakiś testach aparatu. Sęk w tym, że nie ma tu podanego opóźnienia "Shutter lag - prefocused" dla zdjęć z lampą błyskową. Dlatego właśnie proszę Was (tych którzy mają G11) o opinie jak to jest w praktyce z tą lampą błyskową, czy powoduje takie opóźnienia jak w G7. A pytam bo biorę pod uwagę zmianę G7 -> G11.

Rafał

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Sęk w tym, że nie ma tu podanego opóźnienia "Shutter lag - prefocused" dla zdjęć z lampą błyskową.
    Bardzo słuszna i na miejscu waga! Wczoraj to zauważyłem z S5 IS i 430EXII. Rzeczywiście opóźnienie jest zauważalne mimo (nie działa w powershotach) wyłączonego AF assist w lampie. Niby to nie G11, ale wszystkie powershoty robione są "na jedno kopyto.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wszystko się zgadza Ale te powyższe dane też wyczytałem gdzieś w jakiś testach aparatu. Sęk w tym, że nie ma tu podanego opóźnienia "Shutter lag - prefocused" dla zdjęć z lampą błyskową. Dlatego właśnie proszę Was (tych którzy mają G11) o opinie jak to jest w praktyce z tą lampą błyskową, czy powoduje takie opóźnienia jak w G7. A pytam bo biorę pod uwagę zmianę G7 -> G11.

Rafał
    Po mojemu nie ma widocznej różnicy z lampą czy bez - oczywiście o ile lampa jest naładowana. To jest oczywiście odczucie subiektywne nie poparte żadnymi pomiarami. Nie miałem G7 więc nie mam referencji. Wręcz wydaje się, że opóźnienie jest mniejsze (niż bez lamy - ale to złudzenie :-) ) bo widać błysk lamy a bez lampy trochę trwa zanim ekran zgaśnie i włączy się dźwięk migawki. Oczywiście dotyczy to strzałów "prefocused". AF dalej jest wolny.

Próbowałem też z lampą zewnętrzną. Bez różnicy. Właściwie jedyna różnica to z lampą zewnętrzną błysk zlewa się w jeden a z wbudowaną, na upartego, można się dopatrzyć obu błysków (na 1/60)

EDIT: mam też wrażenie, że wbudowana lampa niezbyt równo pokrywa klatkę - zwłaszcza na szerokim końcu ale... jak dla mnie wbudowany flash jest "emergency only" :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-02-2010 o 11:41

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dzięki, to jestem już spokojny o pracę lampy błyskowej. Swoją drogą to już niemal byłem zdecydowany na zakup G11 aż tu pojawiła się informacja o Samsungu EX1, który ma się pojawić w sprzedaży w marcu lub kwietniu. Kto wie - może być ciekawszą propozycją niż G11. Ciekawe jaka będzie u nas w Polsce cena Oby szybko po wejściu modelu na rynek pojawił się jakiś miarodajny test.

Rafał

Uprawnienia umieszczania postów