Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Janusz jak zawsze zrobił kawał konkretnej dobrej roboty - chwała mu za to - tak dalej.
Kiedyś robiłem g2 i g3 - i jak trzeba było ustawiałem 400 iso (to był max) szumiały one jak tutaj 3200 iso lecz po wywołaniu na max 15x21 nie było źle gdy robiło się raw i dobrze naświetlało (to podstawa).
Gdy potrzebowałem wywołać na 25x38 już trzeba było trochę się pobawić w programach ale zdjęcia się same bronią nawet jak jest szum.
Janusz przy okazji pokazał jeden z minusów G11 - aberacje -a ta mnie dużo bardziej denerwuje niż sam szum.
Dziś g2 i g3 robią moje dzieciaki (z podstawówki) i żona na iso 50-100 są piękne zdjęcia i jak trzeba to powiększam nawet 30x40 na konkursy.
Szumy to nie wszystko.
G11 spokojnie wchodzi do kieszeni koszuli - fakt trochę przyciężki na taką kieszonkę ale...
jak ktoś chce mieć mały aparat to Sony T100 albo, lepiej, aparat w komórce. :-)
Rozmiary w odniesieniu do kompaktów na kliszę poniżej. G11 jest najcięższy, nawet w odniesieniu do Pony II Kodaka (aparat z lat 60-tych).
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Chciałbym włączyć się do dyskusji i zapytać jak wygląda sprawa opóźnienia migawki od wpół wciśniętego spustu do zrobienia zdjęcia przy użyciu wbudowanej lampy błyskowej w G11 ? Ja jestem od niedawna użytkownikiem G7 i ogólnie jestem zadowolony, ale jest jakieś 0,5 sekundy opóźnienia w opisanej wyżej sytuacji. Czy w G11 nie ma tej przypadłości ? Bardzo proszę o użytkowników G11 o wypowiedź.
Dodam, że mam także Canona A610 i tam migawka działa idealnie jednocześnie z wciśnięciem spustu (zarówno bez błysku jak i z nim). Dlatego lekko mnie tu zdziwił Canon G7. Czytałem gdzieś, że seria G (nie wiem czy cała) ma migawkę sterowaną elektronicznie. Nie wiem jak jest w A610, może tu jest mechanika. Czy to może mieć związek z opóźnieniem w G7 ?
Rafał
P.S. Jestem nowy na forum, ale nie znalazłem wątku na przywitania zatem chciałbym wszystkich tutaj pozdrowić i przywitaćPostaram się czasem zabierać głos na Forum.
Power-On: 2.5 sek
Shutter lag - FULL AF: 0.54 do 0.75 sek
Shutter lag - prefocused: 0.072 sek
Shot to Shot: 2.29 sek
Continuous speed: 1.10 fps
Jak widać opóźnienie migawki jest duże TYLKO w przypadku ostrzenia - czyli wolny AF a czas ostrzenia trochę zależy od odległości stąd 0.54 do 0.75 sek
Opóźnienie migawki dla zdjęć z już ustawionym AF jest bardzo przyzwoite - tylko 0.072 sek. Zapis potem trochę trwa (wolny zapis) i stąd 2.29 sek pomiędzy kolejnymi zdjęciami.
Janusz,
Nie wiem czy do pomieszczen nie wolalbym tej Sigmy DP-1, fakt ze wolna ale wszystkie z serii G sa wolne - mam jeszcze G5 (szklo od f/2.0 ;-)). Do pomieszczen odpowiednik 28mm w Sigmie w sam raz, a brak zooma zmusza do wiekszej kreatywnosci. No i ISO 800 w pelni profesjonalne a szklo czyste bez zadnych aberracji. Troche ciemne, ale to tylko jeden w EV w porownaniu do f/2.8 w G11. No i cena ponizej 1000zł.
Ja ostatnio miałem przyjemność zapiąć 430EXII pod S5 IS. Ktoś się wypowiadał, że lampa zmienia wb, nastrój świeczek, itp.
Po pierwsze trzeba sobie ustawić własny balans bieli. W Canonie jest o tyle normalnie, że lampa błyska podczas nastawy (w Panasoniku np. nie)
Po drugie sam aparat imho ma tak niedoskonały AWB, że nawet bez lampy spieprzy nastrój więc o jpg'u można zapomnieć.
Po trzecie można stosować korekcję błysku (jeśli jest i/lub działa; w S5 IS można tylko regulować moc lampy) tak by delikatnie doświetlić i tak np. 1/30, ISO 400, f/otwarte mi się sprawdza znakomicie w każdym sprzęcie. Nie ma znaczenia co wezmę w kieszeń czy LX3 czy S5 IS czy GF1, chcę nastrój mam nastrój, chcę "jasne zdjęcia dla dziadków" jest bazowe ISO, 1/40, f/otwarte plus 1EV i lampa w sufit.
BTW. Po krótkim deja vue z S5 IS AF z GF1 wydaje się być Nikon fast![]()
:-) zapinałem 550EX do G11 - wygląda monstrualnie bo lampa 3 większa niż aparat. Z "nastrojem" przy lampie pełna zgoda - się da jak się naumieć :-). Dodatkowo filtry na lampę - komplet kosztuje ok 30 zł na alledrogo a zdjecia nie te same, nawet WB (byle nie auto) daje się ustawić :-)
Janusz,
Wszystko się zgadzaAle te powyższe dane też wyczytałem gdzieś w jakiś testach aparatu. Sęk w tym, że nie ma tu podanego opóźnienia "Shutter lag - prefocused" dla zdjęć z lampą błyskową. Dlatego właśnie proszę Was (tych którzy mają G11) o opinie jak to jest w praktyce z tą lampą błyskową, czy powoduje takie opóźnienia jak w G7. A pytam bo biorę pod uwagę zmianę G7 -> G11.
Rafał