#Duty
Mam kilka pytań do Ciebie (jako, że lab Fuji mogę śmiało polecić każdemu i ostatnio tam tylko oddaje)
1. Zakładam, że przekonwertowanie do skali szarości daje pewność, że jeśli tylko lab jest dobrej klasy nie powinno być żadnej kolorowej dominanty. Mógłbyś napisać coś więcej czy takie rozwiązanie jest gorsze od przygotowywania zdjęć cz-b (ale bez konwersji do skali szarości? (ja uważam, że jeśli przekonwertujemy fotkę do skali szarości i histogram mamy ok to jeśli coś będzie źle, to będzie to wina labu - proszę o komentarz)
2. Czy konwersja zdjęć w skali szarości do profilu labu ma jakikolwiek sens ? (tak dla pewności pytam)
3. Co do przeostrzania..cóż zależy co kto lubi. Zdjęcia optymalnie ostre na monitorze też będą ok na papierze. Jeśli się chce mieć ładne, bardzo ostre fotki np 15,2x22,8 (dokładny rozmiar jaki podali mi w Tychach) i 300DPI, to oczywiście najpierw zmiana rozmiaru pliku w PS na taki rozmiar (ok 5Mpix ma taki plik o ile pamiętam) a potem wyostrzanie. W moim przypadku (na monitorze 20'' w rodzielczości 1680x1050) widok zdjęcia na 100% - zdjęcie było zdecydowanie przeostrzone, ale zmiana na 50% widoku wyglądało ładnie i ostro - wielkość była podobna do odbitki papierowej). Pamiętać trzeba, że im większe zdjęcie tym z większej odległości zazwyczaj się je ogląda, więc można je bardziej "pojechać" ostrością- ale takie jest moje zdanie, nie musicie się z nim zgadzać
Pozdrawiam