Witam ponownie.
Dziekuje za zainteresowanie i interesujace porady. Tytul faktycznie sie zmienil, ale to nie moja robota. Mysle ze to "niewidzialna reka forum" :-)
A tak na powaznie, faktycznie zauwazylem, ze zdjecia drukowane sa bardzo ocieplone. Mam jedna fotke z plazy, na monitorze wyglada normalnie, na wydruku jakby byla robiona przy zahodzie slonca. Cos zatem jest na rzeczy.
Jestem z Zielonej Gory i tu chyba nic ciekawego nie ma. Moze sprobuje zatem wyslac do tych labow co zasugerowal Janusz.
Czy jak zainstaluje jakis monitor CRT latwiej bedzie go ustawic? Probowalem ustawic kolory na lapku za "namowa" Janusza przy pomocy Quick Gamma. Abstrachujac od tego, ze skala szarosci na 1.8 oznacza prawie "ciemnosc" to kolorow nie udalo mi sie dopasowac. Chyba faktycznie LCD w laptopach sa "kiepskie" :-)
Macie jakies optymalne ustawienia wywolywania RAWow w DPP? Poradnik na naszym forum zlinkowany przez Janusza niestety dotyczy ACR, ktorego nie mam. Jak ustawiac kontrast, kolory - podbijac czy raczej nie ruszac.
Dochodze do wniosku ze dopiero raczkuje z cyfrowa fotografia. Rok temu wydawalo sie to wszystko proste, niestety czas pokazuje ze dluuuga droga przede mna.
Pozdrawiam
Jacek