Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Moje zdjecia sa kiepskie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iDD Zobacz posta
    Tak zupelnie powaznie i bez podtekstow: czy moglbys podac przyklady takich notebookow. Zaciekawil mnie temat.
    Podobno, podkreślam podobno bo nie miałem tego w rękach, Lenovo ThinkPad W700 ma matrycę wyświetlającą coś ok. 72% AdobeRGB. Normalny notebook to poniżej 40-45% a pewnie i mniej po oprofilowaniu - oprofilowanie zmniejsza gamut. Jest mały problem - w marcu tenże notebook kosztował coś 23k zł. Był cały wątek na ten temat i powielanie dyskusji nt. notebooków tutaj nie ma sensu. http://canon-board.info/showthread.php?t=37164

EDIT: Dla porównania naprawdę dobry monitor wyświetla 95% i więcej AdobeRGB.

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Co zrobić jeśli nie mam monitora za 5000zł?
    Nie trzeba aż 5000 zł żeby mieć przyzwoity monitor. Jest wątek jaki monitor kupić? Jest. Zapytaj Panów Tom01 albo czornyj na pewno pomogą dopasować coś do Twojej kieszeni. Prawie każdy monitor zewnętrzny będzie lepszy od tego co jest instalowane w notebookach.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-12-2009 o 15:16

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Co zrobić jeśli nie mam monitora za 5000zł?
    Może trochę cynicznie się wypowiem ale kupić porządny monitor ... jak ktoś chce zajmować się grafiką ( zdjęcia czy cokolwiek innego ) warto zainwestować w porządny monitor i to nie tylko dla kolorów ... wzroku potem nie wymienisz na lepszy model ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja wiem, że to rzadkość ale czasami maszynę do zdjęć obsługuje laborant, który ma odpowiednie przygotowanie i praktykę w tym zakresie. I jak zobaczy, że coś mu nie tak schodzi z maszyny na przykład nocne jak w dzień to poprawi lub w ekstremalnym przypadku wstrzyma realizację zamówienia i skontaktuje się z klientem. Może się też zdarzyć, że niewłaściwe kolory np niebieskości w czerniach lub czerwienie w bielach są skutkiem awarii w odczynnikach do wywoływania i tu monitor i kalibracje na niewiele się zdadzą.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

za 450 zl na allegro sa NEC 2070NX , za ta kase masz przyzwoity/porzadny/dobry monitor do obrabiania zdjec ( dla niektorych nawet za dobry , tzn od pkt siedzenia zalezy co dla kogo dobra a slabe )

wiec 5000 zl nie trzeba wydac odrazu...
    no comment...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    (...) znalazłem tutaj na forum rewelacyjny lab i tam posłaliśmy te zdjęcia no i jak można było oczekiwać zdjęcia pierwsza klasa.
    Zdjęcia wieczorem składam na serwerze a następnego dnia wysyłają priorytetem, jestem bardziej niż zadowolony.(...)
    a mozesz napisac jaki to lab? Przymierzam sie do wywolania kilkudziesieciu zdjec z i chcialabym to zrobic w dobrym niejscu.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mist_a Zobacz posta
    a mozesz napisac jaki to lab? Przymierzam sie do wywolania kilkudziesieciu zdjec z i chcialabym to zrobic w dobrym niejscu.
    Ja korzystam na Allegro z Kodak Foto i jak do tej pory jeszcze nie zawiodłem się na nich.
    http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=6180064

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja wiem, że to rzadkość ale czasami maszynę do zdjęć obsługuje laborant, który ma odpowiednie przygotowanie i praktykę w tym zakresie.......
    :-) :-) :-)

To niestety najprawdziwsza prawda. Na dzisiaj jedynie małe "rodzinne" firmy tak mają. No może jeszcze ze 2-3 laby z ambicjami. W FotoJoker, MM i innych molochach to naprawdę "joke" robić odbitki albo "joker" je obsługuje. Taki joker potrafi wsadzić kasetę z chemią odwrotnie a ponieważ niby się nie da to ją kolanem upchnie.

PS. Dla nieznających angieleskiego joke=żart, joker=żartowniś - no i tak właśnie jest ;-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Na szczęście puściłem kilka zdjęć testowych w Fotonecie zanim dałem do druku całą partię 300 ze swojego ślubu. Straszna porażka. Chyba nikt o tym nie wspomniał wcześniej więc ja to zrobię - jakość (w zasadzie kaszaniarskość) fotolabu można poznać tez po zdjęciach czarno-białych. Oczywiście warunek, że były przekonwertowane do skali szarości wcześniej. Jeśli na wydruku nie wychodzą b-w tylko w kierunku jakiegoś koloru (jak np. zgnitozielonego w moim przypadku wysłania do fotonetu) to znaczy, że lepiej zmienić lab.
    Zdjęcia kolorowe można obrabiać na masę sposobów, ale czarno-białe to czarno-białe, a laby drukują je oczywiście tą samą metodą co kolorowe zdjęcia.

Ja mogę polecić laby Fuji (przynajmniej jeden w Tychach - innych nie testowałem), ale dostaliśmy profil za free na płytce i zdjęcie testowe, zdjęcia da się wysłać przez neta (interfejs wysyłania bardzo przyjemny).
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mist_a Zobacz posta
    To jest ten sam lab który podał Janusz w 15 poście
    http://www.adstudio.com.pl/laboratorium_cyfrowe.html

Zablokowany

Domyślnie

czy mi sie wydaje-zmieniono tytuł wątku ?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów