Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
prosze o pomoc i porade co powinienem zmienic bo zaczynam wpadac w depresje. Uzywam Canona 40d z 3 sloikami: 35mm 2.0, 50mm 1.4 i 85mm 1.8. Do tego odbijam lampa 580II od czego sie tylko da. Jak widac sprzet jest przywoity wiec jestem przekonany ze wina lezy po stronie fotografa, bo do sprzetu raczej przyczepic sie nie da. Szkoda ze to nie Nikon, one ponoc same robia zdjecia:-).
Zdjecia wywoluje w fotojokerze, ze wzgledu na wygode, ale mysle ze nie jest to jakis beznadziejny fotolab.
Zdjecia robie w RAW, wywoluje w DPP, generalnie wywolanie sprowadza sie do ustawienia prawidlowego balansu bieli, choc staram sie na poziomie wykonywania naciskania spustu migawki ustawic odpowiedni balans. Potem podbijam delikatnie kontrast, czasem poprawiam EV. Nie dotykam nasycenia, nic. Konwertuje do JPEG przy ustawieniach dpi 300 i jpeg quality 10.
Potem wyostrzam jpegi w DPP, generalnie srednio na pol i tyle. Takie zdjecia jada do labu.
A wracaja, masakra. Za czerwone, ostrosc tez taka sobie, czasem mam wrazenie ze wygladaja jak robione komorka, takie rozmyte krawedzie. Na ekranie laptopa wygladaja ok, w rzeczywistosci do bani.
Co robie nie tak? Co powinienem zmienic? Jestem coraz blizszy sprzedania tego w cholere. A przeciez to nie moze byc wina sprzetu, prawda? Do niedawna 40d byl uzywany przez polprofi, pewnie nadal jest. Szlag mnie trafia, ale nie wiem od czego zaczac. Nie jestem amatorem, wiem co z czym, korekcja ekspozycji, przyslona czas iso, wszystko jest jasne. Ale jakos ta obrobka mi nie wychodzi. Czy jak przestawie sie na full auto bedzie lepiej?
Poradzcie cos prosze.
P.S. Nie stac mnie na PS.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye
Weź kolego zmień fotolaba na jakiś porządny zakład, myślę że wina leży właśnie po ich stronie, skoro na monitorze zdjęcia są dobre a z druku wracają do bani.
Większość fotolabów z automatu leci zdjęcia z włączoną automatyczną korekcją, softy poprawiają na swój sposób zdjęcia - zwykłym pstrykaczom to nie przeszkadza, no ale jak ktoś oddaje zdjęcia już obrobione to chce, żeby takie już zostały - dlatego czasem trzeba zaznaczyć, że nie chcemy korekty. Spróbuj jeszcze raz wydrukować w FJ, tym razem mówiąc to co napisałem. Jak wyjdzie znowu do bani to zmień zakład.
Druga opcja to źle skalibrowany monitor. U mnie tak było. Po ustawieniu monitora jest normalnie. Standardowo monitory mają przesycone kolory i zbyt jasny obraz.
Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne
a jak będziesz sprzedawał to daj znać. Chętnie zaopiekuję się Twoją 85 i 50
A może problem z kalibracją monitora - napisałeś że obrabiasz na laptopie - a tam są mega odchyły. Spróbuj pożyczyć od kogoś kalibrator - na pewno gorzej nie będzie.
Zamieść jakieś zdjęcie na Forum bo tak trudno w ciemno gdybać. FJ to fabryka zdjęć ale w każdym punkcie powinien być foto kiosk z termosublimacyjną drukarką. Zrób sobie tam kilka zdjęć i porównaj wyniki.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Nie obrabiając zdjęcia z RAW'a popełniasz błąd... Wcześniej robiłem aparatami KM D5D i D7D i tam jako tako jeszcze przechodziły zdjęcia bez obróbki(tylko WB i ew. korekcja naświetlania). W Canonie natomiast zdjęcia z suchego RAW'a są moim zdaniem nieakceptowalne. Jeśli nie masz dobrego monitora, musisz zdać się na WB z puszki i będzie to mądre wyjście. Auto WB daje radę, ale wszędzie gdzie się da używaj Customa robiąc klatkę referencyjną np. za pomocą kartki A4 z drukarki. No i porada na koniec... zmień lab.
Zdjecia robie w RAW, wywoluje w DPP, generalnie wywolanie sprowadza sie do ...
Ja bym, zmienił lab. Dziwne byłoby, żeby to wina aparatu, kiedy na monitorze zdjecie jest ostre, a na odbitce już nie.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Zmień jak najszybciej fotolab.
Fotojoker to loteria, miałem to samo - na monitorze ok a po wydruku totalna porażka.
Przytoczę jedną historię ale raczej jako ostrzeżenie przed fotojokerem.
Znajoma będąc chrzestną poprosiła mnie o zrobienie zdjęć na chrzcie jako prezent.
Zdjęcia wyszły spoko, obrobione do formatu 15x21 tak jak kiedyś podali mi z fotojokera - dane dokładne w px. Nawet mailowałem z jakąś panią z firmy która fotojokerowi zdjęcia wywołuje.
Koleżanka udała się z płytką do nich, po odbiorze dzwoni do mnie i mówi że to jakaś porażka zdjęcia wyszły beznadziejne, pytam się co się stało.
Zdjęcia są o ponad 1cm większe na jednym boku, poucinane, przeostrzone, jakiś dziwny zafarb różowy, rozmyte krawędzie tak jakby ktoś blurem pojechał ale tylko na krawędziach, kilka zdjęć z kreską tak jakby wycięto linijkę pikseli
Oczywiście złożyła reklamację, najlepsze to to że gość z fotojokera powiedział jej że to wina fotografa że jak się robi zdjęcia słabym sprzętem to tak właśnie wychodzi, aby były lepsze zdjęcia to się robi aparatem za 15tys. Zdjęcia robiłem 50D, 50 1.4 oraz 17-55.
Powiedzieli jej też że format zdjęć jest większy bo to normalny druk nie dla profesjonalistów i jak wstawią taki papier to takie zdjęcia będą. Nawet jak powiesz bez korekcji to i tak nic z tego, wszystko poprawia maszyna. No chyba ze weźmiesz profesjonalny druk to wtedy można sobie zażyczyć korekcję.
No ale tego już nie przetestowaliśmy, znalazłem tutaj na forum rewelacyjny lab i tam posłaliśmy te zdjęcia no i jak można było oczekiwać zdjęcia pierwsza klasa.
Zdjęcia wieczorem składam na serwerze a następnego dnia wysyłają priorytetem, jestem bardziej niż zadowolony.
Zaznaczę jeszcze że nie mam skalibrowanego monitora ale i tak to co mam na monitorze tak samo wygląda po wydrukowaniu więc nie jest tak źle.
Zmień lab tam to można sobie zdjęcia z komórki drukować
ale na 100% wina lezy w monitorze, LCD w laptopach to w wiekszosci najtanszy badziew, obraz jest wyswietlany w zimnych kolorach, przez co odbitki potem wychodza z nadmiarem żólci i czerwieni, nawet przy kalibracji nie uda ci sie osiagnac odpowiednich kolorow,
oczywiscie mozesz probowac ustawic jakos monitor "na oko" efekty beda juz lepsze, oczywiscie to rozwiazanie prowizoryczne,
moja rada:
1. znajdz przyzwoity lab
2. zrob fotke testowa 20x30 cm gdzie jest duzo kolorow
3. wlacz ta sama fotka na ekranie monitora i zmien ustawienia wyswietlania/kolory/nasycenie/kontrast aby jak najblizej odzwierciedlaly to co widzisz na odbitce
taki zabieg moze jest malo profesjonalny ale z odbitek bedziesz juz zadowolony
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Zmień jak najszybciej fotolab.
Fotojoker to loteria, miałem to samo - na monitorze ok a po wydruku totalna porażka.
Przytoczę jedną historię ale raczej jako ostrzeżenie przed fotojokerem....
Zrobiłem niedawno grzecznościowo koledze jego wesele i kilkanaście "sztandarowych" zdjęć wywołałem w swoim zaprzyjaźnionym labie - przekazałem je jako prezent młodej parze w ładnym albumiku wraz z płytką CD (na której były pozostałe zdjęcia). Po pewnym czasie dowiedziałem się, że mój kolega wywołał w własnym zakresie wszystkie pozostałe zdjęcia w labie FJ - tworząc sobie z nich duży weselny album. Oczywiście z ciekawości zerknąłem na ten album i się przeraziłem Przyznam szczerze, że nie wiem co oni tam robili z tymi zdjęciami, ale różniły się one diametralnie od oryginału widzianego na monitorze i tych wywołanych w "moim" labie ......... można zanucić: Peja "Bez komentarza"
Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
Powód: Automerged Doublepost
Ja bym, zmienił lab. Dziwne byłoby, żeby to wina aparatu, kiedy na monitorze zdjecie jest ostre, a na odbitce już nie.
Ostre są w rozdzielczości 3888x2592 oglądając 1:1. Odbitka będzie mieć znacznie niższą rozdzielczość (zakładam, że nie jest to ~30x20).
Ostrzenie w DPP czy na takim jpegu jest tylko ostrzeniem wstępnym. Jak to będzie wyglądało w rozdzielczości docelowej - zależy od algorytmu skalowania labu.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Wszystkie nieszczęścia jakie mnie spotkały odnośnie jakości zdjęć były dziełem labów. Polecam wydruk kontrolny na drukarce. Prznajmniej ostrość można ocenić.
To dwa laby netowe w których na pewno Ci nie spieprzą. Nie podajesz skąd jesteś więc trudno polecić jakiś miejscowy lab.
O monitorze już inni pisali - to bardzo ważny element - notebook jest do d...y a nie do obróbki zdjęć. Jeśli już to MUSI być oprofilowany (co jeszcze zmniejszy i tak malutki gamut). Notebook NIE POKAŻE Ci prawidłowo niebieskiego. Po prostu się nie da. Z czerwonym jest podobnie. To dotyczy WSZYTKICH notebooków o cenach poniżej 20,000 zł. włącznie z tymi spod znaku jabłuszka.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Komentarz