Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 400D + 50/1.4 Problem z AF

Mieszany widok

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie Canon 400D + 50/1.4 Problem z AF

Witam!

Chciałem opisać mój problem z zestawem z tytułu.

Zacznę może od tego że kiedyś posiadalem 50mm 1.8 i posiadałem w nim spory Front Focus. Szkło było uzywalne dopiero od 2.8 (chociaz raz na 10 udało mu się trafić na 1.8 ). Obiektywu się pozbyłem i myślałem że to przypadłość tego modelu który raczej nie słynie z dobrego AF`a

Kilka dni temu w końcu stałem się posiadaczem 50mm 1.4 (btw kupiony od jednego z naszych forumowiczów, którego pozdrawiam).

Szkło to pracowało u niego bez problemu na 5D oraz na 40D. Sprzedający oczywiście napisał mi że szkło idealne nie jest i na jego puchach oczywiście czasami zdarzy się mu FF czy BF co jest oczywiste.

Problem w tym że u mnie prawie zawsze jest FF. Zauważyłem nawet że przez pierwsze dwa dni częściej trafiał a teraz 80% strzałów to FF!

I teraz się nasuwa pytanie czy z moją puszką jest coś nie tak? No bo skoro szkiełko u kolegi od którego kupiłem sprawowało się ok to dlaczego u mnie jest tak źle?

Oczywiście rozumiem że 400D ma słaby AF ale na pewno nie aż tak.

Dodam jeszcze że problem występuję właściwie nie zależnie od przysłony. Oczywiście najbardziej widoczny jest na 1.4, ale i na 2.8 da się to bez problemu zauważyć (chociaż oczywiście rzadziej ponieważ częściej obiekt mieści się po prostu w GO).

Powiedział bym że nic innego jak puszka nawala, ale... z pozostałymi obiektywami które mam jest IDEALNIE!

Tak wiem że kit i 55-250 IS to ciemnica i tam BF i FF jest prawnie nie do zauważenia, ale np takie 60mm Macro na pełenej dziurze przy minimalnej odległości ostrzenie daje naprawdę MINIMALNĄ GO wygladającą jak nitka i trafia IDEALNIE w 95%

Wiem że najlepiej pokazać sample w takiej sytuacji - troche ich mam niestety przebywam u rodziny na świetach i nie mam dostępu do swoich zdjęć ale zrobiłem coś na szybko (nie zwracajcie uwagi na beznadziejne kadry, światło itd. chodzi tylko o podglad problemu)

Sample:

Celowane na oko (jak widać nawet na pomniejszonym zdjęciu - ostrość na rękawie)

Ostrość na oko (nawet nie wiadomo gdzie siadła):

Mogę również gdzieś wstawić w pełnej rozdzielczości.

Aha, żeby ktoś zaraz nie powiedział że kiepskie warunki oświetleniowe to AF w 400D się nie wyrabia - mam również sample zrobione przez okno w dzień - to samo.

Pomoże ktoś?

EDIT:

Jeszcze jedna dziwna rzecz - jak podpiąłem 430EX to nie mogłem poprawnie wyostrzyc nawet i na 5.6!
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

a jak z pozostałymi szkłami które masz, bądź do których masz dostęp ? Sprawdź każde jakie masz możliwość co wykluczy wadliwy/rozstrojony AF puszki

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Wystarczyło przeczytać całego posta

Cytat Zamieszczone przez Raus Zobacz posta

Powiedział bym że nic innego jak puszka nawala, ale... z pozostałymi obiektywami które mam jest IDEALNIE!

Tak wiem że kit i 55-250 IS to ciemnica i tam BF i FF jest prawnie nie do zauważenia, ale np takie 60mm Macro na pełenej dziurze przy minimalnej odległości ostrzenie daje naprawdę MINIMALNĄ GO wygladającą jak nitka i trafia IDEALNIE w 95%
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

aa nie doczytałem ;] moja wina, próbowałeś jakichś zdjęć w plenerze, przy lepszym oświetleniu naturalnym ? jak tak to chyba serwis - kalibracja pozostaje

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    aa nie doczytałem ;] moja wina, próbowałeś jakichś zdjęć w plenerze, przy lepszym oświetleniu naturalnym ? jak tak to chyba serwis - kalibracja pozostaje
    Może nie do końca w plenerze, ale próbowałem postrzelać z balkonu w ładny jasny dzień do różnych obiektów i było tak 50/50 z celnością. Spróbuję jeszcze jutro jak pogoda pozwoli coś na zewnątrz ustrzelić i pokazać sample

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Hmm, ja np. mam 450D + C50 1.4 i też jestem momentami zażenowany celnością AF tego tandemu. Dziś np. robiłem zdjęcia dwóm dziewczynom przy użyciu tego obiektywu i powiem tak. W pomieszczeniu, w którym raczej było jasno, bo słońce wpadało przez okna miałem dużą loterie. Dodam, iż przy portretach itp. używam praktycznie tylko bocznych punktów AF, bo przy przekadrowywaniu ze środkowego łatwo o przesunięcie GO. Z bliska jest jeszcze dobrze, ale gorzej, a wręcz źle jest gdy robi się całą postać, wtedy AF strzela gdzie popadnie. Robiłem na f/2.5 więc GO nie była jakieś ultra mała. Musze robić dużo dubli i po każdym zdjęciu spoglądać na ekran i powiększać maksymalnie zdjęcie, żeby ocenić czy jest ostro, czy nie, a to strasznie denerwujące. Po skończeniu zdjęć w pomieszczeniu, wyszliśmy na dwór. Tak jak mówiłem, mimo dużego mrozu było słonecznie. Tu już było idealnie. AF szybki i celny, chyba żadnej pomyłki, nawet przy całej postaci (zawsze na bocznych, ani razu nie użyłem centralnego) robiłem zdjęcia bez odrywania oka od wizjera, mogłem chodzić wokół modelek z okiem przy wizjerze szukając dobrych kadrów i od razu robić foty, bez dubli. Generalnie sądze, iż to kwestia AF w body, w 400d czy 450D AF jest po prostu słabszy. Przez te loterie z AF i wszystkie niedogodności jakie z tego wynikają już teraz wiem, że na wiosne wymienie 450D na (najprawdopodobniej) 50D, właśnie dla pewnego i szybkiego AF, na wszystkich krzyżowych, no i dla paru innych parametrów, ale nie o tym temat Pozostaje jedynie kwestia tego, że twój obiektyw pracował idealnie na 5D, a to body ma AF chyba na podobnym poziomie co 450D. Moje C50 1.4 także kupiłem od forumowego kolegi, który z tego co pamiętam też używał go na 5D i 40D i również mówił, że AF był celny, choć zdarzały sie nietrafione foty.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Też chcę się przesiąść na 50D...ale jeśli chodzi o moje fotki to robię tylko na centralnym

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

UrGuR u ciebie loteria mogła wynikać właśnie z używania bocznych punktów (osobiście też bardzo dużo z nich korzystam ;])

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

margol raczej nie pomoże skoro koledze działają wszystkie inne obiektywy idealnie, to wg. mnie wyklucza rozkalibrowane body (jeżeli się mylę proszę poprawcie mnie)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów