Witam!
Chciałem opisać mój problem z zestawem z tytułu.
Zacznę może od tego że kiedyś posiadalem 50mm 1.8 i posiadałem w nim spory Front Focus. Szkło było uzywalne dopiero od 2.8 (chociaz raz na 10 udało mu się trafić na 1.8 ). Obiektywu się pozbyłem i myślałem że to przypadłość tego modelu który raczej nie słynie z dobrego AF`a
Kilka dni temu w końcu stałem się posiadaczem 50mm 1.4 (btw kupiony od jednego z naszych forumowiczów, którego pozdrawiam).
Szkło to pracowało u niego bez problemu na 5D oraz na 40D. Sprzedający oczywiście napisał mi że szkło idealne nie jest i na jego puchach oczywiście czasami zdarzy się mu FF czy BF co jest oczywiste.
Problem w tym że u mnie prawie zawsze jest FF. Zauważyłem nawet że przez pierwsze dwa dni częściej trafiał a teraz 80% strzałów to FF!
I teraz się nasuwa pytanie czy z moją puszką jest coś nie tak? No bo skoro szkiełko u kolegi od którego kupiłem sprawowało się ok to dlaczego u mnie jest tak źle?
Oczywiście rozumiem że 400D ma słaby AF ale na pewno nie aż tak.
Dodam jeszcze że problem występuję właściwie nie zależnie od przysłony. Oczywiście najbardziej widoczny jest na 1.4, ale i na 2.8 da się to bez problemu zauważyć (chociaż oczywiście rzadziej ponieważ częściej obiekt mieści się po prostu w GO).
Powiedział bym że nic innego jak puszka nawala, ale... z pozostałymi obiektywami które mam jest IDEALNIE!
Tak wiem że kit i 55-250 IS to ciemnica i tam BF i FF jest prawnie nie do zauważenia, ale np takie 60mm Macro na pełenej dziurze przy minimalnej odległości ostrzenie daje naprawdę MINIMALNĄ GO wygladającą jak nitka i trafia IDEALNIE w 95%
Wiem że najlepiej pokazać sample w takiej sytuacji - troche ich mam niestety przebywam u rodziny na świetach i nie mam dostępu do swoich zdjęć ale zrobiłem coś na szybko (nie zwracajcie uwagi na beznadziejne kadry, światło itd. chodzi tylko o podglad problemu)
Sample:
Celowane na oko (jak widać nawet na pomniejszonym zdjęciu - ostrość na rękawie)
Ostrość na oko (nawet nie wiadomo gdzie siadła):
Mogę również gdzieś wstawić w pełnej rozdzielczości.
Aha, żeby ktoś zaraz nie powiedział że kiepskie warunki oświetleniowe to AF w 400D się nie wyrabia - mam również sample zrobione przez okno w dzień - to samo.
Pomoże ktoś?
EDIT:
Jeszcze jedna dziwna rzecz - jak podpiąłem 430EX to nie mogłem poprawnie wyostrzyc nawet i na 5.6!