Nie chcę Cię martwić ale AF w 50/1,4 jest narowisty i po prostu niekiedy nie trafia, mimo że szkło nie wykazuje ani BF ani FF. To jedno. Po drugie - moim zdaniem f=1,4-1,6 jest jako totalna deska ratunku w "ciemnościach" - zdjęcia wykonane przy tych przesłonach są "miękkie". Ja zwykle korzystam z 50/1,4 przy f=2.0 i wzwyż. Po trzecie - testy najlepiej robić przy dobrym oświetleniu, wybierz się gdzieś na spacer, zrób trochę zdjęć, zobacz jak wtedy zachowuje się ten obiektyw. Powodzenia![]()
To ja Wam napiszę, że mam 5d i do pełni szczęścia AF na tym szkle jeszcze dużo mi brakuje. Od razu dodam, iż żadnych kartek z tablicami nie fotografowałem, bo już się z tego wyleczyłem. Inne szkła chodzą ok, natomiast tutaj wydaje mi się że mam lekkiego BF patrząc na foty. Jednak, jak z tym szkłem pracować, żeby było dobrze:
- ponieważ mam BF celuje zawsze lekko przed obiekt
- szkła używam od 1,8 poniżej tym szkłem pracować się nie da
- jak jest dużo światła biorę teleobiketyw 200mm f4 i mam też piękny bokeh w portrecie
- tylko centralny, boczne punkty w zasadzie to taki ozdobnik
- podwójne ostrzenie, raz wciskam spust do połowy, potem jeszcze raz nim zrobię foto
- celuję tylko w największe kontrasty
- 3-4 powtórki tego samego kadru
- w tle zawsze krótka modlitwa
Generalnie to szkło czasami doprowadza mnie do furii, ale na 100 zdjęć 20 jest po prostu mega, dlatego warto się z tym szkłem szarpać. Moja rada jest jeszcze taka, aby pracować tym szkłem jak najwięcej, wtedy się je wyczuje i celność będzie dużo lepsza, czyli po prostu kwestia wprawy.
5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX
No to koledze nie zostaje nic innego jak zadzwonić do serwisu i oddać do kalibracji lub po prostu nauczyć się pracować z tym co się ma.
Tak jak Maćko_Pń pisze warto za 1 zamachem zrobić z 3-4 powtórki kadru i potem sobie wybrać najlepsze (sam tak robię chociaż moje szkła pracują zadowalająco - ale i tak wole dmuchać na zimne).
Jak trafnie zauważył Maćko_Pń - mimo wszystkich wad tego szkła i pewnych niedogodności z jakimi możemy sie spotkać używając go, to warto, bo jak trafi tam gdzie powinien na przysłonach f/1.8 i wyżej to zniszczy (nawet nie próbuje mysleć jak może być na pełnej klatce).
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
Widać po prostu trzeba dobrze wybrać odpowiedni egzemplarz (miałem okazję się pobawić sztuką całkowicie używalną na f/1.4). Rozrzut jak widać jest nie tylko w szkłach T czy S.
Dziękuję panowie za wszystkie odpowiedzi:razz:
No więc dzisiaj robiłem trochę zdjęć zarówno na dworze (dużo śniegu, bardzo jasno, nawet na 1.4 i ISO 100 czasem przepalał) i niestety dalej front focus. Powiedziałbym że może troszeczkę bardziej akceptowalny ale wciąż zauważalny.
Następnie trochę pstrykałem w pomieszczeniu również dobrze oświetlonym światłem dziennym. I to samo.
Chyba niestety pozostaje mi się do tego przyzwyczaić. Dodam że jeśli chodzi o mój egzemplarz szkła to na 1.4 JEŚLI TRAFI to jest naprawdę ostry! Żadnej mgiełki!
Wszystko co koledzy pisaliście o tym szkle to zapewne prawda, lecz wciąż mam wrażenie z moim egzemplarzem jest coś nie tak albo po prostu kiepsko współpracuje z moją puszką. Dlaczego? A no dlatego, że na 200 strzałów miałem może z 2 razy back focus, a w 80% miałem identyczny front focus.
Po nowym roku mam zamiar zmienić puszkę na 50D i pozostaje mi tylko mieć nadzieję że coś się poprawi w tej sprawie
Kurczę troszkę się zdenerwowałem;-) dlatego ponieważ potrzebowałem szkła światło silnego do robienia zdjęć np w kiepsko oświetlonych pomieszczeniach (święta itd:razzno więc kupiłem 50/1.4 i co się okazało? Że w warunkach w jakich chciałem go używać jest praktycznie bez użyteczne:wink: A szkoda bo czaiłem się na Sigme 30/1.4 bo dała by mi standard na cropie ale zrezygnowałem ze z\względu na loterie a AF`em. A dostałem to samo
Jak na 50D się to nie poprawi to następny przystanek - Canon 28/1.8
ps. A właśnie - moja 50/1.4 jest na gwarancji w Niemczech. Można do nich podjechać z puchą i skalibrują za darmo w ramach gwarancji? I czy mogę to zrobić w każdym Niemieckim serwisie? Chciałbym to zrobić w Berlinie bo mam najbliżej
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
Powinno być tak jak u nas jak masz gwarancję PL.
Znajdź oficjalny serwis canona w niemczech który się zajmuje naprawami gwarancyjnymi i wyślij/przywieź na kalibrację