Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
tak, szukałem o nim. Znalazłem jednak taki test 24-104 vs 28-135 http://www.luminous-landscape.com/re...s/24vs28.shtml i jednak różnica jest. Niektórzy jednak porównują go jakością do 24-105L. Kupić go + kita 18-55 to też jakieś rozwiązanie.
Fakt, że robię tylko odbitki 10x15 i szczegółów nie zobaczę..., no myślę cały czas, aż mi się z głowy kurzy.
Wiesz co.. sprobuj sobie go podpiac i sam porobic fotki. Bo testy testami, ale to Ty masz sie z nim dobrze czuc i twoje fotografie. Niektorzy szukaja dziury w calym i bedzie im przeszkadzac , ze szklo ma 135 a nie 136 mm. Naprawde czasem warto olac te testy i samemu sprawdzic w praktyce co i jak.
Jak sam widzisz - wiele osob poleca ci Sigme 17-70 i tyle osob Ci ją odradza.. I co w takim przypadku? Komu zaufasz?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Przeglądam fotki z tego 28-135 i dochodzę do wniosku, że to to samo co 28-105. Przy f8 105 nawet ostrzejsza. Zamiana bezcelowa. Na razie tylko tamron 17-50 mnie przekonuje, ale szukam jeszcze czegoś dłuższego takiej jakości.
Niestety nie ma. Im dluzej bedziesz szukac, tym wiecej znajdziesz opinii, ze tamron jest najlepszym rozwiazaniem za takie pieniadze.
Zależy mi jednak na trochę dłuższym zakresie, bo takie zdjęcia lubię i raczej będę zbierał w takim razie na tą 24-105 L jak nie ma żadnego dobrego-tańszego zooma. No chyba że wcześniej zabije mnie żona za wydanie na aparat następnych 3k zamiast małpki za 500zł. - wtedy po wstrząsie kupię sigmę 18-200 OS![]()
24-105 L to półka klasowa i sprawdzona, możesz też krótszego brata 24-70 f2.8 ale cena 1000 zł więcej. Jest jeszcze tamron 28-75 f2.8 jak dobrze trafisz to za 1000 zł używany kupisz, albo jakieś spacer zoomy Tamrona 18-200, lub 18-270 VC ale ten już koło 2000 zł.
28-135 USM IS, niezły ale jak dla mnie nie wart uwagi szczególnie dla niepełnej klatki, przy FF można by się pokusić, niska cena dobra jakość. W zakresie którym chcesz działać jest spory wybór, i półek cenowych też kilka.
Canon FF i słoików kilka
24-70 F2.8 - to już dla mnie zapora cenowa. Popatrzę na tego tamrona 28-75. A jak oceniasz 18-200 porównując do 24-105 - jest przepaść? bo mówią, że powyżej 100 to tylko mydło i nie warto.
No jeszcze znalazłem Canon EFS 17-85 f/4-5.6 IS USM - pomimo słabych brzegów podobno lepsze szkło - na allegro za 700zł