Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Obiektywy - wybór

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anchar Zobacz posta
    No tak, dowiedziałem się, że świetny jest ten 24-105. Nad szerokim kątem też się zastanawiałem, ale chce fotografować miasto, ulice, widoki też. Mam też tego Tamrona 18-200, ale jest trochę badziewny.

Co do macro; słyszałem, że ten Tamron 90 jest niezły i jest polecany. Może jakiś jeszcze inny obiektyw polecacie ?
    Tak 24-105 to świetny uniwersalny obiektyw, na street photo odpowiedni i ze stabilizacją, sam go mam i jestem zadowolony. Ale pojawiają się "ale":
    1. Na cropie będzie troszkę wąski, minimalna ogniskowa to już odpowiednik 38 mm.
    2. Co z obiektywami, które już posiadasz, zakresy się pokrywają, zamierzasz je wymienić?
    3. Makro, to zależy na jakiej jakości oczekujesz, jeśli nie profesjonalnie i sporadycznie, to może lepiej kupić jakąś jasną stałkę np. 50 1.4 lub 85 1.8 i pierścienie do makro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    Tak 24-105 to świetny uniwersalny obiektyw.......

Do landszaftów wolę jednak 10-22.

........Makro, to zależy na jakiej jakości oczekujesz, jeśli nie profesjonalnie i sporadycznie, to może lepiej kupić jakąś jasną stałkę np. 50 1.4 lub 85 1.8 i pierścienie do makro.
    Można też 70-300 z soczewką makro. Uzupełni się wtedy górny zakres ogniskowych no i będzie można też pobawić się w nieprofesjonalne macro.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 18-12-2009 o 18:31 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Smile

Przepraszam ze podepne sie pod watek.Czytam wszystkie watki na temat obiektywow do krajobrazow.Wiem ze polecacie C.10-22,Tamron 17-50 i inne.Prosze o podpowiedz jaki bedzie odpowiedni pod crop 1.3.Dziekuje za wszystkie rady.Sorry ale kiedys zalozylem podobny watek ale odpowiedzi bylo stosunkowo malo i ciagle jestem na rozdrozu.
    Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

3. Makro, to zależy na jakiej jakości oczekujesz, jeśli nie profesjonalnie i sporadycznie, to może lepiej kupić jakąś jasną stałkę np. 50 1.4 lub 85 1.8 i pierścienie do makro.
    Wyśmienity pomysł. 50mm + pierścienie Próbowałeś kiedykolwiek sfotografować jakieś makro takim zestawem, że go doradzasz?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tamron był dobry w czasach, kiedy był 2x tańszy od Canona. Obecnie zwróć uwagę na to, że Canon nie wysuwa mordki przy ostrzeniu. W macro to spora zaleta. Poza macro sporą zaletą jest to, że C ma szybszy (jak na macro, to nawet bardzo szybki) AF.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Wyśmienity pomysł. 50mm + pierścienie Próbowałeś kiedykolwiek sfotografować jakieś makro takim zestawem, że go doradzasz?
    Obydwa zdjęcia na 50/1.4 + pierścienie więc co złego w takim zestawie:

EDIT: Obydwa to pełne klatki bez kropowania.

EDIT2: Tak wiem, światło nie najlepsze. Pojedyncza lampa 550EX trzymana w ręce i wyzwalana z ST-E2 - nic innego nie miałem pod ręką. :-)

To trzecie też tym samym zestawem. Wszystko 5D i pełna klatka bez kropowania kadru.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-12-2009 o 19:44

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Obydwa zdjęcia na 50/1.4 + pierścienie więc co złego w takim zestawie?
    Maksymalna odległość ostrzenia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

anchar
    Guest

Domyślnie

no odległość jest krótka. Mucha, czy pszczoła ucieknie. Chce robić dobre zdjęcia macro, a nie na półgwizdka. Żeby taką muchę zrobić już z fajnymi detalami. Co do tego jest najlepsze Canon 100 ? Tamron 90 ? Czym one się rożnią od tego z pierścieniami lub telekonwerterami ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anchar Zobacz posta
    no odległość jest krótka. Mucha, czy pszczoła ucieknie. Chce robić dobre zdjęcia macro, a nie na półgwizdka. Żeby taką muchę zrobić już z fajnymi detalami. Co do tego jest najlepsze Canon 100 ? Tamron 90 ? Czym one się rożnią od tego z pierścieniami lub telekonwerterami ?
    Poniżej zdjęcie z Canona 100 z trzema pierścieniami, bez lampy z ręki na f/5.6. Też pełna klatka z FF bez kropowania.

Jak chcesz mieć profesjonalny obiektyw do makro i robić muchom oczy to kup Canona MP-E/65mm f 2.8 macro. Do amatorskiego makro każdy obiektyw, nawet na M42 z pierścieniami albo mieszkiem - najlepiej o ogniskowych 100 - 135 będzie dobry. 50/1.4 czy 85/1.8 też się da zrobić całkiem przyzwoite makro.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

anchar
    Guest

Domyślnie

W takim razie jaka jakość zdjęć macro jest między Canona MP-E/65mm f 2.8 macro a Canonem 100mm ?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów