Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Obiektywy - wybór

anchar
    Guest

Domyślnie Obiektywy - wybór

Mimo, że nie jestem początkującym fotografem, to napiszę w tym dziale; mam kilka pytań,i mam nadzieję, że wybrałem do tego dobry dział :-)

Posiadam canona 450D z obiektywem:
    Tamron 18-200
    Sigma 120-400

Zastanawiam się nad kupnem jednego z kilku wymienionych obiektywów. Moje zainteresowania to fotografowanie ulic, pejzaży, ale też chce zająć się fotografią MACRO.

Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Makro
    Canon 100mm
    Canon 24-105

Czekam na rady.
    Dzięki i pozdrawiam.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do pejzazy to raczej zaden z wymienionych przez Ciebie obiektywow sie specjalnie nie nadaje. Natomias do zdjec makro owszem polecalbym C. 100mm/2.8 USM, z ugruntowana sprawdzona od wielu lat opinia, a na dodatek starsza wersje mozna obecnie jak wyszla nowa setk dostac po bardzo dobrej cenie.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Do pejzazy to raczej zaden z wymienionych przez Ciebie obiektywow sie specjalnie nie nadaje. Natomias do zdjec makro owszem polecalbym C. 100mm/2.8 USM, z ugruntowana sprawdzona od wielu lat opinia, a na dodatek starsza wersje mozna obecnie jak wyszla nowa setk dostac po bardzo dobrej cenie.
    Do pejzaży? Generalnie ogniskowe (na FF) najfajniejsze do pejzaży to 28, 50, 85 i 200/300mm, przynajmniej wg. mnie. Wiem, że chodzi ci o szeroki kąt jakiś, pokroju 16mm, ale bez przesady - da się bez.

Ja bym się nastawił na jakiś dobry spacerzoom, pokroju 17-55/2,8, albo nawet odpowiednik Tamrona, żeby starczyło na Macro.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

anchar
    Guest

Domyślnie

No tak, dowiedziałem się, że świetny jest ten 24-105. Nad szerokim kątem też się zastanawiałem, ale chce fotografować miasto, ulice, widoki też. Mam też tego Tamrona 18-200, ale jest trochę badziewny.

Co do macro; słyszałem, że ten Tamron 90 jest niezły i jest polecany. Może jakiś jeszcze inny obiektyw polecacie ?

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Do pejzaży? ....
    Nie rozumie czemu mnie zacytowales. A przy okazji nie odpowiadasz na pytania z tematu watku. Pytajacy wymienil trzy obiektywy i do nich chyba trzeba sie ustosunkowac.
    Wiem ze kazdym obiektywem mozna sfotografowac pejzaz. Ale sa do tego mniej i bardziej odpowiednie, te szerokie bywaja czesciej uzywane. A makro bez zmian C.100/2.8. Jak odpowiednio odejdziesz to i kawalek pola zrobisz i obiektyw pozwala aby to bylo zdjecie bardzo dobrej jakosci.

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

...z wymienionych puszek to wg mnie 24-105 - uniwersalny. Używam go cały czas i jestem bardzo zadowolony. Ale do pejzaży czy macro to średnio się nadaje.
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do "ulic i pejzaży" już "coś" masz, a obiektywu do makro Ci brak. Jak chcesz "się zająć fotografią makro", to z wymienionych przez Ciebie potrzebujesz tamrona 90/2,8 Di macro.

Coś już napisał

Domyślnie

Do ulic jak najbardziej 24-105, do pejzaży może T17-50 lub szerzej C10-22.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszardk Zobacz posta
    ...z wymienionych puszek to wg mnie 24-105 - uniwersalny. Używam go cały czas i jestem bardzo zadowolony. Ale do pejzaży czy macro to średnio się nadaje.
    Jakas nowosc?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

anchar
    Guest

Domyślnie

Nie zamierzam uzywac obiektywow macro do fotografowania krajobrazow

Co do macro, to wlasnie jestem rozdarty między TAmronem 90mm a Canonem 100mm, jakie sa ich wady, jakie zalety, czym sie roznią ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów