Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 107

Wątek: Domowe studio "stolowe"

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Vitez, bez uchyłu nie da rady!
    Dlatego sie pytam a nie stwierdzam - czy do tego typu fotografii wystarcza te szkla TSE czy koniecnzie sredni/wielki format?
    I zamiast krzyczec czy od razu wytaczac armaty argumentacji wystarczy odpowiedziec tak lub nie .

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Dlatego sie pytam a nie stwierdzam - czy do tego typu fotografii wystarcza te szkla TSE czy koniecnzie sredni/wielki format?
    I zamiast krzyczec czy od razu wytaczac armaty argumentacji wystarczy odpowiedziec tak lub nie .
    No toz przecie odpowiedzialem
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja wytaczałem jakieś armaty?
    Shiftem korygujesz wyłącznie perspektywę, i to nie ma nic wspólnego z GO. Natomiast uchył pozwala Ci mówiąc po chłopsku zachować stałą odległość pomiędzy płaszczyzną fotografowanego przedmiotu, a płaszczyzną materiału fotograficznego (błona, matryca), a więc i ostrość na całej płaszczyźnie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    No toz przecie odpowiedzialem
    Odpowiedziales ze sie nie znasz wiec co to za odpowiedz , czekam na konkretna tak/nie ale widze ze Jurek woli sie porozwodzic i lac wode zamiast napisac jedno krotkie slowo (wiem - engine forum nie pozwala napisac tak krotkiej odpowiedzi ). Wiec juz zmykam . Dzieki za brak odpowiedzi.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Odpowiedziales ze sie nie znasz wiec co to za odpowiedz , czekam na konkretna tak/nie ale widze ze Jurek woli sie porozwodzic i lac wode zamiast napisac jedno krotkie slowo (wiem - engine forum nie pozwala napisac tak krotkiej odpowiedzi ). Wiec juz zmykam . Dzieki za brak odpowiedzi.
    dzisiaj jest chyba taki dzień, że trzeba drukowanymi chyba... - nie da się zrobić tego shiftem. potrzebny jest taki aparat, który ma możliwość odchyłu płaszczyzny w miechu. czyli nie każdy średnioformatowy np. moja Mamiya nie. swoją drogą gdzieś w necie widziałem próby robienia czegoś takiego średnioformatową Mamiyą na zasadzie siekania przesłoną rzędu f30-45 - poszukam, może to coś pokaże.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...ale widze ze Jurek woli sie porozwodzic i lac wode zamiast napisac jedno krotkie slowo
    Co za facet
    Chyba łatwo zrozumieć, że obiektyw z przesuwem nie pozwala na zachowanie stałej GO dla fotografii takiej jak w przykładzie!

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A szklo z shiftem chyba tez sie nada? (TS-E 45 2.8 , TS-E 90 2.8 )
    Akurat to się nada! Nie dlatego, że z sziftem, ale ma to czego niektóre inne obiektywy z sziftem nie mają - pokłony. Podejrzewam, iż znaczenie TS w tych obiektywach oznacza ,,Tilt & Shift'' czyli pokłony i przesuwy.
    Właśnie pochylenie obiektywu (w ,,miękkim'' aparacie: przedniego standardu) powoduje również pochylenie płaszczyzny ostrości - jakoś proporcjonalnie do pohylenia samej osi obiektywu, ale znacznie bardziej.
    Wtedy właśnie fotografując pod kątem, znaczy lekko z góry, przechylając obiektyw w dół - możemy pokryć płaszczyznę ostrości z płaszczyzną fotografowanego obiektu, leżącego poziomo.
    O to tu właśnie chodzi.
    Dzieje się to oczywiście kosztem jakiegoś zniekształcenia perspektywy, ale to jest mniej istotne.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

A dla ścisłości - sziftem perspektywy nie korygujesz. Aby zdjęcie z sziftem było proste jak należy - musi być zachowana równoległość płaszczyzny materiału światłoczułego do prostych, które mają być równoległe na zdjęciu, _oraz_ prostopadła oś obiektywu do tychże.
    Czyli tak jak w zwykłym zdjęciu.
    Szift pozwala na przesunięcie obiektu w interesujące nas miejsce kadru przy zachowaniu powyższych warunków.
    Dla przykładu - fotografując architekturę, aparat musi stać poziomo, aby film / matryca były _pionowo_, gdyż linie które mają być na zdjęciu _równoległe_ są _pionowe_.
    Wtedy oś obiektywu jest równoległa do fragmentu krzywizny ziemii, który na małym odcinku może być uznany za wycinek prostej (ufff, nie za dokładny jestem? (-: ) i na zdjęciu horyzont jest w połowie, początek budynku tuż poniżej (bo statyw ma pewną wysokość), na dole zdjęcia duuuużo bruku, a szczyt budynku wystaje najczęściej z kadru.
    Teraz, zamiast pochylać aparat - to zawsze powoduje zbieżność perspektywy w którąś stronę - przesuwamy obiektyw poziomo w górę. Albo (jeśli możemy) ramkę z filmem - w dół.
    Wtedy (pamiętajmy, że obraz na filmie jest odwrócony) horyzont naświetli się wyżej, a dół klatki będzie miejscem dla tej części budynku, która wcześniej była ucięta.
    Jak znajdę to dam link do obrazka ilustrującego.

Obiektywy z sziftem lub przystosowane do przesuwania muszą mieć odpowiednio większe pole widzenia, kryjące nie tylko dany rozmiar klatki filmu, lecz o tyle więcej powierzchni o ile można je przesuwać!

Miasto
    Łódź

Domyślnie

O, znalazłem (oryginał widziałem gdzieś u Dederki, a tu po zagranicznemu jest, ale obrazki czytelne)
    o szifcie:
    http://www.f-stop.com/p-c.htm
    i o tilcie:
    http://www.photosafaris.com/Articles/TiltLenses.asp

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Co za facet
    Chyba łatwo zrozumieć, że obiektyw z przesuwem nie pozwala na zachowanie stałej GO dla fotografii takiej jak w przykładzie!
    Pytalem o dwa konkretne obiektywy a ty tak uogolniles ze nic sie nie dalo zrozumiec zamiast dac konkretna odpowiedz na konkretnie zadane pytanie o konkretne obiektywy - i jak widac w przypadku tych dwoch konkretnych obiektywow myliles sie, za to biorac pod uwage tylko uogolnienie - ogolnie masz racje, ale mi nie o ogolna a o konkretna odpowiedz chodzilo . Na szczescie jest minek - mozna z niego brac przyklad 8)

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów