CORONADO - s kąd ty jesteś ? Jak masz niedaleko do Krakowa to możesz wpaść na prubne foty z namiotem ( mam ten z allegro za 70 zł ) - i 2 alogeny do oświetlania
CORONADO - s kąd ty jesteś ? Jak masz niedaleko do Krakowa to możesz wpaść na prubne foty z namiotem ( mam ten z allegro za 70 zł ) - i 2 alogeny do oświetlania
20D , latarka i jakieś szkło
Jeśli chodzi o technikę fotografowania w takim domowym studio to według mnie świetna jest strona:http://www.webphotoschool.com
Masz tam całą furę lekcji opisujących w przejrzysty sposób technikę uzyskania konkretnych efektów zdjęciowych. Wszystko poparte licznymi zdjęciami całego "planu zdjęciowego" oraz zdjęciami uzyskiwanymi po modyfikacjach ustawienia lamp, blend itd.
W sekcji free znajdziesz sporo ciekawych porad od fotografii pierścionka to całej postaci.
Warto jednak zainwestować te parę groszy i ściągnąć wszystkie lekcje - polecam.
No niestety nie ma szans ale jakbys wrzucil pozniej gdzies te probne foty to z checia popatrze.Zamieszczone przez PALOMBO
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Dzieki - wlasnie czegos takiego szukalem.Zamieszczone przez perlpa
Pozdrawiam
Coronado
Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Dzieki za lekture a zakupy to niestety za wielka woda, ale tez mam nadzieje cos taniego znajde.Zamieszczone przez Pszczola
Pozdrawiam
Coronado
Takie pudełko jak pokazał Pszczola, to drugie - 75 cm, składane najpierw na płasko, potem zwijane jak blenda - w sumie niewielka poduszeczka po złożeniu. Można je kupić za około 200 zł w Funsports, razem z 4 tłami: białe, czarne, czerwone i niebieskie.
Ja dopiero co skocnzylem zdjecia nitom robic i nitonakretkom dla firmy SARIV..
W zupelnosci wystarczyl kwadratowy namiot i 2 halogeny 500W - kup odrazu stojaki.. nie warto homemade sposobami ich montowac bo sa bardzo gorace po dluzszym czasie pracy.
Ogolnie przy pracy z halogenami bedzie bardzo cieplo bo wydzielaja maaase ciepla.
ustawiaj od +1 do +2 na ekspozycji inaczej male przedmioty beda poprsotu czarne
a sampelki zaraz wrzuce
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
kilka innych tu
http://www.daminet.pl/~xsrx/sample/
przedmioty na samplach w wiekszosci mialy od 0,5 cm do 1,5 cm
(ponad 1000 zdjec)
zasadniczo filozofii wielkiej nie ma.. oddalenie lamp powoduje zmniejszenie cienia.
Jesli zastosujesz mleczna plexe jako podkład i podswietlisz od dolu, wtedy cien wogole nie wystapi.
Slabszego oswietlenia przy tego typu przedmiotach nie polecam, bo potem jest wiecej zabawy w PS. W tym przypadku wogole nie bylo.
Pare dni temu fotografowalem troche szkla, wtedy uzylem slabszych halogenow (200W) i kolorowego tla (raczej bardzo ciemne), w 2 przypadkach czarna plexe wygieta termicznie po łuku by nie bylo linii "horyzontu", dla uzyskania efektu odbicia sie szkla od powierzchni na ktorym stalo.
W duzym kwadracie bezcieniowym przelewanie plynow bylo dosc latwe.
Acha.. ustaw sobie namiot tak bys nie musial sie schylac.. po godzinie pracy mysalalem ze mi plecy pekna
Koszty:
namiot 100 zl
plexa o ile trzeba 50 zl
2x 500W halogeny z zarnikami 60 zl
2x statyw do halogenow 80 zl
tlo - brystol -1 zl sztuka
teraz kupilem szklany lod w kostkachfajny bajer.. styka spryskac woda i wyglada jak lod.. swietna sprawa przy zdjeciach drinkow
Ostatnio edytowane przez asterix ; 29-09-2005 o 03:41
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
Dzieki za rady. Twoje halogeny i statywy to byl jakis gotowy zestaw? Masz jakies foto jak to wyglada? To sa takie zwykle halogeny co sobie podjazd pod garaz mozna oswietlic?Zamieszczone przez asterix
Myslalem jeszcze o takim zestawie ale chyba ma zbyt duzo niepotrzebnego smiecia a glowne lampki tylko po 110W i 160W. To chyba za malo? Ile mocy swiatla jest wymagane do takiej fotografii - co jest absolutnym minimum?
Pozdrawiam
Coronado
plusem tych lampek jest to ze mozesz je polozyc bliosko namiotu, halogeny Ci go poprostu przetopią
Jesli chodzi o same halogeny to tak.. sa to wlasnie takie garazowe + stojaki z castoramy (zolte).. sprzedaja je tam, lub tez zwykle statywy foto z tych co maja wymienna glowice ze wzgledu na to, ze wystaje tam gwint na jaki mozemy nakrecic
halogena
sprawdz czy obudowa halogenu wytrzymuje 500W żarniki (tu nie musza byc firmówki - topex za 10 zl za 6 sztuk styka zupelnie) - zakladaj zarniki w rekawiczkach bo jesli dotkniesz nie oslonieta dlonia to poprostu sie spali po chwili
Ten e-bayowy zestaw to bardziej pod portret, softbox swiecacy na namiot zupelnie zbedny jest.. no chyba ze bez namiotu.
Jednak namiot do foto przedmiotow zwlaszcza odbijajacych swiatlo wg mnie jest wrecz konieczny..
Same lampy z teog zestawu sa ok, mozna je blisko ustawic, ta trzecia 45W to ewentualnie do swiecenia od spodu...
Parasolka zupelnie zbedna
Oczywiscie zaznaczam ze pisze to na podstawie mojego doswiadczenia z malymi przemiotamipewnie metod jest tak wiele jak fotografujacych
![]()