Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: "Fotograficzne tortury" na Onet.pl

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie "Fotograficzne tortury" na Onet.pl

Ukazal sie taki artykul - "Fotograficzne tortury" na Onet.pl. Na wszelki wypadke gdyby zniknal z onetu tutaj krotkie streszczenie:

"Wszyscy lubimy chwalić się fotografiami i o nich opowiadać. (...) Niestety, tylko dziadkowie z zainteresowaniem oglądają nasze zdjęcia (...) Dla przyjaciół będzie to przede wszystkim straszne nudziarstwo."

"w badaniach wykonanych przez Adobe (...) wynika (...), że oglądanie zdjęć krewnych i znajomych jest dla nas udręką. Prawie 70 procent z nas nie lubi oglądać cudzych fotografii."

A moze to dlatego ze te fotki sa po prostu nijakie?

"Może i sprzedaje się coraz więcej aparatów cyfrowych, ale ich właściciele nie robią zdjęć. Przechowują obrazy w komputerze (...) Nawet ich nie drukują (...) Ograniczamy się do naciśnięcia przycisku."

A no wlasnie... Czyli syndrom ciezkiego palca. Byle wiecej natluc bylejakich fotografii ktorych potem i tak nikt nie bedzie ogladal.

Zgadzam sie natomiast z jednym komentarzem pod tym artykulem:

"najgorsze to są zdjecia w portfelach. stoisz w kolejce, nagle babka sięga po portfel, otwiera go i nagle widać serie zdjęć legitymacyjnych syna, córy, męża, wnuka......wszyscy żółci lub zieloni,ubrani na galowo, wlepiaja gały w ciebie, istny koszmar-po co to nosic w portfelu???"

Poniewaz na tym forum przewazaja ludzie bardziej "oblatani" z fotografia niz przecietny pstrykacz to spodziewam sie ze robicie zdjecia przede wszystkim dla siebie, chwalac sie najwyzej tymi najlepszymi po ostrej selekcji (tak jak ja). A nie meczycie znajomych pietnastoma fotkami przy tym samym pomniku albo takimi z imprezy u cioci Zosi gdzie wujek Staszek sie wywrocil. Mam racje?

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Poniewaz na tym forum przewazaja ludzie bardziej "oblatani" z fotografia niz przecietny pstrykacz to spodziewam sie ze robicie zdjecia przede wszystkim dla siebie, chwalac sie najwyzej tymi najlepszymi po ostrej selekcji (tak jak ja). A nie meczycie znajomych pietnastoma fotkami przy tym samym pomniku albo takimi z imprezy u cioci Zosi gdzie wujek Staszek sie wywrocil. Mam racje?
    Po zrobieniu zdjec z wyjazdu wakacyjnego czy rodzinnej imprezy robie selekcje i wrzucam co warto do galerii rodzinnej. Mamy kilku stalych bywalcow a dalszych znajomych zachecamy od czasu do czasu. Kazdy oglada sobie co chce, kiedy chce i ile chce. Czesto jednak mamy jakis odzew wiec ludziom sie podoba.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

nop faktycznie albumowe foty sa nieco nudnawe.. szczegolnie rodzinne, choc ja lubie ogladac zdjecia mojej rodziny i smiac sie z tego z czego smialem sie np rok temu ogladac te same zdjecia.. moze to dlatego ze one mnie dotycza, ze pamietam tamte chwile i czuje uplyw czasu jaki minol od tamtego czasu do dzis.. Wszystko chyba zalezy od tego czy siegamy po zdjecia z wlasnej woli..
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, z wszystkim się zgadzam, z wyjątkiem tego:
    Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    "najgorsze to są zdjecia w portfelach. stoisz w kolejce, nagle babka sięga po portfel, otwiera go i nagle widać serie zdjęć legitymacyjnych syna, córy, męża, wnuka......wszyscy żółci lub zieloni,ubrani na galowo, wlepiaja gały w ciebie, istny koszmar-po co to nosic w portfelu???"
    Akurat moim zdaniem to jest bardzo osobista sprawa - i ja w pełni rozumiem ludzi, którzy nosza przy sobie zdjęcia bliskich. Myślę zresztą, że gdy odpowiednio zbliżycie/-my się do "wieku babci/dziadka" też takie fotki w portfelach wylądują :-) Nawet jeśli legitymacyjne

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja mam takie wrażenie, że większość osób, którym pokazywałem kiedyś moje zdjęcia było znudzonych. Oczywiście mówię tylko o wyselekcjonowanych, najlepszych fotkach. Zdjęcia sie podobają, super super, ale przy 5, 6 i 10 widzę, że zainteresowanie błyskawicznie maleje.

Chyba nie ma wielu ludzi, którzy naprawdę interesują sie fotografią i potrafia ją oglądać
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Chyba nie ma wielu ludzi, którzy naprawdę interesują sie fotografią i potrafia ją oglądać
    Poniewaz niewielu jest ludzi, ktorzy potrafia robic interesujace zdjecia.

Wezmy np. to forum. Duzo ludzi jak widzialem robi ladne, poprawne zdjecia, wszystko jest cudowne, rewelacyjnie wykadrowane, dopracowane, technicznie nienaganne... ale niestety malo interesujace, bez emocji, czesto powielanie tych samych schematow jakimi jestesmy zalewani z wszystkich mediow.

Wez na przyklad swoja galerie. Wchodze i co widze? Ptaszki, samolociki, wszystko piekne i w duzych ilosciach, ale NUDNE. Od ogladania takiej galerii lepsze jest kupienie dobrej, ilustrowanej ksiazki o ptakach, poogladam tam rownie piekne zdjecia, ale do tego poczytam wiele interesujacych rzeczy o tych ptakach, dowiem sie czegos o ich srodowisku i wiele innych ciekawych rzeczy. Takie zdjecia maja sens tylko jako ilustracja do jakiejs tresci. To samo dotyczy samolotow itd.

Zrobienie samego w sobie interesujacego zdjecia w dzisiejszych czasach jest bardzo trudne.
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 28-09-2005 o 12:06

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Poniewaz niewielu jest ludzi, ktorzy potrafia robic interesujace zdjecia.

Wezmy np. to forum. Duzo ludzi jak widzialem robi ladne, poprawne zdjecia, wszystko jest cudowne, rewelacyjnie wykadrowane, dopracowane, technicznie nienaganne... ale niestety malo interesujace, bez emocji, czesto powielanie tych samych schematow jakimi jestesmy zalewani z wszystkich mediow.

Wez na przyklad swoja galerie. Wchodze i co widze? Ptaszki, samolociki, wszystko piekne i w duzych ilosciach, ale NUDNE. Od ogladania takiej galerii lepsze jest kupienie dobrej, ilustrowanej ksiazki o ptakach, poogladam tam rownie piekne zdjecia, ale do tego poczytam wiele interesujacych rzeczy o tych ptakach, dowiem sie czegos o ich srodowisku i wiele innych ciekawych rzeczy. Takie zdjecia maja sens tylko jako ilustracja do jakiejs tresci. To samo dotyczy samolotow itd.

Zrobienie samego w sobie interesujacego zdjecia w dzisiejszych czasach jest bardzo trudne.
    ooo, widzę, że kolega się pofatygował do mojej galerii. Szkoda, że ten komentarz nie znalazł się tam, gdzie powinien, czyli w moim wątku, bo tutaj jest nieco OT.

Ale próbując ci odpowiedzieć. djtermoz cytuje artykół o dręczeniu fotkami innych, a ja nie dręczę. Moje zdjęcia od poniedziałku oglądnięto 1400 razy, więc coś chyba mają

Podstawowa sprawa, o której piszę, to taka, że ludzie nie potrafią patrzeć. Nawet kiepskie, czy nudne zdjęcie wywołuje u osób zainteresowanych polemikę - wystarczy, że pofatygujesz się do forum galerii użytkowników.
    Choćby i taka polemikę, że jest nudne i kiepskie. A masowy odbiorca nie potrafi nawet ocenić zdjęcia, dopóki nie ma na nim jego samego, kochanego pieska lub cioci Marysi. Ewentualnie dopóki ich sam nie zrobi.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

ooo, widzę, że kolega się pofatygował do mojej galerii. Szkoda, że ten komentarz nie znalazł się tam, gdzie powinien, czyli w moim wątku, bo tutaj jest nieco OT.
    To nie komentarz. Galeria posluzyla mi jako pierwszy z brzegu przyklad w niniejszej dyskusji, dlatego jest ten opis jak najbardziej we wlasciwym watku.

Moje zdjęcia od poniedziałku oglądnięto 1400 razy, więc coś chyba mają
    To jeszcze nie oznacza, ze cos maja. Ja je obejrzalem, poniewaz podales link, zapewne nabilem Ci licznik, a przeciez nie polecilbym znajomym jej obejrzenia, poniewaz jest niewatpliwie bardzo dobrze wykonana, ale nudna.

Choćby i taka polemikę, że jest nudne i kiepskie.
    Nie widze sensu. Jezeli zdjecie jest dobre, ale nudne, to o czym tu mowic. Zamykamy i zapominamy.

A masowy odbiorca nie potrafi nawet ocenić zdjęcia(...)
    Potrafi. Nudzac sie. To jest wlasnie jego ocena - zdjecie mnie nie zainteresowalo, jest nudne, nie chce go ogladac i nie polece nikomu.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

A umiesz wskazać ciekawe zdjęcie, opisać co ci sie w nim podoba? Bardzo jestem ciekaw jak z tą swoja profesorską manierą punktujesz i jasno opisujesz swoje estetyczne olśnienia. A następnie jak się do tego maja fotki, które ty robisz :rolleyes:

Pokaż mi zdjęcie, które nie jest nudne, proszę.

Ja napisałem, moje zdjęcia nie są profi, są moje. Jestem z nich zadowolony i nic wiecej. Jednym sie podobają, innym nie. O to chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

PRoponuje nie kontynuować w tym wątku dalszej dyskusji o zdjęciach Kubamana.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów