Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 109

Wątek: #70 Photoshop Tips and Tricks

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    ...
    A czy ma znaczenie w przypadku RAW gdzie i kiedy będę doprowadzał zdjęcie do stanu "oglądalności". Czy wszystkie poprawki trzeba robić w ACR i potem tylko wywołać do jpg-a, czy można bezkarnie poprawki (kontrast, WB, jasność, saturacja itp) robić na już wywołanym jpg-u?
    Na początku chciałem podziekować Januszowi za wspanialy kurs ACR,BR i PS-a. Rewelacja.

@Tomsarz,
    IMHO ma znaczenie, ja traktuję plik RAW jako plik "read-only" (jest w końcu cyfrowym negtywem) i wszystko co z niego wyciągniesz są to ekstrakty danych do zapisania to wybranym tif,jpg....
    ACR tworząc obok pliku .CR2 plik .xmp zapisuje defakto Twoje polecenie jako funkcję "matematyczną" np. do informacji o luminancji dodaj +1 nie dodykając oryginału.
    Kompresja do JPG jest niszczaca i bezpowrotna. Podejrzewam że każdy zapis (który uruchmi proces kompresji) niszczy w jakimś stopniu jakość zdjęcia.

PS. Czy ktoś może robił doświadczenie polegajace na np. otwarciu JPG, zmianie kilku pikseli (punktowo i % niewielkim), zapis do JPG, zamniekcie ... i tak z 100razy ?
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    .... Zastanowiło mnie tylko, czy ACR w przypadku obróbki jpg-ów nie robi jakiś destrukcji i że PS mniej je niszczy (dokładniej stosuje zmiany, lepsze przejścia tonalne i w ogole że PS daje lepsze jakościowo jpg-in niż ACR)......
    Każdy zapis poprawionego jpega niszczy zdjecie. PS ma przewagę nad ACR bo korekcje można robić na warstwach korekcyjnych a nie na "żywym organiźmie".

Nie sądzę, żeby były znaczące różnice przy niewielkiej obróbce LR/ACR i PS. Tylko w PS można zrobić dużo więcej niż w ACR.

Każdy zapis w którym jest użyta jakakolwiek stratna kompresja bezpowrotnie niszczy część informacji. Zapis - nawet bez żadnych korekcji - wielokrotnie tego samego jpega (w PS trzeba by używać SaveAs i zapiswać do nowego pliku za każdym razem) też prowadzi do szybkiej degradacji zdjęcia.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bardzo dziękuję za solidny kawałek wiedzy praktycznej.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dodałem #7

EDIT: Smart Filters i inne z grupy smart to fajne narzędzie bo to w sumie "przepis" na obróbkę a nie zmiana czegokolwiek w samych warstwach. Obróbka następuje dopiero w momencie spłaszczenia warstw albo w chwili wyświetlania (przeliczania wg "recepty"). Słabsze komputery mogą mieć kłopoty z dużymi plikami. To jest miejsce gdzie bardzo widać sens używania szybkich i wydajnych komputerów.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-01-2010 o 22:28

Janusz,

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Panie Januszu serdecznie gratuluję znalezienia idealnej drogi do każdego początkującego, jestem bardzo wdzięczny.

Przy okazji chciałem zapytać o pewną rzecz. W Bridgu zauważyłem, że po wywołaniu RAWa pewnego obrazka i trzymaniu w tym samym folderze obydwu wersji (CR2 i JPG w moim przypadku), JPG jest w przeglądarce zawsze minimalnie ciemniejszy. Dodam, że w PS nie ruszałem niczego, co miałoby wpływ na jasność, jedynie ewentualna zmiana rozmiaru i konwersja do 8-bit. Czy takie rewelacje to tylko u mnie?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mzieli Zobacz posta
    .....

Przy okazji chciałem zapytać o pewną rzecz. W Bridgu zauważyłem, że po wywołaniu RAWa pewnego obrazka i trzymaniu w tym samym folderze obydwu wersji (CR2 i JPG w moim przypadku), JPG jest w przeglądarce zawsze minimalnie ciemniejszy. Dodam, że w PS nie ruszałem niczego, co miałoby wpływ na jasność, jedynie ewentualna zmiana rozmiaru i konwersja do 8-bit. Czy takie rewelacje to tylko u mnie?
    Rozumiem, że "przeglądarka" to Bridge. Przyczyn może być dużo. Od nieoprofilowanego monitora po.... po prostu tło, które może stwarzać wrażenie, że zdjęcie jest ciemniejsze/jaśniejsze. (domyślam się, że jpeg w bridge'u jest ciemniejszy niż w PS)

Janusz,

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Przepraszam za chaotyczność postu. Oczywiście przeglądarka to Bridge. Tło odpada, gdyż RAW i JPG leżą wtedy obok siebie. Generalny problem to JPG ciemniejszy niż RAW.

Podejrzewam, że nieoprofilowany monitor będzie słuszną przyczyną.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Podziękowania

Panie Januszu - pragnę (zapewne nie tylko w swoim imieniu) BARDZO podziękować za przekazywaną wiedzę, za treść i formę ! Nawet nie zdaje Pan sobie sprawy jak wiele Pan Nam wszystkim pomaga. Jeszcze raz wyrazy uznania i podziękowania. Wszystkiego dobrego w nowym roku i nie tylko ...
    Grzegorz.

Miasto
    Katowice

Domyślnie Podziękowanie

Panie Januszu - chciałbym podziękować za opracowany przez Pana materiał dotyczący obróbki RAW i przeglądarki Bridge. Chciałem także przekazać wyrazy uznania, za wiedzę którą Pan posiada, oraz za to, z jakim zaangażowanie i cierpliwością potrafi się Pan tą wiedzą dzielić z wszystkimi - niezależnie od ich stopnia znajomości tajników fotografii.

Jacek

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A takie pytanie jeszcze mam, kiedyś walczyłem sposobem z metody Orwig'a z usuwaniem niebieskich zafarbów z landszaftów, sporo i w ogóle - czy jest jakiś sprawdzony sposób na to? W ogóle ostatnio pracowałem nad tymi soft-light'ami, ciekawe efekty daje zmiana hue/saturation na warstwie nadającej kolory czarnobiałej warstwie.

Jestem w szoku - niby to wszystko tak proste, pod nosem, a efekty powalają.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów