Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 109

Wątek: #70 Photoshop Tips and Tricks

Dopiero zaczyna

Domyślnie ... odnosnie ostrzenia

nurtuje mnie takie pytanie :-), nie wiem czy dobrze zrozumiałem,
    jeżeli chcę wykonać odbitkę 20x30 w labie to rozumiem, że ostrzyć mam na samym końcu po skadrowaniu zdjęcia w format 20x30, zmianie na sRGB i widoku około 33% - tak podawał Pan Janusz - jak dobrze pamiętam, szło to tak: -"...ostrzyć ostateczną wielkość w trzykrotnym pomniejszeniu lekko przeostrzając.., dziękuję za odpowiedź

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

NIE OGLĄDAMY zdjęć w "dziwnych" powiększeniach. (Na filmach z konieczności używam 22.6% albo coś podobnego)

Jeśli już to 100 -> 50 -> 25 -> 12.5 czyli podzielne przez dwa bo wówczas są najmniejsze błędy interpolacji obrazu.

Ostrzenie: hmmmmmm.... trudne pytanie. ;-) Są dwie szkoły.

1. Jeśli oddaję do labu plik o rozmiarze zapewniającym 300 DPI to po wyostrzeniu w podglądzie na 100% na monitorze o przybliżonym PPI ok 95-105 mam niejako automatyczne dodatkowe "ostrzenie" wynikające ze zmniejszenia obrazka. Więc szkoła nr. 1 - ostrzyć w 100% - delikatnie, BEZ OBWÓDEK czy innych artefaktów i oddać do labu. Odbitka z labu jest wizualnie ostrzejsza od wydruku więc delikatne ostrzenie wygląda naturalniej. Na zdjęciu z labu atrament się nie rozlewa bo go nie ma.

2. Jeśli drukuję na drukarce to mogę ostrzyć agresywniej. Oglądam zdjęcia na ekranie w 25% (bo to najbliżej do tego 3 krotnego zagęszczenia) i ostrzę tak żeby było dobrze na ekranie. Takie ostrzenie oglądane w 100% zwykle wygląda na mocno przeostrzone. Krople atramentu, nawet te mikro trochę się rozlewają i zdjęcie nie wygląda źle.

Ogólnie to powtarzam od lat to samo w kółko - lepiej niedoostrzyć niż przeostrzyć. Za ostre zdjęcia, takie że aż zęby bolą przy oglądaniu nie są w niczym lepsze od zupełnie nieostrzonych. Wydaje mi się, że każdy musi sobie sam sprawdzić co jest, jego zdaniem, lepiej. Za ostre zdjęcie wygląda nazbyt "cyfrowo" i wydaje mi się, że za bardzo przyzwyczailiśmy się do oglądania "super żylety" na monitorze LCD a za mało zdjęć oglądamy na papierze. A zdjęcie to jednak papier :-)

Podsumowując. Zdjęć do labu nie ostrzę wcale lub robię to baaaaaardzo umiarkowanie. I tak zawsze wydają mi się za ostre :-) Na drukarkę ostrzę mocniej i zawsze wydaje mi się, że mogłem więcej :-)

EDIT: Rzadko robię odbitki w labie mniejsze niż 10x15. Nawet bardzo rzadko.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-12-2009 o 19:29

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar conti
    Miasto
    św. Wieży

Domyślnie

Teraz mam 100%-ą pewność, Janusz to akademik z krwi i kości. Miałem wykładowcę z matematyki co to pisał dużo na tablicy i czasami wtrancał błąd w celu weryfikacji proletariackiej czujności słuchaczy. A tak właściwie to ten się nie myli co nic nie robi.
    A żeby Janusz nie był w tych peanach osamotniony to My Nick też dorzucił cegiełkę.
    Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

Super robota,naprawde,tylko mały szczegół, w pierwszym przykładzie (Orwig) nie malowałeś po herbie Wrocławia.........

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Orwig hm... Zauważyć należy, iż 'soft light' zmienia tonalność zdjęcia, kontrast - czyli coś, czego w niektórych sytuacjach wcale nie chcemy. Nie prościej wziąć warstwę saturacji z maską i pojechać po niej odpowiednio pędzlem? Poza tym tamta fota z ksiezem fajnie wyglądała nieco odsaturowana, choć to już może nieco inna kwestia
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jedne z najlepszych tuturiali po Polsku, klarownie i dokładnie przemyślane co i dla czego, bez chaotyzmu. Bardzo się ciesze że Pan Janusz podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem. Dziękuję i czekam na więcej

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Super sprawa z tymi warsztatami, ja jako poczatkujący fotograf moge naprawde duzo sie nauczyc. Jak by dało rade chciałbym zobaczyc w tutku jak zrobic w portrecie ładne oczy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wszystko przejrzyście i prosto wytłumaczone bez większego problemu każdy kto zaczyna w tym wypadku tak jak ja jest w stanie pojąc potegę programu. Dziekuje Janusz za tutki i prosimy o więcej(ja w szczególności chciałbym zobaczyc jakis portret i "ulepszenie" oczu by wygłądały na ostre bieluskie itp)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebus86 Zobacz posta
    Super sprawa z tymi warsztatami, ja jako poczatkujący fotograf moge naprawde duzo sie nauczyc. Jak by dało rade chciałbym zobaczyc w tutku jak zrobic w portrecie ładne oczy

Nieco poza konkursem - filmik sprzed ponad dwóch lat. Dzisiaj zrobiłbym to chyba nieco inaczej.

(11 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/Portret_oczy.wmv

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar conti
    Miasto
    św. Wieży

Domyślnie

Janusz na wykładzie "Portret Oczy" mówisz, że podczas zaznaczania obszaru lassem pracujemy na 100% powiększeniu bo na takim zawsze trzeba pracować. Widać, że zaznaczenie nie było zbyt dokładne co później próbowałeś poprawiać na masce. A czy nie lepiej (precyzyjniej) jest zaznaczać na większym powiększeniu? Czy może są jakieś przeciwwskazania aby zaznaczać obszary na większym powiększeniu?

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów