Januszu - na początek chapeau bas że bezinteresownie dzielisz się wiedzą, co kontrastuje z jakże pustym i częstym wymądrzaniem się wielu osób na forach fotograficznych...

A a miałbym kwestię trochę nie na temat (bo nie o PS), ale jak się domyślam dla wielu osób niezmiernie istotną i może akurat dałbyś radę na ten temat nakręcić filmik instruktażowy? Chodzi mi mianowicie o wielokrotnie wałkowany temat zarządzania barwą i profilami, tak by osiągnąć poprawne rezultaty i w przybliżeniu mieć na odbitce to co na monitorze. Ponieważ jestem w tej mało komfortowej sytuacji (a sądzę że nie jestem tu osamotniony) że nie mam możliwości pracy na porządnym EIZO za klika tys. złotych i nie stać mnie na zakup kalibratora może dałbyś radę poradzić i pokazać jak na zwykłym ordynarnym LCD można osiągnąć kolory chociaż zbliżone do tych na wydruku? Najlepiej gdybyś mógł pokazać krok po kroku całą drogę jakiegoś sposobu na oprofilowanie takiego LCD i użycie profili sprzętowych w obróbce?

Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję że będziesz jeszcze miał długo chęci na dalsze dzielenie się wiedzą (z czego skwapliwie będę korzystał )

Pozdrawiam serdecznie - Grzdyll

P.S. Bardzo proszę o nie ciskanie od razu gromami że "to w ogóle bez sensu", "odłóż i kup sobie EIZO" itd. Dla zastosowań profesjonalnych oczywiście tak, ale chodzi mi o poradę dla użytkownika który zmuszony jest do pracy na LCD i chciałby osiągnąć kolory maksymalnie poprawne w tych warunkach...