Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 109

Wątek: #70 Photoshop Tips and Tricks

Domyślnie

Januszu - na początek chapeau bas że bezinteresownie dzielisz się wiedzą, co kontrastuje z jakże pustym i częstym wymądrzaniem się wielu osób na forach fotograficznych...

A a miałbym kwestię trochę nie na temat (bo nie o PS), ale jak się domyślam dla wielu osób niezmiernie istotną i może akurat dałbyś radę na ten temat nakręcić filmik instruktażowy? Chodzi mi mianowicie o wielokrotnie wałkowany temat zarządzania barwą i profilami, tak by osiągnąć poprawne rezultaty i w przybliżeniu mieć na odbitce to co na monitorze. Ponieważ jestem w tej mało komfortowej sytuacji (a sądzę że nie jestem tu osamotniony) że nie mam możliwości pracy na porządnym EIZO za klika tys. złotych i nie stać mnie na zakup kalibratora może dałbyś radę poradzić i pokazać jak na zwykłym ordynarnym LCD można osiągnąć kolory chociaż zbliżone do tych na wydruku? Najlepiej gdybyś mógł pokazać krok po kroku całą drogę jakiegoś sposobu na oprofilowanie takiego LCD i użycie profili sprzętowych w obróbce?

Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję że będziesz jeszcze miał długo chęci na dalsze dzielenie się wiedzą (z czego skwapliwie będę korzystał )

Pozdrawiam serdecznie - Grzdyll

P.S. Bardzo proszę o nie ciskanie od razu gromami że "to w ogóle bez sensu", "odłóż i kup sobie EIZO" itd. Dla zastosowań profesjonalnych oczywiście tak, ale chodzi mi o poradę dla użytkownika który zmuszony jest do pracy na LCD i chciałby osiągnąć kolory maksymalnie poprawne w tych warunkach...
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Janusz czy lekcja "9. Coś niecoś o panoramach." dotyczy tylko CS4, bo nie mogę poszukać w swoim Bridge CS3 "Load files into photoshop... " być może jest to w innym miejscu i źle szukam?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinmarg Zobacz posta
    Janusz czy lekcja "9. Coś niecoś o panoramach." dotyczy tylko CS4, bo nie mogę poszukać w swoim Bridge CS3 "Load files into photoshop... " być może jest to w innym miejscu i źle szukam?

Naprawdę nie pamiętam. Bridge uległ ogromnym zmianom z wersji CS2 na CS3 i potem też z wersji CS3 na CS4.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie .

a da się wczytać do PS każdego RAW-a na innej warstwie, oczywiście do CS3?

Dopiero zaczyna Awatar conti
    Miasto
    św. Wieży

Domyślnie

Podpisuję się pod petycją Grzdyll'a, please

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinmarg Zobacz posta
    a da się wczytać do PS każdego RAW-a na innej warstwie, oczywiście do CS3?

Oczywiście się da. Otworzyć RAWy do PSa a następnie:

1. wciskamy klawisz V
    2. Dragujemy po kolei wszystko do jednego zdjęcia trzymając wciśnięty shift

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie metody Orwig:
    Jest krok w którym maskujemy coś co ma zostać w oryginalnym kolorze zdjęcia (na filmie jest Ksiądz). I dobrze, kolory wracają, ale warstwa powyżej z mieszaniem "soft light" oddziałuje w dalszym ciągu - na background. W efekcie jest zwiększony kontrast przez soft light tego elementu wymaskowanego. Może coś przeoczyłem? Bo na filmie tego tak nie widać, ale też zależy to pewnie od naświetlenia zdjęcia.
    W moich zabawach jeżeli otrzymam za duży kontrast muszę dodatkowo zamalowywać również na warstwie ze softl light em.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

...a robisz w automacie czy ręcznie, u mnie gotowa akcja Pana Janusza nie do końca śmigała bez zastrzeżeń, więc nagrałem nową krok po kroku wg przepisu wspomnianego Pana Janusza i teraz śmiga wszystko, aż miło, przy okazji wielkie dzięki dla Pana, Panie Januszu kawał dobrej roboty pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Janusz, niebawem szykuje mi się zlecenie jedno, w którym przydałoby mi się bardzo zautomatyzowanie obsługi pewnych procesów (szczególnie WB, ogólnie - ściąganie histogramów), tak na poziomie przedprocesowym - czy mógłbyś jakoś wyjaśnić, jak korzysta się z automatora?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ręcznie. Tam jest kilka kroków, co zajmuje kilkanaście sekund
    A jeśli weźmiesz tą metodę zastosujesz na nieco ciemniejsze zdjęcie to nie wychodzi przekontrastowane?
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów