Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 109

Wątek: #70 Photoshop Tips and Tricks

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Drogi kolego Janusz.
    Czy - jeśli miałbyś ochotę i czas - mógłbyś opowiedzieć o technikach maskowania? Np. jak wyciąć tło spod obiektów półprzeźroczystych jak firanka w oknie, welon panny młodej itp. Jakie i czy w ogóle są możliwości i sposoby zrobienia takiej maski.
    Jak zaznaczyć rozwiane włosy tak by można było później przenieść osobę na inne tło?
    Z góry dziękuję za lekcję lub cykl lekcji poświęcony temu tematowi.
    Pozdrawiam;

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Planowałem trochę na temat selekcji i separacji ale to paskudnie rozległy i szczegółowy temat. Ogólnie trudne i żmudne zajęcie taka separacja włosów czy firanki. Tego się nie da zrobić w jakimś "automacie". Przynajmniej ja nie potrafię zrobić tego szybko i bezboleśnie - trzeba sporo pracy, żeby zrobić to dobrze. Są programy w stylu MaskPro i one też sobie z taym radzą powiedzmy średnio czyli bez rewelacji. Mogą być bardzo pomocne ale... dalej trzeba "dziubać" ręcznie.

Selekcja i separacja to już bliżej grafiki niż foto bo podmiana tła czy dodawanie czegoś do obrazka to, jak dla mnie, grafika i fotomontaż a nie fotografia. Akceptuję HDRy, mocną obróbkę w stylu Machinery ale podmienianie tła jakoś "niezabardzo".

Pokażę trochę z selekcji i separacji - o ile czas pozwoli.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-01-2010 o 20:16

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

Świetna robota - bardzo przydatne rzeczy... pozdrawiam
    .. i fakt niech fotografia pozostanie choć trochę jeszcze fotografią
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Selekcja i separacja to już bliżej grafiki niż foto bo podmiana tła czy dodawanie czegoś do obrazka to, jak dla mnie, grafika i fotomontaż a nie fotografia. Akceptuję HDRy, mocną obróbkę w stylu Machinery ale podmienianie tła jakoś "niezabardzo".
    Pokażę trochę z selekcji i separacji - o ile czas pozwoli.
    Ja traktuję fotografię jak obraz, można powiedzieć, w zależności od tego co mi się zawidzi podczas wciskania spustu, to do tego będę dążyć w fotoszopie.

A odnośnie maskowania mam pytanie, bo w ostatnim czasie mój warsztat, dzięki twoim poradnikom wzrósł parę ładnych razy (jakoś płynniej, szybciej wszystko idzie) - jest jakaś lepsza opcja na maskowanie, niż wduszenie przycisku Q, odwrócenie "zaznaczenia" i zamalowanie na biało pędzlami o różnym nasyceniu tego?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daviddark Zobacz posta
    ... niech fotografia pozostanie choć trochę jeszcze fotografią
    Zgoda niech pozostanie. Ale PS to nie tylko fotografia ale również grafika. skoro są lekcje na temat PS to pomyślałem, że może coś z grafiki by się przydało, np podmiana wypalonego nieba na jakieś ładne błękitne, tylko jest problem z zaznaczeniem drzew przez które prześwituje niebo.
    A kioedy kończy się fotografia a zaczyna grafika? Jeśli usuwam jakiś elemaent ze zdjęcia, robię retusz, wygładzam skórę, usuwam niedoskonałości cery to już grafika czy jeszcze fotografia? Tak samo jak zmiana tła w jedny i drógim przypadku zdjęcie przedstawia już nieprawdziwą rzeczywistość.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    ...
    A odnośnie maskowania mam pytanie, bo w ostatnim czasie mój warsztat, dzięki twoim poradnikom wzrósł parę ładnych razy (jakoś płynniej, szybciej wszystko idzie) - jest jakaś lepsza opcja na maskowanie, niż wduszenie przycisku Q, odwrócenie "zaznaczenia" i zamalowanie na biało pędzlami o różnym nasyceniu tego?

Ctrl+Backspace i Ctrl+Del wypełnia maskę kolorem tła albo pędzla.

EDIT: ALT + Backspace i ALT + Del :-)

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    Z.....
    A kioedy kończy się fotografia a zaczyna grafika? Jeśli usuwam jakiś elemaent ze zdjęcia, robię retusz, wygładzam skórę, usuwam niedoskonałości cery to już grafika czy jeszcze fotografia? Tak samo jak zmiana tła w jedny i drógim przypadku zdjęcie przedstawia już nieprawdziwą rzeczywistość.
    Dywagacje na ten temat proponuje prowadzić w innym wątku. Np. http://canon-board.info/showthread.php?t=40440
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-01-2010 o 10:50 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Coś już napisał Awatar marcin1191
    Miasto
    Iława/Sopot

Domyślnie

REWELACJA. Na pewno wykorzystam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dodany kolejny odcinek - link w pierwszym poście.

I #9 też :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-01-2010 o 14:06

Janusz,

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo fajny odcinek z tymi dodatkowymi funkcjami extended. Natomiast mam drobną uwagę do stosowania masek PO zblurowaniu lens blurem - taka maska, gdyby zblurować np ostre krawędzie budynku na tle nieba - będzie przechodziła z opacity 100% do 0%, co nie jest dobre, bo będzie widać zanikanie obszaru zblurowanego na obszarze ostrym, a przecież nie o to chodzi. Lens blura powinno używać się tak, że uaktywnia się maskę/alfę w tryb 'chodzących mrówek' i wtedy z menu w lens blur wybiera 'use selsction' - wtedy blur gradialnie działa z zerowym radiusem przy masce czarnej do zadanego radiusa przy masce białej, wchodząc w wartości pośrednie radiusa prz szarościach pomiędzy czernią a bielą.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    ....- taka maska, gdyby zblurować np ostre krawędzie budynku na tle nieba - będzie przechodziła z opacity 100% do 0%, co nie jest dobre,.....
    Gdyby to był budynek na tle czegoś ostrego to pewnie bym to inaczej robił. Gdyby.... W Twoim sposobie z gradialną maską twarze byłyby nieostre na krawędziach co nie byłoby dobre.

Posłużyłem się najprostszą i najszybszą metodą. Tu tło i tak miało "lensblura" a chodziło tylko o zblurowanie marynarki.

Janusz,

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów