Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 109

Wątek: #70 Photoshop Tips and Tricks

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

W końcu znalazłem czas na przejrzenie materiałów, na razie kilku pierwszych. Janusz - świetna robota!

Cytat Zamieszczone przez conti Zobacz posta
    Janusz w swoim wykładzie sam ironizował co autor miał na myśli umieszczając taki komunikat. Ja osobiście nie próbowałem ale Janusz twierdzi, że jest to odwracalne ;-)
    Dotyczy: PS_TT_3_2.
    Photoshop słusznie wyrzuca komunikat o nieodwracalności operacji. Wcześniej informuje o tym, że pokazywanie wszystkich okien dialogowych zostanie włączone/wyłączone. Gdy w naszej akcji mamy zaznaczone jedynie kilka wybranych, stracimy te ustawienia i nie będziemy mogli powrócić do "tych kilku".
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Wykonując kopię warstwy bez "smart filters" kopiuję pixel po pixelu to co jest na danej warstwie - czyli piksele już po poprawkach USM. Nic nie trzeba cofać bo nowa warstwa jest kopią poprzedniej już wyostrzonej a ostrzenie nie ruszało szumów bo były "przykryte" czarną maską .
    Dotyczy: PS_TT_3_2
    Zgadzam się z tym, żeby każdą operację wykonywać na oddzielnych warstwach. Wydaje mi się jednak, że kolega allxages jednak miał rację co do błędu w kopiowaniu warstwy.
    W Twoim tutorialu kopiujesz wraz z maską warstwę już wyostrzoną, po czym dokonujesz inwersji maski i odszumiasz powstałą kopię. Powoduje to w efekcie, że odszumiamy wcześniej wyostrzony obraz (wcześniej wyostrzona została w końcu cała warstwa, tyle że jest przykryta maską). Rozwiązaniem byłoby wykonanie "Apply Layer Mask" na warstwie wyostrzonej, skopiowanie tak powstałej warstwy, nałożenie na nią zinwertowanej maski i dopiero odszumienie.
    Każdą lekcję wykonuję razem z filmem, nie jest to więc tylko teoretyzowanie
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Dotyczy: PS_TT_3_2
    .....
    Każdą lekcję wykonuję razem z filmem, nie jest to więc tylko teoretyzowanie
    http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=90

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panie Januszu, czy można liczyć jeszcze na jakieś T&T w tym temacie, czy to już raczej wyczerpana materia, pozdrawiam dziękuje za zamieszczone wskazówki i lekcje

Thumbs up

Panie Januszu, dla mnie początkującego to skarb takie filmiki, WIELKIE DZIĘKI!!!:-D
    Canon 400D + Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) + Canon Speedlite 430EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie T&t

dziękuję Panie Januszu za dotychczasowe T&T, czy jest szansa na nowe "odcinki" np jakieś fotomontaże, wklejania, itp. może ktoś z obecnych na forum ma ciekawy link do wspomnianych działań, pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Witam i mam takie pytanie odnośnie ACR 5,6.
    W aparacie ustawiam WB na 5200 K. robię zdjęcie w RAW. Jak otwieram go w ACR to WB ustawia się na "Jak na ujęciu", ale temperatura barwowa jest na 5000 K a nie na 5200, a więc nie do końca jest jak na ujęciu.
    Co jest nie tak i skąd bierze się ta różnica? Może z puszką dzieje się coś niedobrego?
    Dziękuję za wyjaśnienie.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Witam serdecznie potrzebuje akcji która Pan Janusz umieścił a która dotyczy wyostrzania za co serdecznie dziękuję.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Witam serdecznie poszukuje akcji tu zamieszczonej gdzie wewnątrz znajduje sie wyostrzanie orwig itd. Za pomoc dzięki
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Domyślnie

Witam, czy te filmy z pierwszego posta, można gdzieś jeszcze pobrać?
    Po kliknięciu na link, otrzymuję informację, że nie znaleziono serwera.

A chętnie bym sobie obejrzał.

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów