Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jaki film na koncerty ?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Jaki film na koncerty ?

Zamierzam wyruszyć z eosem na koncet ... i jaki film wybrać. Iso wysokie to wiem, ale zastanawia mnie kwestia kolorów, rózne rodzaje światła o różnej temperaturze bywają w oświetleniu scenicznnym, może jest jakiś "dobry" film na koncert, czy ew. jeśli np. zrobię 20-25 zdjęć na koncercie to resztę będzie można zrobić w świetle słonecznym bez szwanku dla koloru, czy nie ma takiej możliwości ?

Jak na razie mam na koncert 2 industary: 135mm f 3.5 oraz 200 f 4., do tego kita 28-80 )), zamiast kita w ciągu miesiąca wskoczy tamron 28-75 lb dwie stałki ef canona/sigmy
    Eos 33, M42: 58, 135, 200

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Temperatura filmu raczej niewiele zdzialasz, zbyt dzikie to światło. Jeśli zdjęcia będą skanowane, to zawsze można w kompie podciągnąć.

Szkła: ciemność widzę. Ustawianie ostrości będzie boleć. Może już lepiej Helios (58 z podpisu to chyba Helios?) jeśli będzie dość miejsca.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Ja bym polecał diapozytyw: Fujichrome Provia 400F Professional ( http://www.fujifilm.pl/874_900.htm ).
    Sporo robiłem na nim w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Dobre odwzorowanie kolorów, b. małe ziarno jak na tę czułość.
    Wadą jest jego cena - w sklepie ok. 50 zł. Na giełdzie trochę taniej.

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Fujichrome Provia 400F
    Wadą jest jego cena - w sklepie ok. 50 zł. Na giełdzie trochę taniej.
    Troche???Na gieldzie 18 PLN,wiec nie ma wad...
    400 ISO moze niestarczyc...Mozesz go spokojnie "popchnac" do EI 1600,ale pamietaj,ze zwiekszy sie ziarno i niestety kontrast,choc moze dac to przy tego typu zdjeciach ciekawe efekty...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucien
    Zamierzam wyruszyć z eosem na koncet ... i jaki film wybrać. Iso wysokie to wiem, ale zastanawia mnie kwestia kolorów, rózne rodzaje światła o różnej temperaturze bywają w oświetleniu scenicznnym, może jest jakiś "dobry" film na koncert, czy ew. jeśli np. zrobię 20-25 zdjęć na koncercie to resztę będzie można zrobić w świetle słonecznym bez szwanku dla koloru, czy nie ma takiej możliwości ?

Jak na razie mam na koncert 2 industary: 135mm f 3.5 oraz 200 f 4., do tego kita 28-80 )), zamiast kita w ciągu miesiąca wskoczy tamron 28-75 lb dwie stałki ef canona/sigmy
    Tak naprawdę to kwestii temperatury światła nie masz wielkiego wyboru. Filmy do światła sztucznego to tylko Portra 100T, droga, trudno dostępna. W tym wypadku najlepsze rozwiązanie to cyfra
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    trudno dostępna. W tym wypadku najlepsze rozwiązanie to cyfra
    Niestety jest to najgorsze rozwiazanie...
    Filmow z literka T dostaniesz nawet w czulosci 320,ale po co skoro podstawowa zaleta koncertow jest wlasnie ciekawa kolorystyka swiatel o roznej temperaturze barwowej.Wy to chcecie wykastrowac?Lepiej w takim razie wlozyc film BW...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Domyślnie

A może zrób ten negatyw w całości na koncercie?Nie będziesz miał potem problemów z końcówką.FIlm albo 800 albo 1600 ale ten ostatni juz traci na kolorkach,nasyceniu itp.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tylko FUJI... NPZ 800.. a moze znajdziesz jeszcze gdzies PRESS'a 1600. Niestety masz ciemne obiektywy i ISO800 moze byc malo.

I nastaw sie na to zeby jednak cyknac caly film.. zamiast go konczyc pozniej przez pol roku. Kupujesz film do trudnych warunkow oswietleniowych i w takich go uzywaj, bez zalożeń ze moze go dosptrykasz na sloncu lub cos w tym stylu..

No i przed koncertem lyknij jakiegos stabilizatora, bo tak na "zwyca" to sie moze nie udac utrzymac takich czasow

Początki nałogu

Domyślnie

Press 800 będzie dobrze i bez ziarniście ( no trochę przesadziłem ) szukaj fuji press1600 ziarno jest i owszem ale bardzo szlachetne i sympatycznie to wyglada.
    Cześc.Ch.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Problem w tym iz PRESS'y juz nie wystepuja - FUJII je wycofalo.. wiec mozna nie znalezc juz 800 i 1600. Nowa seria to NPZ. Ale nie ma 1600.

Podobno Fuji Superia X-TRA 800 to to samo co stary PRESS.. a tansza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów