Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Katalogowanie zdjęć

Unique
    Guest

Domyślnie Katalogowanie zdjęć

Witam,mam następujący problemd pewnego czasu robię zdjęcia cyfrowe i analogowe.Przez długą chwilę nie katalogowałam ich zupełnie,a teraz gdy chciałam się za to zabrać nie wiem jaki sposób jest najlepszy.Zeskanować analogi?Wydrukować zdjęcia cyfrowe?Poradźcie coś,jeśli macie doświadczenie w tym temacie.Pozdrófwka

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Od 14 lat robię zdięcia analogiem. Wszystkie do tej pory wywoływałem i skanowałem.
    Mam kilkanscie albumów i stertę jeszcze nie wsadzonych do albumów.
    Na PCcie kataloguje najpierw tematycznie, a potem datami.
    Tematycznie tez kopije na CD. Teraz zacznę (musze najpierw droga zakupu nabyć DVD RW) archiwizować całe bloki na DVD.

Wymyslenie dobrej (czytaj dla ciebie wygodnego) metody katalogowania zdięć zajmie Ci kilka dni, a potem kolejnych kilka na wprowadzanie ciągłych zmian.

Powodzenia.
    //mj

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: Katalogowanie zdjęć

Cytat Zamieszczone przez Unique
    Witam,mam następujący problemd pewnego czasu robię zdjęcia cyfrowe i analogowe.Przez długą chwilę nie katalogowałam ich zupełnie,a teraz gdy chciałam się za to zabrać nie wiem jaki sposób jest najlepszy.Zeskanować analogi?Wydrukować zdjęcia cyfrowe?Poradźcie coś,jeśli macie doświadczenie w tym temacie.Pozdrófwka
    Witam, analogowe chyba musisz zeskanować :wink: . Polecam skanerki Epsona (jeśli sama chcesz skanować) lub skorzystać z usług PROfesjonalisty
    Co do cyfrowych używam do katalogowania
    Photoshop Album
    Inny, podobno najlepszy to Portfolio
    również Paint Shop Photo Album
    Nie zaszkodzi jak rzucisz okiem na freewarek Pixort , co prawda to nie jest ta klasa co Photoshop Album ale kto wie :P może Ci podpasuje.

Generalnie jeśli chodzi o cyfrowe to programów jest tyle, że ... albo jeszcze więcej
    Pościągaj wersje testowe i sprawdź komfort obsługi (interface), szybkość wyświetlania, możliwość archiwizacji CD-RW/DVD, pokazy, generator galerii html, etc.

pozdrawiam,
    g3

Unique
    Guest

Domyślnie

To już coś Dziękuję.A powiedzcie mi czy odpłatne skanowanie zdjęć z klisz tak jak np tutaj: www.imagecenter.com.pl/skanowanie.htm i umieszczanie ich na cd jest,czy ja wiem,opłacalne?

Spotkałam się z opinią,że skanowanie analogów nie ma sensu - ponieważ późniejsza obróbka zeskanowanych fotografii (usuwanie zanieczyszczeń,obróbka) jest typową Syzyfową pracą...

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Unique
    Spotkałam się z opinią,że skanowanie analogów nie ma sensu - ponieważ późniejsza obróbka zeskanowanych fotografii (usuwanie zanieczyszczeń,obróbka) jest typową Syzyfową pracą...
    Fotki z cyfraka tez trzeba obrabiac w kompie... Chyba nie ma róznicy - jesli masz dobry skan to dopieszczenie go nie wymaga wiecej pracy niz zabawa z cyfrowym RAW-em. Poza tym jest wiele programow ktore mają automatyczne opcje typu usuwanie szumu lub innych artefaktow. A koszty stanowią pewną autocenzure - wybierasz tylko najlepsze prace :-)
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Uprawnienia umieszczania postów